Site icon MEDIjobs

6 motive pentru care sa-ti indrepti atentia catre medicina din mediul rural

medicina

Potrivit studiilor, aproximativ 40% din populatia tarii traieste intr-o zona rurala, unde raportul dintre medici si pacienti este de 1 la 2.700, ceea ce inseamna ca un medic de la sat are de 8 ori mai multi pacienti decat ar avea daca ar lucra in mediul urban. 

Acesta este unul dintre motivele pentru care absolventii Facultatii de Medicina evita zonele rurale, iar din aceasta cauza sunt sate in care nu exista niciun medic, fapt pentru care cabinetul medical este inchis. Daca un medic sau o asistenta de la sate decide sa se mute sau sa se pensioneze, poate crea o problema majora pentru comunitate. 

Viata devine dificila atunci cand boala te obliga sa parcurgi distante mai mari pentru a ajunge la un spital daca nu sunt medici si in mediul rural. 

Aceasta problema este prezenta in multe tari din lume, de aceea data de 21 noiembrie este dedicata Sanatatii Rurale, cu acest prilej se sarbatoresc profesionistii din domeniul sanatatii si liderii comunitatii care mentin in viata populatia din mediul rural.

Populatia din mediul rural are nevoie de o asistenta medicala mai buna pentru ca:

Nu sunt suficienti medici: doar 10% dintre absolventii Facultatii de Medicina aleg sa lucreze in mediul rural, iar peste 500 de localitati nu au medic de familie.

Copiii sufera: aproximativ 24% dintre copiii din mediul rural se lupta cu saracia si cu o sanatate precara.

Nu sunt suficiente spitale: lipsa cadrelor medicale la sate din ultimii ani a dus la inchiderea mai multor cabinete din mediul rural.

Hipertensiunea arteriala afecteaza in special populatia din mediile rurale. Factorii precum izolarea, saracia crescuta si imbatranirea generala pot fi unele dintre motivele pentru care hipertensiunea este semnificativ mai mare in cazul populatiei din zonele rurale, iar lipsa unui medic duce la mortalitate crescuta.

Cu toate acestea, locuitorii orasului uita ca exista o alta lume in afara centrelor urbane. Ziua Nationala a Sanatatii Rurale este dedicata cadrelor medicale si institutiilor din mediul rural – spitale, profesionisti din domeniul sanatatii si alti furnizori care sustin comunitatile rurale in ciuda diminuarii resurselor, a pierderilor de populatie etc.

Citeste si: Ce este asistenta medicala comunitara si de ce este importanta

Iata 6 motive pentru care poti alege sa fii medic in mediul rural:

1.Creste satisfactia locului de munca

Persoanele care locuiesc la sate sunt, in general, preocupate de gospodarii si de agricultura si nu au o deschidere foarte mare catre educatia medicala. Rolul unui medic din mediul rural nu este numai de a trata pacientii bolnavi din aceste zone, ci si de a-i face mai responsabili de propria persoana, mai atenti si mai constienti de sanatatea lor.

Orice modificare a comportamentului pacientilor in bine reprezinta o satisfactie foarte mare pentru medicul care reuseste sa-i faca sa inteleaga cat de important este sa ai grija de sanatate.

2. Principala activitate este ingrijirea pacientilor

In spitalele din mediul urban, cadrele medicale au sarcini variate, care nu tin numai de ingrijirea si tratarea pacientilor, ci si de activitati birocratice care ocupa mult timp.

In mediul rural, principala activitate pe care o desfasoara medicul este ingrijirea pacientilor care ii calca pragul.

3. Stilul de viata este mai putin stresant

Agitatia din mediul urban este principalul factor de stres, atat la locul de munca, in spitalele cu personal putin si pacienti foarte multi, cat si in viata de zi cu zi, in trafic, la cumparaturi etc.

Un medic care lucreaza in mediul rural, nu va sta niciodata in trafic pentru a ajunge la clinica. In plus, daca activitatile si programarile sunt bine organizate, totul va decurge usor, iar la sfarsitul zilei se va simti mai degraba implinit, decat obosit si stresat.

4. Te poti bucura de o zona frumoasa

Poti alege sa lucrezi intr-un sat la munte, intr-o zona in care sa te bucuri in fiecare zi de un peisaj frumos, care te va relaxa. Astfel, iti vei putea petrece timpul liber facand drumetii si activitati in aer liber, iar familia ta va trai intr-un mediu mai putin poluat.

5. Medicina de familie rurala se ocupa cu probleme complexe si variate

Chiar daca se spune ca nu te poti dezvolta profesional intr-un cabinet din mediul rural, faptul ca vei intalni pacienti cu probleme complexe si variate te va ajuta sa te dezvolti, sa inveti continuu si sa iti doresti sa fii la curent cu noutatile din medicina pentru a-ti putea ajuta pacientii.

6. Vei avea o viata echilibrata

Programul de lucru nu este atat de incarcat intr-o clinica din mediul rural, mai ales daca medicul isi desfasoara activitatea corespunzator. Astfel, vei putea avea mai mult timp pentru tine si pentru familie. 

De asemenea, daca vei alege sa-ti deschizi propriul cabinet, te vei bucura de un program flexibil si de reguli bine stabilite asa cum iti doresti.

Citeste si: 5 motive pentru care sa profesezi intr-un oras mic

Exit mobile version