Cu ocazia Zilei Naționale a României, hai să ne aducem aminte de doctori și cercetători români care au făcut descoperiri importante în domeniul medical. Prin munca lor, aceștia au reușit să scoată la iveală lucruri care ne fac viața mai bună fiecăruia dintre noi.
De la descoperirea insulinei, a vaccinului împotriva holerei sau inventarea unor valve cardiace artificiale, românii au excelat în acest domeniu. Iată o serie de români care au avut un impact pozitiv asupra noastră:
1. Ana Aslan
Ana Aslan a fost un medic român specialist în gerontologie, care a descoperit importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. A început experimentele pe un student care suferea o criză de artroză și a descoperit că procaina îi influențează pozitiv afecțiunea reumatică.
Mai apoi a continuat cercetările într-un azil de bătrâni și a ajuns să inventeze (în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu) produsul geriatric Aslavital, disponibil încă din 1980.
Citește și Personalitati ale medicinei | Buicliu Cristea, unul dintre intemeietorii clinicii medicale romanesti
2. Victor Babeș
Victor Babeș este cunoscut ca fondatorul școlii românești de microbiologie. Acesta, alături de Victor Cornil, a scris primul tratat de bacteriologie: Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase.
Babeș a făcut numeroase descoperiri care au ajutat la tratarea tuberculozei și leprei, precum prezența bacililor tuberculozei în urina persoanelor bolnave și existența a peste 40 de microorganisme patogene.
3. Aurel Babeș
Aurel Babeș, nepotul lui Victor Babeș a fost și el medic și doctor în medicină. Acesta a ajutat la lupta împotriva cancerului deoarece a descoperit că prin examinarea frotiului citovaginal poate fi depistat cancerul genital feminin.
3. Ion Cantacuzino
Ion Cantacuzino, medic și microbiolog a inventat “Metoda Cantacuzino”, folosită și astăzi pentru vaccinarea împotriva holerei. Acesta a efectuat numeroase cercetări, cu teme precum vibrionul holeric, imunizarea împotriva dizenteriei și patologia scarlatinei.
Cantacuzino a luptat pentru implementarea campaniilor antiepidemice, astfel încât România a ajuns a doua țară din lume care a introdus vaccinul BCG. Mai exact, încă din 1926, nou-născuții erau vaccinați împotriva tuberculozei.
Citește și Cărți scrise de medici, pentru medici. Iata 3 dintre cele mai populare volume motivaționale
5. Radu Deac
Radu Deac este un medic chirurg care are la activ trei brevete americane pentru valve cardiace artificiale și multe brevete românești. Spre exemplu, în 1983, a efectuat prima înlocuire de valvă cardiacă cu valvă biologică din România.
Deac a realizat nu mai puțin de 10.000 de operații pe cord deschis, 5.000 de intervenții pe cord închis și un număr impresionant de 35 de transplanturi.
6. Corneliu E.Giurgea
Corneliu E.Giurgea, medic neurofiziolog, a fost prima persoană care a sintetizat piracetamul, în anul 1964. În urma acestei descoperiri, a definit termenul de Nootrop, care descrie anumite tipuri de medicamente care stimulează funcțiile cognitive.
7. Marian Ion Ionescu
Marian Ion Ionescu, chirurg cardiolog român și profesor în medicină a inventat diverse echipamente chirurgicale, mai ales valve artificiale pentru inimă. A introdus pentru prima oară în România tehnica circulației extracorporale în chirurgia cardiacă.
Citește și Atitudinea opiniei publice față de lumea medicală
8. Gheorghe Marinescu
Gheorghe Marinescu, medic neurolog român, pe lângă numeroase studii, a realizat și primul film științific din lume, denumit “Tulburările mersului în hemiplegia organică”. De asemenea, a fost printre primii doctori care au aplicat metode histochimice și electrofiziologice în cercetarea științifică a domeniului neurologiei.
Printre cele mai cunoscute studii ale sale se regăsesc descrierea reflexului palmo-mentonier în afecțiunile sistemului piramidal și descrierea unui sindrom neurologic ereditar, mai exact Sindromul Marinesco-Sjogren.
9. George Emil Palade
George Emil Palade a fost un medic american, dar de origine română, care s-a specializat în domeniul biologiei celulare. În anul 1974 a primit premiul Nobel pentru fiziologie și medicină datorită unor descoperiri care au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne.
Palade a explicat mecanismul celular al producției de proteine: a descoperit particule intracitoplasmatice bogate în ARN, responsabile pentru biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau corpusculii lui Palade.
10. Nicolae Paulescu
Nicolae Paulescu, medic și om de știință, este recunoscut deoarece a contribuit la descoperirea insulinei, mai exact a hormonului antidiabetic eliberat de pancreas. De asemenea, încă din 1897, acesta a demonstrat că coagularea sângelui din vena suprahepatică se face aproximativ în același timp cu coagularea sângelui din vena portă sau din venele periferice.
Descoperirile și invențiile românilor nu doar că ne-au ajutat să ajungem în acest stadiu avansat în domeniul medicinei, dar pot servi și ca o sursă de inspirație pentru medici și viitori medici.
Citește și Incredibila Poveste a Chirurgului Paralizat Care Încă Operează
Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.