- Misiunea și viziunea Crucea Roșie Română
- Când și cum a apărut Crucea Roșie Română?
- Principiile fundamentale ale Crucii Roșii Române
- Stiati ca?
În fiecare an, pe data de 4 iulie, sarbatorim Ziua Crucii Roșii Române, singura organizație umanitară ce a construit o întreagă rețea funcțională pe tot teritoriul României. O organizație pornită pe baza activităților de voluntariat, Crucea Roșie merită cu desăvârșire omagiul adus. În cele ce urmează, veți afla mai multe informații despre activitățile organizației, misiunile sale și istoria sa, pentru a putea sărbători ziua de 4 iulie cum se cuvine.
Misiunea și viziunea Crucea Roșie Română
Din momentul în care și-a pus bazele, Crucea Roșie Română a dorit ajutarea și asistarea persoanelor aflate în pericol sau dificultate în cazul situațiilor de criză sau în momentele în care s-au manifestat calamități naturale. Crucea Roșie militează pentru protejarea și ajutorarea oricărei ființe umane, fără criterii de discriminare cum ar fi religia, sexul, naționalitatea. Suferința umană trebuie curmată prin acte benevole de bunătate și ajutor reciproc, societatea dezvoltându-se astfel mult mai eficient pe plan uman, fiind restabilit sentimentul de încredere inter-umană.
Când și cum a apărut Crucea Roșie Română?
Istoria Crucii Roșii Române datează încă din anul 1876, mai exact de pe data de 4 iulie. Aceasta organizația își desfășura activitățile zilnice în cadrul spitalului Colțea din București, clădire care mai există și în prezent. Cu o vechime de 143 de ani, printre marile personalități care au contribuit la înființarea organizației s-au numărat C.A. Rosetti, Nicolae Cretzulescu sau Dr. Carol Davila, aceștia fiind doar câțiva dintre fondatorii originari.
Prima ambulanță a serviciilor Crucea Roșie Română a intervenit la doar trei săptămâni de la înființare, mobilitatea fiind una de succes. De asemenea, organizația a jucat un rol important și în timpul războaielor vremii respective, ajutând cu toate forțele proprii. De exemplu, în cazul Războiului de Independență, personalul sanitar și ambulanțele nu erau în număr suficient, iar organizația a susținut cu toate resursele de care dispunea. Un alt exemplu este prezența Crucii Roșii în timpul unuia dintre Războaiele Balcanice, mai exact cel dintre Bulgaria și Serbia, unde fiecare parte participantă la luptă a beneficiat de câte o ambulanță din partea serviciului român pentru tratarea răniților din bătălie.
Războaiele Mondiale au reprezentat o reală provocare pentru Crucea Roșie Română. Deși au avut parte de un număr semnificativ de voluntari, organizația a făcut față cu greu numărului mare de răniți, fiind vorba de mai mult de 150 000 de persoane, iar acestea doar în cazul Primului Război Mondial. Pe lângă ajutorul de natură medicală asigurat de Crucea Roșie, aceasta a oferit și susținere alimentară, găsirea adăposturilor pentru refugiați și alte persoane implicate, ajutarea corespondenței între familii și prizonieri de război sau soldați, iar lista poate continua. Toate ajutoarele pe care a putut Crucea Roșie să le ofere au fost obținute pe baza donațiilor publice.
Principiile fundamentale ale Crucii Roșii Române
Principiile reprezintă cauzele primare, care stau la baza misiunii și viziunii pe care o are organizația. Principiile fundamentale pe care le bazează Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie, din cadrul căreia face parte și Crucea Roșie Română sunt: umanitate, imparțialitate, neutralitate, independență, voluntariat, unitate și universalitate. Apariția principiilor a fost datorată evoluției activităților efectuate de organizații. Dacă la început aceștia se ocupau doar de îngrijirea soldaților de pe front, activitățile s-au multiplicat și s-au diversificat și a fost necesară o marcare a principiilor pe baza cărora se ghidează. Fiecare are o semnificația detaliată, însă toate acumulate laolaltă exprimă cu exactitate dorința de a ajuta pe oricine, indiferent de naționalitate și alte criterii socio-demografice.
Stiati ca:
În prezent, președintele organizației Crucea Roșie Română este nimeni alta decât Majestatea sa Margareta, Custodele Coroanei României. De-a lungul timpului, președinții avuți de organizație au fost atât bărbați, cât și femei, de vârste și profesii diferite, susținând încă o dată diversitatea pe care o are Crucea Roșie.
Crucea Roșie Română are trei tipuri de categorii de membri – membru de onoare, membru susținător și membru activ. Primul este obținut în urma recunoașterii atribuțiilor deosebite aduse organizației, cel de-al doilea se acordă oricărei persoanei fizice sau juridice care sprijină atât financiar, cât și material Crucea Roșie, iar cel din urmă este persoana înregistrată într-una dintre structurile Crucii Roșii.
Oricine poate deveni membru al Crucii Roșii Române, dacă respectă principiile pe care aceasta le susține și dacă își dorește să săvârșească muncă în această sferă – toate informațiile necesare despre acest aspect pot fi găsite la filialele Crucii Roșii din fiecare localitate.
Structura de conducere este una destul de amplă, fiind formată din președinte, vicepreședinți, dintre care unul este specific pentru tineret, Secretar al Comitetului de Direcție și director general, președinți de filiale, lideri de tineret și trezorieri.
Sursa foto: Crucea Rosie Romana
Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.