Atunci când lucrezi ca asistent medical, există șansa să fii nevoit să lucrezi de sărbători. În timp ce alți oameni petrec acest timp alături de cei dragi, tu trebuie să te asiguri că pacienții sunt în siguranță și bine îngrijiți.
Deși este o onoare să ai grijă de cei bolnavi sau răniți, poate fi greu să lucrezi în timp ce majoritatea persoanelor sărbătoresc. Iată câteva idei care să te ajute să treci mai ușor peste zilele de muncă și chiar să te simți bine:
1. Sărbătorește într-o altă zi
Chiar dacă nu poți fi acasă de sărbători, nu înseamnă că nu te poți bucura de o masă festivă alături de familie și prieteni. Spre exemplu, dacă muncești pe 25 și 26, plănuiește o petrecere pe 27.
Sigur cei dragi vor fi înțelegători și își vor dori să te ajute și pe tine să te bucuri de Crăciun. În plus, cu cât sunt mai multe petreceri, cu atât mai bine, mai mult timp pentru toată lumea să se bucure de spiritul sărbătorilor.
2. Decorează-ți spațiul de lucru
Modul în care este aranjat un spațiu îți influențează imediat starea de spirit. Un loc lipsit de lumină, în culori închise, fără mobilă, te va întrista instant. În schimb, un loc decorat cu drag și culoare te va binedispune.
Astfel, poți să te distrezi decorând biroul și de ce nu, pe tine. În această perioadă găsești decorațiuni la prețuri mici peste tot: o betea, luminițe care funcționează pe bază de baterii, globuri și urechi de ren.
3. Sărbătorește la locul de muncă
Dacă nu poți fi alături de cei dragi, poți sărbători alături de colegii tăi, care sunt și ei nevoiți să muncească. Puteți aduce fiecare câte un fel de mâncare tradițional, un desert, ceva de băut și să organizați o masă festivă în pauzele de la muncă.
Mai puteți organiza din timp și Secret Santa, astfel încât fiecare dintre voi să primească un cadou care să îi facă ziua mai bună. Puteți seta un buget, unde suma nu trebuie să fie foarte mare, 30-50 de lei e de ajuns pentru o atenție.
Dacă te simți copleșit de toate responsabilitățile, încearcă să găsești alternative: să comanzi cadoul online în pauze, să cumperi mâncare gata gătită sau să renunți la decorat. Decide la ce poți renunța și fă compromisuri ca să nu te simți stresat.
Citește și 7 sfaturi pentru cariera ta pe care sa le aplici de Sarbatori
4. Ajută pacienții să simtă spiritul sărbătorilor
Ai în vedere că și pacienții tăi ar prefera să fie acasă de sărbători și simt lipsa familiei și prietenilor. De Crăciun, încearcă să fii tu prietenul lor! Puteți asculta colinde și să povestiți despre cei dragi.
Dacă ai grijă de copii, poți face chiar un concurs de costumat. Nu ai nevoie decât de câteva decorațiuni și o căciulă de Moș Crăciun pentru a crea diverse personaje care îi vor distra pe cei mici și îi vor ajuta să uite de suferință.
5. Gândește pozitiv
Munca de sărbători este mai ușoară dacă încerci să te gândești la lucrurile pozitive și să le ignori pe cele negative. Spre exemplu, cel mai probabil ești plătit mai mult mult pentru că lucrezi de Crăciun.
De asemenea, e posibil să nu ai la fel de mult de lucru și drumul spre muncă va fi mult mai scurt deoarece nu va fi așa aglomerat. Mai mult, amintește-ți că ai lângă tine colegi și pacienți care sunt în aceeași situație ca tine.
Este inevitabil ca la un moment dat în cariera ta să ajungi să lucrezi de sărbători. Chiar dacă nu este ce ți-ai dorit, cu ajutorul sfaturilor de mai sus, poți ajunge chiar să te bucuri de momentele petrecute în spital sau clinică.
Citește și Cum abordezi problema zilelor libere de sarbatori la noul loc de munca
Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.