Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, consideră că serviciile medicale de urgență ar trebui să fie în subordinea ministerului deoarece, consideră acesta, este vorba despre o activitate medicală și nu ar trebui să funcționeze separat. În prezent, serviciile medicale de urgență (SMURD, ambulanța etc.) fac parte din Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat. Acestea sunt în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
În cadrul unei conferințe de presă organizate cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, Alexandru Rafila a precizat că integrarea serviciilor medicale de urgență cu celelalte tipuri de activități specifice sistemului sanitar este „necesar, deoarece nu funcționează separat”. În același context, ministrul ținut să sublinieze însă că se bucură de faptul că, la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), există parteneri profesioniști.
Citește și Rafila: Politica de prețuri la medicamente trebuie revizuită / Ce spun patronatele
“Este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani, dar în mod evident discutăm despre o activitate medicală iar responsabilitatea – atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice – este a Ministerului Sănătăţii. Ei sunt partenerii noştri. SMURD este o structură a DSU care şi-a făcut foarte bine datoria. Eu întotdeauna le voi mulţumi public pentru tot ceea ce au făcut şi pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii pe care le oferă – de urgenţă prespitalicească sau unităţi de primiri urgenţe sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate – este absolut necesară, pentru că ele nu funcţionează separat. Ele trebuie să funcţioneze integrat”, a explicat ministrul în cadrul conferinței de presă.
Integrarea acestor servicii ar trebui să fie o politică de sănătate a statului român, care nu trebuie să ţină cont de anumite persoane care ocupă, într-un moment sau altul, o poziţie de demnitate publică, a mai subliniat Rafila.
În același timp, ministrul a menționat că nu ar vrea ca spusele sale să fie „interpretate într-un fel” și a recunoscut public că Raed Arafat, cel care coordonează DSU, a făcut o „treabă excelentă” în ce privește organizarea serviciilor medicale de urgență.
„Recunosc public toate meritele domnului doctor Arafat, care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii. Și lucrul acesta cred că este clar pentru toată lumea”, a mai punctat ministrul.
Te-ar putea interesa și Care sunt normele de aplicare a Contractului-cadru de la 1 aprilie
Raed Arafat spune că integrarea SMURD în MS „ar slăbi sistemul”
În replică, Raed Arafat a spus, fiind la un alt eveniment la Brașov, că nu vede niciun motiv pentru integrarea SMURD în cadrul Ministerului Sănătății.
Șeful DSU a precizat că modul de lucru al actualului sistem de urgență este unul care și-a dovedit eficiența în timp (cel puțin pe perioada pandemiei) și s-a văzut avantajul unei coordonări unitare. În acest context, integrarea SMURD „ar slăbi sistemul și ar strica ce s-a construit”, consideră Arafat, potrivit HotNews.
Aceasta a adăugat, însă, că există o colaborare cu Ministerul Sănătății, însă coordonarea este într-un singur loc.
Sistemul serviciilor de urgență a fost dezvoltat încă din anul 2007 și, potrivit lui Arafat, avut drept scop o coordonare unitară. Din aceste motive, acesta a menționat că în prezent nu vede niciun motiv să „rupă” structura și să „strice ceea ce s-a dovedit foarte eficient”.
Structurile aflate în subordinea DSU
Potrivit descrierii oficiale, Departamentul pentru Situații de Urgență este o structură operațională fără personalitate juridică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). DSU se ocupă de situațiile de urgență, de coordonarea resurselor umane, materiale și financiare, inclusiv de tot ce presupune primul ajutor calificat și asistența medicală de urgență.
Departamentul pentru Situații de Urgență are în coordonare sau subordonare următoarele instituții:
- Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU)
- SMURD
- Inspectoratul General de Aviație al MAI
- Serviciile Salvamont
- Ambulanța (coordonare operațională cu Ministerul Sănătății)
- Primiri Urgențe – UPU și CPU (coordonare operațională cu Ministerul Sănătății)
Sursă imagine: Fundația pentru SMURD
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.