Site icon MEDIjobs

7 metode care te ajuta sa atragi cei mai buni medici rezidenti la tine in echipa

rezidenti

O etapa importanta a recrutarii celui mai pregatit personal medical este sa fii si tu, la randul tau, pregatit cu abordarea potrivita. Cand vine vorba de gasirea celor mai buni candidati pentru diferite specialitati medicale de care echipa ta are nevoie, atentia ta merita sa se indrepte spre cei care sustin cel mai mult ecosistemul: medicii rezidenti care sunt in cautarea unui loc de munca potrivit pentru competentele si mindsetul lor.

De ce sunt medicii rezidenti o veriga cheie in sistemul medical actual?

In primul rand, ei sunt sunt cei care inlocuiesc medicii care se retrag din campul muncii si tot ei sunt cei care pot imbunatati lucrurile cu o abordare proaspata, idei inovatoare si cunostinte medicale de ultima ora. Cel mai important, medicii rezidenti de astazi pot acoperi un deficit mare (desi in usoara scadere, in ultimii ani) pe piata de joburi medicale atat in Romania, cat si in afara.

La fel de important este faptul ca, din cauza deficitului de medici, un numar prea mare de persoane revine unui cadru medical in Romania (fie ca vorbim de medici, dentisti sau farmacisti): avem un medic la peste 300 de locuitori (conform INS). Desi numarul medicilor care pleaca din tara scade, nevoia de personal specializat exista in continuare.   

De ce e important sa stii cum sa atragi medicii rezidenti la tine in echipa?

Majoritatea absolventilor de rezidentiat – unul dintre cele mai grele examene din viata unui student la Medicina – se intereseaza din timp de viitorul lor, pregatindu-se din anul I de facultate pentru un job mult dorit, care sa le ofere satisfactia si multumirea pe care o merita dupa aproape zece ani de studiu si practica. Asadar, recrutarea medicilor rezidenti devine mai dificila odata cu nevoia tot mai mare de personal medical, dar si cu faptul ca sunt deja sunt abordati pentru diferite joburi disponibile pe piata dinainte sa ia examenul de rezidentiat.

Posturile disponibile in diferite specialitati medicale depasesc numarul de rezidenti proaspat absolventi care cauta un loc de munca, prin urmare este esential sa ai un proces de recrutare cat mai atent gandit.

Cum reusesti sa atragi medicii rezidenti la tine in echipa, pe o piata atat de competitiva?

1. Salariul conteaza, insa nu e cel mai important criteriu

Munca trebuie rasplatita pe masura, in orice domeniu. Mai ales in sistemul medical, care a intampinat destule provocari privind grila de salarizare si bugetul alocat recrutarii de personal, salariul este un factor de decizie destul de important pentru medicii rezidenti aflati in cautarea unui loc de munca.

In luna ianuarie, platforma de recrutare MEDIjobs a realizat un raport privind salariile oferite medicilor in tara, care arata ca angajatorii din orasele mici si mijlocii sunt dispusi sa ofere salarii mai mari medicilor decat cei din Bucuresti, din dorinta de a atrage noi candidati. Nevoile pietei de medici pe anumite specialitati – anestezia si terapia intensiva, oncologia medicala, medicina de urgenta, radiologie – este crescuta, prin urmare si salariile sunt mai ridicate in aceste domenii.

Mai mult, s-au estimat majorari salariale substantiale pentru medicii primari, medicii specialisti, rezidenti si asistenti medicali pana in 2022 – conform Mediafax. De asemenea, in 2018 s-a estimat un salariu brut de 5700 lei pentru un medic rezident, in continua crestere.

2. Vorbeste-le despre echilibrul intre viata profesionala si viata personala

Desi noile generatii de medici doresc stabilitate financiara, din cauza problemelor care apar in urma fenomenului de burnout si garzi prelungite, majoritatea cauta un loc de munca care sa le ofere un echilibru intre viata profesionala si medicala. Timpul petrecut in afara programului de lucru este din ce in ce mai valoros si prioritar pentru viitorii angajati. Prin urmare, daca doresti sa atragi medici rezidenti in echipa ta, pune accent pe faptul ca le respecti viata personala si ca jobul propus nu le va afecta timpul liber si perioada de concedii. Precizarile de acest tip, in timpul procesului de recrutare, vor fi un avantaj pe termen lung.

