Site icon MEDIjobs

Directorul ASSMB trage un semnal de alarmă: Spitalele nu mai au suficienți medici și duc lipsă de personal TESA

ASSMB

Directorul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) trage un semnal de alarmă cu privire la criza de personal medical din sistemul de sănătate care, spune Oana Sivache, este provocată de măsurile actuale ale Guvernului. 

Oana Sivache subliniază că, având în vedere situația actuală, în curând nu va mai putea fi asigurată continuitatea actului medical. 

„Am încercat să deblocăm posturile din spitale printr-un memorandum, urmat de trei reveniri. Fără răspuns! Toate demersurile noastre au fost ignorate de Guvern, fiind, probabil, și insuficient susținute de ministrul Sănătății sau de cel al Dezvoltării. E regretabil că pacienții sunt împărțiți în mod discriminatoriu (cei din spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătății versus cei din spitalele din subordinea primăriilor sau consiliilor județene)”, a scris Oana Sivache, pe pagina sa de Facebook

Aceasta a mai punctat că Guvernul României trebuie să revină asupra deciziilor recente și să prioritizeze sănătatea. 

„Spitalele nu mai au suficienți medici și duc lipsă de personal TESA. Este în pericol însăși funcționalitatea și continuitatea activității medicale! Riscăm ca profesionalismul și dedicarea personalului nostru medical să nu mai fie suficiente pentru salvarea de vieți și tratarea corespunzătoare a celor suferinzi. (…) Reducerea cheltuielilor nu numai că limitează accesul la tratamente și tehnologii medicale, dar demotivează profesioniștii din acest domeniu vital. Cum putem cere medicilor performanță, fără să asigurăm toate resursele necesare actului medical?”, a mai scris directorul ASSMB. 

Citește și: Raportul Curții de Conturi: Asigurarea spitalelor cu personal medical suficient, provocarea majoră din pandemie

Mesajul vine după ce ASSMB a transmis un comunicat de presă în care a subliniat, de asemenea, că măsurile legislative recente au adus sistemul medical „în pragul colapsului”, prin deciziile luate și ignorarea crizei din sănătate, prin tăierea drastică a fondurilor spitalelor, punând astfel în pericol viețile pacienților. 

„Spitalele din Capitală, aflate sub administrarea ASSMB, se confruntă cu situații critice, iar consecințele sunt alarmante. Situația s-a agravat odată cu protestul angajaților CNAS”, se arată în comunicatul de presă transmis de ASSMB. 

Pentru a reda situația din spitalele din Capitală, Administrația dă câteva exemple de situații în care se află unitățile sanitare. 

De exemplu, la Spitalul Clinic Colțea, programul de decontare a facturilor pentru citostaticele achiziționate a fost decalat, situație care pune în pericol viețile pacienților care depind de aceste tratamente vitale. 

Despre Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Ostoarticular Foișor, ASSMB transmite că finanțarea inconstantă a Programului Național de Ortopedie împiedică planificarea activității de implantologie a spitalului și creează presiuni din partea pacienților și a autorităților. 

„Spitalul are nevoie de un stoc endoproteic permanent, în valoare de aproximativ 12 milioane de lei, pentru a-și putea desfășura neîntrerupt activitatea”, mai punctează sursa citată. 

În paralel, la Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, lipsa fondurilor pentru plata salariilor și a facturilor pentru utilităţi pune în pericol întreaga activitate a spitalului, afectând direct îngrijirea copiilor.

„Acestea sunt doar câteva exemple ale situațiilor dificile prin care au trecut spitalele în aceste zile. Incertitudinea cu privire la modul în care vor gestiona resursele financiare în lunile viitoare este accentuată de Ordonanța privind reducerea cheltuielilor, care pune în pericol sănătatea pacienților și funcționarea spitalelor prin lipsa resurselor financiare”, spune ASSMB.

Ești medic sau asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version