Ziua Internațională a Studenților – provocări în 2020, anul pandemiei COVID-19

Ziua Internațională a Studenților – provocări în 2020, anul pandemiei COVID-19

Cu peste 540.000 de studenți înregistrați în anul universitar 2020-2021, România se află într-o situație similară cu cea din lume – porțile universităților sunt închise, studenții învățând de la distanță, cu excepția cazurilor în care există laboratoare sau diverse materii unde partea practică nu poate să fie ratată.

Educația și accesul la informație a tinerilor din toate ciclurile sunt cele care duc la dezvoltarea societăților și la prosperitatea economiilor, însă anul 2020 a fost unul care a afectat din plin multe domenii, printre care și educația. 

17 noiembrie este celebrată la nivelul întregului glob drept Ziua Internațională a Studenților. Deoarece studenții nu se pot strânge în grupuri mari, ziua va fi marcată, cel mai probabil în reuniuni online. De ziua lor, a studenților, vom reflecta la problemele acestora, cu accent pe provocările pe care studenții de la medicină le înfruntă pe timp de pandemie.

Citește și Medicina în România – de ce atrage tot mai mulți studenți?

Ziua Internațională a Studenților

Data de 17 noiembrie a fost aleasă pentru a fi Ziua Internațională a Studenților în urma evenimentelor care s-au desfășurat la Praga în timpul celui de-al doilea război mondial. Nouă studenți au fost executați în lagărele de concentrare pe 17 noiembrie 1939. 

Ziua a fost marcată pentru prima dată în 1941, la Londra, de către Consiliul Internațional al Studenților (care avea mulți membri refugiați), iar tradiția a fost menținută de succesorul Uniunii Internaționale a Studenților.

În zilele noastre, 17 noiembrie marchează o sărbătoare a multiculturalității studenților internaționali. Multe universități din întreaga lume consideră această zi o oportunitate pentru a promova multiculturalismul și diversitatea. Unele universități organizează mai multe evenimente în Ziua Internațională a Studenților pentru a încuraja implicarea tinerilor. În afară de universități, multe organizații studențești organizează, de asemenea, diverse evenimente în Ziua Internațională a Studenților. 

Această zi este una în care studenții, la unison, le pot cere guvernelor din țările lor, îmbunătățiri pentru sistemele de învățământ, dar și cum să facă mai facilă tranziția de la viața de student la cea de profesionist în domeniul ales.

Probleme resimțite de studenții la medicină în timpul pandemiei COVID-19

Transmiterea bolii

Având în vedere stagiile de practică pe care unii dintre studenți le fac, aceștia sunt mult mai dispuși la infectarea cu virusului SARS-CoV-2 și la transmiterea ei decât alți studenți, având în vedere natura locului de muncă și a contactului cu pacienți care ar putea fi purtători ai virusului fără să știe. Într-adevăr, măsurile de protecție ajută la reducerea riscului, dar se întâmplă ca, de multe ori, atât medicii, cât și studenții să se infecteze. La începutul pandemiei, când întreaga planetă s-a confruntat cu o lipsă acută a materialelor de protecție, riscul de transmitere a bolii a fost și mai mare.

Siguranța studenților

Conform unui articol academic al unei prestigioase reviste, siguranța studenților este și ea pusă la încercare în cazul în care ei ajută pacienții din spitale sau fac practică. Deși riscul de a dezvolta o formă gravă a bolii este mai mic decât la vârste mai avansate, studenții la medicină nu sunt feriți, ceea ce îi poziționează în situații mult mai dezavantajoase față de alte categorii de studenți sau elevi.

Vulnerabilitatea studenților

Având în vedere natura muncii lor și expunerea constantă, studenții, pentru a putea să treacă cu brio stagiile de practică sau pentru a părea curajoși în fața profesorilor sau a coordonatorilor lor ar putea să nu raporteze potențiale nereguli sau riscuri pe care le observă. Aceste situații îi pun în poziții de vulnerabilitate pe studenții de la medicină.

Educație de slabă calitate

Multe dintre spitalele din România au fost transformate în spitale COVID-19 sau de sprijin COVID-19. Secții întregi au fost închise sau micșorate pentru a face față valului de îmbolnăviri, ceea ce a dus la scăderea numărului de studenți care ar putea face practică în spitale. În plus, protocoalele de siguranță au crescut major peste tot, de aceea accesul se face mult mai dificil, iar situațiile prezentate studenților din ani terminali au scăzut drastic.