3. Tehnologia este un punct forte de adus in discutie

Odata cu dezvoltarea puternica a tehnologiei medicale si orientarea spre digitizare, lucrul cu astfel de tehnologii atrage candidatii noi si ii pot convinge sa accepte un post daca le permite asta. Aceasta le usureaza munca, le permite sa o gestioneze mult mai bine si sa ofere diagnosticuri mult mai precise – in fond, tehnologia sta la baza unui stil de viata mult mai sanatos si mai calitativ.

4. Afla cat mai multe detalii despre fiecare candidat

Asa cum si medicii rezidenti se intereseaza despre angajator si echipa, cat si despre jobul disponibil, ca manager sau recruiter trebuie sa „iti faci temele” dinainte de a invita un candidat la interviu. Cu cat afli mai multe despre candidatul care vine la intalnire, cu atat poti sa adresezi intrebarile potrivite, cat si informatiile de care are nevoie pentru a lua o decizie. Este important sa le alungi posibilele temeri pe care le pot avea si te poate ajuta, in acest sens, sa afli mai multe despre jobul lor ideal, depsre programul dorit, beneficii, concedii si tehnologiile cu care vor lucra.

5. Vorbeste-le pe limba lor

Fiind familiarizat cu domeniul medical, dar si cu procesul de recrutare, e posibil sa fii obisnuit sa folosesti un limbaj specific, care poate nu este pe deplin inteles de un candidat. Atunci cand recrutezi medici rezidenti la tine in echipa, este recomandat sa le vorbesti intr-un limbaj familiar, usor de inteles, care sa nu lase loc de indoieli sau intrebari – mai ales cand vine vorba de contracte sau negocieri. Vorbeste cu candidatul din fata ta simplu si deschis, punand accent pe avantajele jobului. Asta va ajuta candidatul sa ia o decizie informata asupra jobului disponibil, in loc sa refuze sa accepte postul oferit din cauza ca nu stie in ce s-ar implica profesional.

6. Fii o resursa valoroasa, la care sa apeleze oricand si care sa atraga recomandari

Ca procesul tau de recrutare sa aiba succes, ar fi bine sa incerci o abordare prietenoasa si transparenta, indiferent de rezultat. Fiind deschis si concentrat pe o comunicare clara si familiara cu candidatii, poti ajunge sa legi relatii stranse cu acestia, chiar si cand nu accepta jobul oferit. Chiar daca rezidentii se orienteaza spre alte companii si joburi, e important sa le oferi informatii valoroase si sa te raportezi ca o persoana care le poate oferi ghidare in alegerile profesionale. Asta confera incredere pe termen lung si, in cazul in care acel candidat alege alt loc de munca, in timp se poate reorienta spre echipa ta. Cu cat candidatul se simte bine vorbind cu tine mai ales cand vine vorba de profesie si informatii valoroase, cu atat cresc sansele sa revina. Sau mai mult, sa recomande altor colegi medici rezidenti acel post disponibil pe care nu a putut sa-l accepte.

7. Ofera-le o experienta pe termen lung, nu un job ca oricare altul

Atat pentru medicii rezidenti noi pe piata, cat si pentru cei existenti care au un loc de munca stabil, ideea de-a gasi un job care le ofera o experienta mai frumoasa si mai valoroasa este mereu una atragatoare. Cel mai important aspect in procesul de recrutare este sa tii cont de nevoile candidatului atunci cand ii propui oferta sau cand discuti cu el, DAR sa il asiguri ca il vei sustine si in perioada imediat urmatoare angajarii.

O propunere interesanta este sa continuati discutiile libere si deschise si dupa ce medicul rezident a fost recrutat – la o luna, la trei luni, la sase luni, un an – pentru a analiza evolutia profesionala, cat si gradul de satisfactie a noului medic angajat. Asta il va ajuta si pe noul angajat sa se simta bine integrat in echipa ta, cat si destul de util si important in comunitatea medicala din care face parte acum. Deopotriva, e important sa cunoasca programul de lucru, timpul de vacante, daca va fi solicitat in timpul liber etc.

Toate aceste sfaturi au ca scop sa usureze procesul de recrutare, dar si sa mentina noul medic rezident angajat multumit de postul oferit – el vrea o experienta bazata pe respect reciproc, comunicare, evolutie profesionala, nu doar un job platit ca oricare altul. In special medicii rezidenti tineri sunt dispusi sa lucreze si sa fie dedicati profesiei lor, dar cel mai important, sa gaseasca un scop semnificativ in viata lor, dincolo de cifre.

Exit mobile version