Site icon MEDIjobs

Ca specialist medical, vei auzi frecvent de SIUI. Ce este acesta si la ce iti trebuie?

sistem informatic medical

In munca ta de asistent medical, si ca medic mai ales, vei avea de accesat si actualizat date in sistemul informatic SIUI, mai ales daca vei lucra in spitale de stat sau in clinici private care lucreaza cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Afla aici tot ce trebuie sa stii despre meseria de asistent medical

In afara de abilitatile tehnice si informatice care iti vor fi cerute la angajare, precum sa fii familiarizat/ familiarizata cu clientii de email precum Gmail, Yahoo, Hotmail sau Outlook Express, suita Microsoft (Word, Excel, Powerpoint), sistemele integrate utilizate in sistemul medical de sanatate din Romania vor fi inerente in munca ta. Evident, exista clinici medicale, mai ale cele care lucreaza in cadrul unui sistem multinational care si-au implementat propria interfata si sistem informatic de comunicare interna dar, de cele mai multe ori, pentru activitatile medicale care au legatura cu CNAS – sau prescurtat in jargonul colegilor -„Casa”, va trebui sa te familiarizezi cu Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurarilor Sociale de Sanatate (SIUI).

Asadar, ce este SIUI si la ce foloseste?

In primul rand, este portalul aferent CNAS si instrumentul zilnic de munca al medicilor si asistentilor care actualizeaza informatii in acest sistem. Conform descrierii oficiale, SIUI are o structura ierarhica distribuita pe 3 niveluri reprezentate de CNAS, CJAS si furnizorii de servicii medicale si farmaceutice. In general, atunci cand un pacient se prezinta la un furnizor de servicii medicale cu cardul de sanatate, datele acestuia sunt verificate si incarcate in SIUI. Pot exista situatii in care aplicatia sau sistemul informatic nu se conecteaza si cardurile de sanatate nu pot fi cititite, medicul si farmacistul neputand elibera pacientului biletul de trimitere, concediul sau reteta. De asemenea, multi medici lucreaza offline in sistem (sistemul permite acest lucru) si isi valideaza retetele sau consultatiile mai tarziu, atunci cand sistemul este online.  A fost creat in multiple scopuri, printre care:

Colectarea si gestionarea informatiilor economice si medicale necesare functionarii eficiente a Sistemului Asigurarilor de Sanatate

In general, medicii utilizeaza un program separat, prin care raporteaza in SIUI. Veti auzi de asemenea frecvent expresii precum „SIUI e blocat”, „Nu merge SIUI”, sistemul da erori”. Conform celor care l-au construit, un consortiu de companii, pot exista doua tipuri de erori: erorile umane, pe care SIUI incearca sa le reduca si erorile care apar din datele incarcate de la alte institutii: Evidenta Populatiei, Agentia Nationala de Pensii si Asigurari Sociale, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca etc. Lansat in urma cu cativa ani, acest sistem este cel la care se raporteaza practic toti medicii, farmacistii si furnizorii de servicii medicale care au legatura cu CNAS.

Astfel, nu trebuie sa te mire, viitor asistent medical sau potential angajat in alte departamente in cadrul unei clinici medicale, ca la interviul de angajare vei fi intrebat, alaturi de abilitatile informatice pe care le detii, daca esti familiarizat cu un anumit tip de sistem informatic sau nu. Evident, chiar daca nu ai lucrat in acest sistem, cu siguranta vei putea invata si vei beneficia de trainingul adecvat la locul tau de munca.

Ce trebuie sa faci inainte de a aplica la un job de asistent medical? Afla aici pe Medijobs.

 

 

 

 

Exit mobile version