Cursurile studenților de pretutindeni, precum și a celor de la facultățile de medicină și farmacie din România se desfășoară online. Posibilitatea de a face laboratoare și de a învăța și practic, nu doar teoretic a scăzut, de asemenea. Situația este una îngrijorătoare deoarece studenții pierd timp prețios din anii facultății încercând să se descurce singuri, de multe ori cu indicații exclusiv din cărți, fără ajutorul unor persoane specializate. 

Citește și Grile-admitere: platforma adresata viitorilor studenti la Medicina

Interacțiunea studenți – profesori a avut și ea de suferit – cursurile online nu le oferă posibilitatea de a discuta la fel cum se făcea în timpul cursurilor sau a laboratoarelor.

Studenții nu au mai avut acces la biblioteci și la resurse academice prețioase cu ajutorul cărora și-ar fi consolidat cunoștințele. De asemenea, examenele ar putea fi fraudate cu ușurință din cauza modului de predare și de examinare în care profesorii nu pot avea acces la întreaga perspectivă de lucru a studenților.

Interacțiunile sociale

Oamenii sunt ființe sociale și funcționează mai bine în grupuri decât singuri. Pentru elevi și studenți a doua jumătate a anului universitar 2019-2020 și anul universitar 2020-2021 se desfășoară, aproape în integralitate, în fața calculatoarelor sau a tabletelor. Mulți își petrec majoritatea timpului în case, ceea ce duce la probleme de adaptabilitate dacă sunt privați de interacțiune de-a lungul unei perioade lungi de timp. 

Rolul studenților la medicină în pandemie

Focarul COVID-19 s-a transformat rapid într-o epidemie și apoi într-o pandemie. Orice obiect ar putea fi contaminat cu periculosul virus și orice persoană l-ar putea avea, uneori trecând mai multe zile până să afle că este infectată. Prin urmare, societățile au suferit perturbări nemaiîntâlnite în ultima sută de ani. 

Mulți dintre medicii care îi tratau pe pacienți s-au îmbolnăvit ei înșiși, iar sistemul medical a avut foarte mult de suferit de pe urma acestui lucru. Tocmai pentru a suplini lipsa medicilor, studenții la medicină sunt primii luați în vizor pentru voluntariat. Dar în lipsa unei pregătiri adecvate și pentru că sunt vulnerabili la traume, studenții ar putea să se confrunte cu repercursiuni asupra sănătății fizice și mentale.

De multe ori, studenția însăși este asociată cu perioada în care oamenii fac voluntariat. Atunci își deschid drumuri și descoperă noi oportunități, punându-și totodată și cunoștințele în practică, înainte de a fi angajați. În România însă, voluntariatul este remunerat, o practică de obicei neîntâlnită și neasociată cu această activitate.

Citește și Studenții pot face voluntariat în spitale pe timp de pandemie?

Studenţii vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în unităţile sanitare din judeţele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară.

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a declarat: „La fiecare lună se aşteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore, iar, la finalul fiecărei luni, studentul va primi un premiu în cuantum de 2.500 lei. Plus, cei care vor fi în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu sau reşedinţă vor primi o diurnă, plus cazarea şi masa gratuite din partea autorităţilor sau a unităţii sanitare unde vor activa”.

Această situație poate fi una deopotrivă utilă, dar și provocatoare pentru studenți. Cu siguranță mai mulți se vor înscrie în cadrul programelor de voluntariat pentru a ajuta

Citește și Moduri prin care studenții la medicină își pot îmbunătăți comunicarea cu pacienții

Concluzie

Pandemia COVID-19 a schimbat lumea în care trăim. Multe dintre activități au fost mutate online, inclusiv cursurile și pregătirea studenților la medicină. Efectele vor fi simțite pe termen lung, însă cu ajutorul unor cursuri suplimentare, toate aceste regrese vor putea fi recuperate. 

Studenții pot schimba lumea cu cunoștințele lor și în domeniul medicinei unde este nevoie de inovații și de descoperiri pentru salvarea vieților, acest lucru este cu atât mai pregnant.

Ești student la medicină și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment