Ministerul Sănătății introduce 8 noi molecule pe lista medicamentelor compensate și gratuite, se arată într-un proiect pus în transparență decizională pe site-ul instituției. Dintre aceste 8 molecule, 2 sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice. Este vorba despre o hotărâre prin care se modifică HG nr. 730/2008.
Potrivit proiectului, moleculele nou introduse sunt pentru pacienții care suferă de afecțiuni oncologice, diabet zaharat sau boli rare. Pentru aceste medicamente, autoritatea națională competentă în domeniul evaluării tehnologiilor medicale (Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România – ANMDMR) a propus Ministerului Sănătății decizia de includere necondiționată și condiționată. În urma unei proceduri de evaluare, deciziile emise pot fi: de decizie de includere necondiționată, decizie de includere condiționată de încheierea contractelor cost-volum, cost-volum-rezultat sau decizie de neincludere în listă.
Te-ar putea interesa și Avertismentul sindicaliștilor: Este imposibil ca spitalele să ducă la îndeplinire contractul cu Casa de Asigurări
„Autoritatea națională competentă în domeniul evaluării tehnologiilor medicale a derulat procesul de evaluare a medicamentelor pentru care deținătorii autorizației de punere pe piață au depus dosare, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 861/2014, a afișat pe site-ul propriu, în spațiul rezervat evaluării tehnologiilor medicale, lista solicitărilor depuse, în ordinea înregistrării lor, rapoartelor de evaluare și a comunicat solicitanților deciziile emise”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre. Este nevoie, însă, de o hotărâre de Guvern ulterioară.
Inițiativa legislativă arată că, în sublista C (pentru DCI-uri corespunzătoare medicamentelor compensate 100%), secțiunea C1 – pentru tratament ambulatoriu, sunt introduse următoarele molecule (dintre care două sunt noi):
- Vortioxetinum
- Cariprazinum
- Ixekizumabum
- Baricitinibum
Mai departe, pentru sublista C, secțiunea C2 – pentru asigurați incluși în programele de sănătate cu scop curativ în tratament ambulatoriu și spitalicesc, sunt introduse următoarele 4 molecule:
- Eribulinum
- Turoctogog Alfa Pegol
- Esketaminum
- Trastuzumabum Deruxtecanum
În ce privește impactul social, inițiatorii subliniază, în nota de fundamentare, că se impune această modificare pentru „asigurarea accesului echitabil al populației eligibile la medicamente pentru stadii evolutive ale unor afecțiuni la care nu există metode de tratament satisfăcătoare”.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.