Site icon MEDIjobs

Ce probleme ale angajatului poate rezolva departamentul de HR intr-o unitate spitaliceasca

HR

Rolul departamentului de Resurse Umane (n.r. HR) este esential intr-o unitate medicala, fie ca vorbim despre una care apartine statului, fie ca vorbim despre o clinica sau un spital privat.

Specialitii HR au rolul de a recruta si selecta personalul angajat, dar si pe acela de a contribui la dezvoltarea personala si profesionala permanenta a angajatilor din unitatea in care lucreaza.

Cei care lucreaza in departamentul de Resurse Umane al unei unitati medicale se pot ocupa de problemele care dau batai de cap in aceasta perioada cadrelor medicale, incepand de la deficitul de angajati si pana la burnout-ul cu care se confrunta tot mai multe asistente, precum si multi medici.

3 probleme actuale pe care le poate rezolva departamentul de HR intr-o unitate spitaliceasca

Combaterea deficitului de personal – din cauza programului incarcat, a salariilor mici si a conditiilor de munca, multi angajati din spitale aleg sa paraseasca tara, avand oferte mult mai avantajoase de la spitalele si clinicile din Europa. De aceea, problema deficitului de personal se accentueaza mai mult pe zi ce trece.

Departamentul de HR poate folosi o serie de strategii pentru combaterea acestei probleme. In primul rand, oferirea unor pachete atractive, cu bonusuri si beneficii, poate cantari mult in decizia unei asistente sau unui medic de a demisiona si de a parasi ulterior tara.

Pe de alta parte, cei care activeaza in domeniul medical pot fi convinsi sa isi pastreze locul de munca si prin dezvoltarea permanenta garantata de angajator. Concret, departamentul de HR ar trebui sa organizeze in mod regulat cursuri acreditate si training-uri  pentru angajatii spitalului – in acest fel, oamenii se vor simti motivati sa ramana, in ciuda micilor neajunsuri, intrucat vor intelege ca angajatorul investeste in ei.

Reducerea riscului de burnout – sindromul burnout este cel care apare in urma epuizarii profesionale. Acesta se manifesta atat la nivel fizic (prin stari de somnolenta, oboseala accentuata, tulburari gastrointestinale), cat si la nivel psihic (apatie, tulburari de memorie, probleme de concentrare, depresie ori anxietate).

Cadrele medicale sunt in mod deosebit expuse riscului de burnout din cauza deficitului de personal si a repetatelor ture de noapte.

Sindromul de burnout nu afecteaza numai calitatea vietii angajatilor din unitatea spitaliceasca, ci poate afecta si starea pacientului din cauza ca acest sindrom reduce performantele cadrelor medicale.

Nu exista insa statistici in ceea ce priveste sindromul de burnout si cadrele medicale din Romania, insa peste ocean statisticile arata ca mai bine de 70% dintre asistente sufera la un moment dat pe parcursul carierei de burnout, iar 50% dintre medici se confrunta, de asemenea, cel putin o data cu o asemenea problema.

Pe langa programul incarcat din spitale sau clinici, si factori precum lipsa aprecierii la locul de munca ori incapacitatea de a lua decizii pe cont propriu contribuie la instalarea sindromului de burnout.

Specialistii din departamentul de HR al unitatii spitalicesti ar trebui sa se asigure ca angajatii nu depasesc numarul de ore de munca permise prin lege. Apoi, acestia ar trebui sa foloseasca o serie de strategii care sa arate angajatului ca este apreciat pentru munca depusa. Programele de dezvoltare profesionala sunt, de asemenea, de mare ajutor in situatiile in care riscul de burnout este mare intrucat acestea distrag atentia angajatului de la dezavantajele jobului si il fac pe acesta sa isi recapete motivatia.

Specializarea personalului – lipsa specializarilor reprezinta de asemenea o problema, mai ales in randul asistentilor medicali. Departamentul de HR poate ajuta in acest sens angajatii, trimitandu-i la cursuri de formare profesionala platite de unitatea spitaliceasca in care lucreaza.

Colaborarea dintre angajatul unei unitati medicale, departamentul de HR, precum si angajator este cea care garanteaza succesul.

Exit mobile version