Medicina de familie este percepută diferit față de celelalte specialități. Ea pregătește medici de medicină generală, care să îngrijească pacienți de toate vârstele, pentru boli diferite (alte specialități tratează pacienți diverși, dar cu aceleași afecțiuni) și înglobează servicii de asistență medicală integrată. Și, așa cum am mai prezentat, medicul de familie are un rol critic în comunitate.
Pe bună dreptate, medicina familiei reprezintă baza unui sistem medical… sănătos. Dar cum arată situația medicinei de familie în România, de ce există un deficit mare de medici și cum se va transforma acest domeniu medical, în următorii ani?
Pentru că, dincolo de problemele actuale, se anunță îmbunătățiri majore și alinierea mult așteptată la standardele de performanță ale medicinei moderne.
Îți prezentăm ce presupune rezidențiatul în medicina familiei, de ce e importantă această specialitate și care sunt beneficiile reale ale unei cariere de medic de familie.
Rezidențiat în medicină de familie: ce presupune?
Medicina familiei este o disciplină academică şi ştiinţifică, având propriul conţinut educaţional, activitate clinică şi de cercetare bazată pe dovezi ştiinţifice, precum şi o specialitate clinică orientată către asistenţa medicală primară. (sursă)
Rezidențiatul durează 4 ani: sunt 2 ani în cabinetele de medicină de familie, centre de permanență, centre de diagnostic şi 2 ani în instituţii spitaliceşti – ambulatorii de specialitate, ambulatorii integrate, spitale pentru îngrijirea pacienților vârstnici, clinici universitare şi secţii de specialitate.
Ce vei învăța? Stagii de pregătire:
- Medicină de familie
- Medicină internă
- Oncologie
- Diabet, boli de nutriție, metabolice și endocrinologie
- Cardiologie
- Boli infecțioase
- Dermatologie
- Neurologie
- Psihiatrie
- Pediatrie
- Obstetrică-ginecologie
- Medicina de urgență
- Chirurgie.
După absolvirea rezidențiatului și obținerea titulaturii de medic de familie, poți alege să te supraspecializezi și să iei în calcul diferite perspective de dezvoltare profesională.
Un medic de familie în România devine pregătit, după rezidențiat:
- Să fie punctul de prim contact cu sistemul medical, oferind acces liber şi nelimitat pacienţilor lor şi ocupându-se de toate problemele de sănătate, fără discriminare.
- Să identifice și să aplice cele mai potrivite metode de îngrijire a sănătăţii populaţiei.
- Să fie conștient de abordarea integrală și centrată pe pacient în relaţie cu mediul de viaţă şi de muncă.
- Să poată sesiza, pe baza fiecărui istoric al pacienților, riscurile de sănătate posibile, chiar și odată cu vârsta sau etapa de viață
- Să cunoască metodele specifice de rezolvare a urgenţelor şi a bolilor acute și cronice cu ale pacienților.
- Să cunoască prevalenţa şi incidenţa bolilor în comunitate și să ia decizii în acest sens, în practica medicală.
- Să acționeze și cum să trieze cazurile care trebuie trimise în asistenţa medicală secundară.
- Să aplice cele mai potrivite metode de tratament prespitalicesc
- Să respecte principiile medicinii bazate pe dovezi și să țină cont de cazul unic al fiecărui pacient.
- Să clădească relaţii de încredere cu pacienţii pe termen lung printr-o comunicare deschisă, onestă și eficientă doctor-pacient.
- Să mențină relații de colaborare eficiente cu ceilalți specialiști și profesioniști din alte specialități, având rolul de reprezentant al pacientului când este necesar.
- Să cunoască posibilităţile şi limitele medicinei de familie, cât și legislația
- Să stabilească cele mai adecvate relaţii cu CASS în favoarea pacienţilor.
Citește și: Medicii de familie vor fi plătiți pentru monitorizarea pacienților cu COVID-19
Ce face un medic de familie?
Există voci care spun că medicina de familie este una mai ușoară sau mai puțin importantă decât celelalte. Dar munca medicilor de familie este una cât se poate de variată și de complexă:
- specialitatea lor e singura care oferă pacienților servicii medicale integrate și abordează fiecare pacient
- presupune un bagaj de cunoștințe și competențe extraordinar, din domenii extrem de diferite,
- un medic de familie îngrijește pacienți de orice vârstă, de la nou-născuți la vârstnici, prin urmare, el trebuie să cunoască particularitățile fiecărei etape de viață.
