Seria de interviuri legate de ce inseamna sa fii sef de serie continua, de aceasta data cu Andrei Voicu, seful seriei IV.
Structura interviului a ramas aceeasi pentru a va putea face o privire de ansamblu asupra tuturor detaliilor legate de responsabilitati, atributii, avantajele si dezavantajele acestei functii, dar si sfaturi din experientele celor ce au trecut prin asta.
Va invit sa cititi urmatorul interviu, iar daca aveti intrebari legate de aceasta tema, ne puteti lasa comentarii in sectiunea de mai jos.
De ce ai vrut sa fii sef de serie? Care au fost etapele? Ai mai avut parte de experiente asemănătoare in liceu? Cat timp ai fost șef de serie?
De ce am vrut sa fiu sef de serie?
Hmm, asta e cea mai dificila intrebare dintre toate. Atunci aveam o idee si mai putin conturata decat acum, insa o sa iti spun care au fost, in mare, motivele. Primul lucru pe care l-am auzit despre anii preclinici a fost, evident, despre sesiune. Cu cat ai sesiunea mai bine “programata” cu atat sansele tale sa iei note mai bune cresc (pe atunci chiar credeam ca notele inseamna ceva – nimic mai fals, dar asta poate fi un subiect per se). Asa ca, pentru o persoana organizata, calculata, careia ii place sa fie in control, nu eram foarte confortabil sa las o astfel de decizie in mainile altcuiva. In plus, am vazut toata experienta ca pe o provocare si am zis „De ce nu?!” . In liceu am facut parte din comitetul elevilor, insa experientele nu sunt comparabile.
Etapele au fost cat se poate de simple. Profesorii ne tot intrebau in primele zile cine e reprezentantul seriei ( termenul de “sef” nu ma incanta prea tare). Astfel cineva a spus inaintea unui curs de anatomie, cand era toata seria prezenta in Amf Mare : “Hai sa alegem seful de serie!”. Am fost mai multi studenti dornici, ne-am prezentat fiecare speech-ul si cam asta a fost. Nu imi aduc aminte exact ce am spus, doar faptul ca am preferat sa raspund la intrebarile lor decat sa ma prezint (oricum ma stiau personal doar 3 sau 4 persoane deci n-ar fi avut o relevanta prea mare). Ce as vrea sa punctez aici este ca a fost pentru prima data cand am vorbit in fata a peste 100 de oameni si a fost intr-adevar o experienta intensa. A urmat apoi investirea oficiala de catre SSMB si am ramas pana in anul 6 reprezentantul seriei 4.
Care sunt atributiile unui sef de serie?
Asta e cu adevarat un subiect controversat – e un fel de zona gri. Ti-as putea raspunde prin “depinde pe cine intrebi”.
Studentii cred ca noi trebuie sa le rezolvam toate probleme/nevoile pe care le au in raport cu structurile administrative ale Universitatii. Secretariatul ne spune uneori ca facem prea mult si ca in anumite situatii studentii trebuie sa se descurce singuri. Dupa 6 ani de zile pot sa iti spun ca noi ne ocupam de problemele colective pe care le intampina seria; acum intelegi de ce am zis ca am fost mai degraba reprezentant al seriei, nu “seful” ei.
Care sunt avantajele si dezavantajele?
Ca avantaje e destul de simplu – esti interfata dintre cadrele universitare si studenti. Ai mai multe sanse ca un profesor sa te tina minte doar pentru ca esti reprezentant si pentru ca a interactionat mai mult cu tine decat cu alti studenti.
In plus, poti avea chiar avantajul ca persoanele din diverse structuri administrative sa se uite macar la tine si nu prin tine – dar nu e o regula.
Un minus ar fi, si nu cred ca e o noutate, faptul ca trebuie sa iti aloci timp pentru a-ti indeplini sarcinile. Multe hartii, mai ales in primii ani, formulare, cereri, adeverinte, multe dintre ele avand o utilitate indoielnica (uite inca o atributie). Poate insa nu va fi atat de rau, ne pregateste pentru “hartiile” din rezidentiat. Pentru asta trebuie sa mai astept cateva luni.
Care au fost cele mai importante/emotionante momente?
Primul lucru care mi-a venit in minte auzind intrebarea asta a fost restructurarea seriilor – a avut aproape aceeasi frecventa cu festivitatea de deschidere a inceputului de an. Este intr-adevar un moment important si mai ales neplacut, indiferent ce “algoritm” aplici sau cat de mult incerci sa te pacalesti ca ai fost obiectiv si ai tinut cont de parerile si nevoile tuturor. Nu cred ca ar trebui sa fim pusi in pozitia asta, sincer. Dar cu toate astea nu te gandi ca a fost chiar atat de rau, momente cand poti ajuta pe cineva “din pozitia ta” au fost si ele suficiente, cel putin in cazul meu.
Ai recomanda studentilor care se potrivesc profilului sa candideze?
O sa raspund la intrebarea asta putin altfel, cu cateva lucruri pe care mi le-as spune mie, cel din anul intai, dupa 6 ani:
- Esti acolo pentru ei, nu pentru tine.
- Trebuie sa fii corect, nu neaparat “de treaba”. Cu toate astea, dupa ce ai indeplinit prima conditie nu rata niciun moment sa treci la a doua.
- Din pozitia asta nu vorbesti aproape niciodata in numele tau – etichetele pe care le vei primi vor fi automat atribuite seriei. Stiu, nu e nici corect nici normal, dar trebuie sa stii la ce sa te astepti.
- Vrei sa schimbi ceva? Asigura-te ca macar seria “iti tine spatele”.
- Nu poti sa multumesti pe toata lumea.
Citeste si INTERVIU Dana Anghelea – Ce inseamna sa fii sef de serie
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.