Site icon MEDIjobs

Verificări în spitale după incendiul de la Neamț. Câte unități funcționează fără autorizație ISU

verificări ISU

ISU a verificat spitalele din zonele de competență, pentru a preveni incendii similare cu cel de la Spitalul Județean Neamț, din luna noiembrie a anului trecut, soldat cu 12 morți. 

Între timp, în ianuarie 2021, a avut loc un incendiu la Institutul „Matei Balș” din București. 

Citește și Noi reguli în domeniul telemedicinei. Schimbări preconizate și specialități adăugate

Ce au verificat specialiștii
Rezultatele verificărilor

Citește și Alocare urgentă de bani pentru reabilitarea spitalelor: 50 milioane euro printr-un memorandum

Care au fost neregulile constatate

Inspectorii au identificat, la verificări, o serie de aproximativ 20 de nereguli, între care se numără și aceea de funcționare fără autorizație de securitate. De asemenea, au fost spitale unde nu erau asigurate toate condițiile de limitare a extinderii flăcărilor și a fumului. Au fost unele clădiri unde nu existau nici instalații de detecție a focului. 

Alte abateri depistate sunt:

Managerii spitalelor în care funcționează și secții de Anestezie și Terapie Intensivă au fost informați cu privire la aceste aspecte și trebuie să stabilească un plan de remediere a deficiențelor constatate. 

În raportul ISU există și rezultate ale controalelor din 2019. În acel an, au avut loc 527 verificări, au fost constatate 3.729 de încălcări ale legislație privind apărarea la incendii și au fost aplicate 2.769 de sancțiuni (dintre care 249 erau amenzi în valoare totală de 1.184.404 lei).

Citește și Dr. Roxana Stroe, noul președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale

De menționat este că o clădire a unui spital se poate afla în mai multe situații din punct de vedere al autorizațiilor: 

  1. Are autorizație de securitate la incendiu
  2. Funcționează fără autorizație de securitate la incendiu (dacă a fost construită după anul 1992 sau a fost construită înainte de acest an și nu a mai suferit lucrări de modificare sau schimbare a destinației
  3. Nu are nevoie de autorizație de securitate la incendiu, deoarece nu s-a schimbat destinația sau nu a avut lucrări de modificare
  4. Autorizată parțial – doar un etaj sau o secție din interiorul unei clădiri a primit autorizația.

La data de 16 noiembrie 2020, situația spitalelor din punct de vedere al avizării sau al autorizării privind securitatea la incendiu arăta în felul următor:

Cele mai multe clădiri care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu se află în Cluj, unde au fost identificate 21 obiective. 

Urmează apoi zona București-Ilfov, cu 18 obiective, apoi Constanța -7, Brașov – 7, Alba – 6 și Timiș – 6. Mai sunt județe unde au fost găsite sub 6 obiective fără autorizație. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Exit mobile version