Cum am menționat anterior, medicul de familie este un medic personal, care furnizează îngrijiri de sănătate continue pacienților, dar care se ocupă și de coordonarea și integrarea serviciilor medicale, fie de către el sau de alți furnizori de servicii de sănătate, asistând pacienții în accesarea acestora.
Medicii de familie lucrează independent în cabinete de medicină de familie și au, de obicei, o echipă formată din asistenți, terapeuți, consilieri etc. De asemenea, au multiple roluri, în special de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirii și de furnizare a tratamentelor curative sau paliative comunității de care se îngrijește în permanență.
Acești specialiști se ocupă nu doar de îngrijirea individuală a fiecărui pacient al său, ci și de campanii de sănătate publică în cadrul comunității.
România: 11000 de medici de familie, prea puțini, cu prea multe responsabilități
Medicii de familie sunt singurii care “acordă îngrijiri persoanelor în contextul familiei și, respectiv, familiilor în cadrul comunității, fără discriminare” – Legea 95/2006 privind reforma în sănătate.
Și, cu toate acestea, situația medicinei de familie nu este grozavă…momentan. Conform nemulțumirilor publice exprimate de breaslă, cât și de lideri în sănătate, marea barieră este lipsa acțiunilor eficiente din partea guvernanților (conform Societății Naționale de Medicina Familiei).
Dar există mai multe probleme care afectează piața muncii, nu doar la noi, ci și în alte state.
Printre cele mai mari provocări se numără:
- România se află printre țările de la coada clasamentului privind numărul de medici din asistența primară, raportat la 100.000 de locuitori (sursă Eurostat)
- Îmbătrânirea populației este o provocare majoră pentru sistemul global de sănătate
- Cererea de medici și de asistenți medicali crește de la an la an, iar nivelul de pensionare a acestora crește și el
- Repartizarea medicilor de familie în România este foarte dezechilibrată: deficitul de medici acoperă toată țara, mai puțin regiunea Transilvaniei
- Medicina la sat nu există: peste jumătate dintre localități nu au medic de familie sau au medici insuficienți (1 medic la 2700 oameni, de 8 ori mai mulți decât în mediul urban)
- Lipsa resurselor financiare și tehnologice de care au nevoie cabinetele medicale de familie (probleme cu cardurile de sănătate, lipsa investițiilor)
- Riscurile de sancțiuni și limitări ale drepturilor, nejustificate
Criza de medici de familie este aprofundată de pandemia COVID-19: aceștia au preluat mai multe responsabilități pentru a ajuta și pacienții bolnavi de coronavirus și a preveni aglomerarea în unitățile sanitare. Cu doar 11.000 de medici de familie, conform SNMF, lucrurile trebuie să se îmbunătățească. Și așa se și anunță.
Citește și: Societatea Națională a Medicilor de Familie a lansat platforma Atlas Gripal
Cariera de medic de familie: ce avantaje și beneficii există?
Faptul că există un deficit pe piața muncii nu este o piedică pentru viitorii medici de familie. Acest deficit apare și din cauza nemulțumirilor profesionale, dar și a schimbărilor demografice globale.
Există chiar numeroase motive și avantaje pe care le ai ca medic de familie, mai ales pe termen lung – sunt cele cu care și rezonează breasla de medici și care îi determină să fie dedicați și competenți. Iată o parte dintre ele:
1. Performanța va face diferența în veniturile salariale
Conform master planului pregătit pentru 2021-2027 de guvern, se dorește revizuirea metodelor de plată a lucrătorilor în asistență medicală primară și creșterea ponderii serviciilor de prevenție în asistența medicală. Mai precis, se urmărește ajustarea capitației (rată fixă per asigurat) la cea în funcție de riscul de boală.
Astfel, pacienții din grupul de risc ridicat vor putea accesa servicii medicale la costuri reduse sau decontate, iar medicii de familie vor putea ajuta mai mulți pacienți indiferent de grupul de risc și vor avea venituri mai mari bazate pe performanță.
2. Ai parte de diversitate și de noutate
Medicina familiei te pregătește să lucrezi cu o bogată și complexă varietate de patologii din diferite specialități (la care ceilalți specialiști nu au acces). Poți investiga și trata afecțiuni ce țin de cardiologie, nefrologie, medicină internă, neurologie, endocrinologie etc..
De asemenea, colaborezi cu diverși specialiști din alte domenii pentru a găsi cele mai potrivite tratamente personalizate pentru pacienți.
Fiecare zi este plină de cazuri și de provocări noi, cu pacienți de toate vârstele – sugari, adolescenți, tineri, adulți, vârstnici – dar și de colaborări interesante, lucru care atrage mulți medici pasionați de învățarea continuă, de diversitate și de noutate.
Citește și: Pandemic Controller, platforma prin care medicii de familie monitorizează pacienții Covid-19
3. Ai acces la tot mai multe tehnologii moderne
Pandemia a forțat progresul tehnologic și în cadrul medicinei românești. Se înregistrează și un trend ascendent al utilizării telemedicinei, care a dus la accelerarea recrutării de medici de familie și generaliști.
Această modernizare a sistemului este o necesitate și un beneficiu pe termen lung pentru a practica medicina de familie și a atrage candidați, pasionați de cele mai recente metode, tool-uri și practici de lucru.
Și nu doar telemedicina, ci și digitalizarea datelor pacienților, platforme digitale, data analytics și machine learning folosite pentru a satisface nevoile unice ale pacienților, utilizarea echipamentelor moderne (aparate de analize medicale în cabinete, aplicații mobile de monitorizare a diferitor device-uri medicale, folosite acasă de pacienți etc.).
Cu ajutorul noilor tehnologii, medicii își pot face meseria protejând comunitatea, ajutând mai mulți pacienți într-un mod eficient și ușor, transparent pentru medic și pacient.
4. Te nișezi pe o abordare holistică
Serviciile medicale integrate oferite fiecărui pacient țin cont de toți factorii implicați: biologici, psihologici, sociali, economici și culturali, fără a se limita la un anumit tip de patologii.
Dacă îți place să tratezi holistic fiecare pacient, investigând și înțelegând persoana per ansamblu (nu delimitat la problema specifică de sănătate), atunci medicina de familie este cariera potrivită.
Ca medic de familie te specializezi pe o abordare bio-psiho-socială care îți permite să ajuți pacientul să trăiască sănătos pe termen foarte lung, ținând cont de viața și contextul său în comunitate.
Citește și: Medicii de familie pot acorda mai ușor concediile medicale pentru COVID-19
5. Te bucuri de independență și autonomie
Când lucrezi ca medic de familie, dispui de destul de multă autonomie și libertate de mișcare, cel puțin în câteva privințe.
Îți poți amenaja și organiza cabinetul medical de familie după propria viziune, alegi echipa medicală cu care vrei să lucrezi în cabinet, te ocupi de managementul cabinetului, de echipamente și tehnologii – practic, devii un medic independent cu rol de leader și de liant între pacient și casa de asigurări de sănătate și medici specialiști.
De asemenea, îți gestionezi activitățile, programul de lucru și managementul pacienților așa cum crezi că se potrivește cel mai bine. Medicina de familie se potrivește cel mai bine celor care lucrează foarte bine autonom, care au foarte bune abilități de leadership și management și disciplină.
6. Lucrezi într-un mediu echilibrat
Un alt posibil beneficiu pentru cei care devin medici de familie este faptul că nu lucrează în unități sanitare (spitale, clinici, departamente de urgență etc.), ci într-un cabinet de familie. Acest mediu este unul mult mai liniștit și cu o ambianță mai plăcută față de cel spitalicesc, unde nu poți controla foarte mult condițiile de lucru.
Citește și: Medicii de familie nu vor mai plăti impozite pe clădiri – Codul Fiscal a fost modificat
7. Devii un pilon al comunității
Medicii de familie se ocupă nu doar de individ, ci de familie și, implicit, de comunitate. Ei sunt primii la care vin pacienții și familiile lor, cât și cei care, adesea, le îngrijesc sănătatea de-a lungul vieții. E o profesie foarte potrivită pentru cei care vor să lucreze în domeniul medical, dar vor să lucreze cu oameni și să se implice în viața lor.
Medicina de familie se ocupă și de sănătatea publică, de educația sanitară și asistență socială, comunitară, planificare familială și îngrijirea pacienților la domiciliu, când este nevoie.
De aceea, această carieră îmbină partea științifică și “rece” în egală măsură cu abordarea centrată pe pacient, “caldă”. Cere foarte bune abilități de comunicare, empatie și compasiune, inteligență emoțională și socială și dedicare pentru dezvoltarea de relații de încredere, de lungă durată, cu pacienții.
Cu toate că pare un drum anevoios, toate schimbările care afectează populația sunt și oportunități de creștere și de dezvoltare pentru medicina de familie. Sistemul medical are nevoie de ele, populația are nevoie de ele – rămâne să ne mobilizăm cât mai eficient spre a vedea planurile din domeniul sănătății o realitate.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni – așa cum au nevoie.