Voluntariatul in perioada studentiei ofera numeroase avantaje. Pe langa faptul ca te ajuta sa te integrezi in comunitati si sa cunosti figuri noi, te va ajuta si in viitoarea cariera. Actiunile de voluntariat sunt incurajate in cadrul Facultatii de Medicina “Carol Davila”, atat de Societatea Studentilor in Medicina Bucuresti cat si de alte asociatii/grupari.
Citeste aici Voluntariatul in perioada studentiei – part 2
SABIF este abrevierea Serviciului de Ambulanta Bucuresti Ilfov si a avut de-a lungul timpului programe de voluntariat in parteneriate cu alte asociatii, adresate atat studentilor medicinisti cat si celor din afara sferei medicale (click aici pentru detalii) .
Pentru a va face o idee despre ce inseamna voluntariatul pe ambulanta si care sunt avantajele sale, va invit sa cititi urmatorul interviu, realizat cu Nicoleta Gabriela Calin, studenta in anul 6 la Medicina Generala:
1.In ce perioada ati facut voluntariat si unde? Care au fost pasii pe care a trebuit sa-I urmati?
Am inceput voluntariatul in cadrul Departamentului de Voluntariat ASSB (Asociatia Societatea de Salvare Bucuresti) – SABIf (Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov) in timpul anului I de facultate, mai exact in martie 2014, fiind voluntara pana in prezent. La acel moment, pasii pentru intrarea in Departament erau ceva mai simpli: prezentarea la interviu, absolvirea cursului de BLS (Basic Life Support) si semnarea protectiei muncii.
2. Ce a presupus voluntariatul? Care erau atributiile voastre? Ce beneficii v-au adus?
Voluntariatul pe ambulanta presupune realizarea obligatorie a 3 garzi pe luna, fiecare garda a cate 12 ore, si implicarea in actiunile Departamentului, care pot varia de la acordarea asistentei medicale la meciuri, corturi de canicula, cat si la alte evenimente din Bucuresti care presupun mase mari de oameni: concerte, BIAS, mitropolie, meeting-uri etc.
Pe langa faptul ca am intrat intr-o comunitate de oameni al caror scop e sa ajute din placere, m-am apropiat mai mult de medicina. Am descoperit oameni care isi iubesc meseria, ceea ce m-a inspirat de-a lungul parcursului meu in facultate. In timpul garzilor mergeam cu un echipaj de la caz la caz, intampinand urgente de la A la Z. Am vazut o gama larga de patologii de care doar auzisem in facultate si am realizat manevre sub directa supraveghere a cadrelor medicale cu care mergeam. Pe langa oboseala de a doua zi, era implinirea ca faceam ceva care chiar merita. Era multumirea ca nu imi pierd timpul degeaba, precum se intampla adesea in timpul stagiilor din facultate.
3. Voluntariatul v-a ajutat sa va decideti in alegerea specialitatii?
Da, insa nu este vorba despre urgente sau ATI, cum ar raspunde majoritatea voluntarilor, ci despre ceva mai mic, mult mai mic. Am intalnit specialitatea pe care mi-o doresc in timpul unei garzi, la scurt timp dupa ce am devenit voluntara. Era vorba de un caz de transport al unui nou-nascut la aeroport, care trebuia sa zboare pana in Italia pentru o operatie. Apoi, de-a lungul anilor, descoperind si toate celelalte specialitati, mi-am dat seama ca nu exista alta meserie mai potrivita pentru mine decat neonatologia.
4. Ce vi s-a parut interesant/ce v-a atras cel mai mult? Au fost avantaje/dezavantaje (cum v-ati impartit timpul pentru voluntariat si facultate/timp liber, oboseala etc)?
TOTUL mi s-a parut interesant. Stagiul de urgenta din facultate se face de abia la sfarsitul anului VI. Nu cuprinde practica mai deloc, ci doar teorie. Eu, pe ambulanta, am vazut teoria pusa in practica. Cazurile de pacienti nu mai erau fictive, ci adevarate, medicina nu mai era abstracta, ci reala. Am avut norocul de a vedea manifestarile bolilor inainte, in timp ce si dupa ce invatam despre ele la facultate.
Cel mai mult m-a atras fix medicina pe care o vedeam la fiecare garda, adrenalina de la caz la caz. Ideea ca fiecare minut conteaza in a salva o viata, ca trebuie sa-ti intreci zilnic limitele pentru a fi mai priceput si ca fie si cel mai mic gest de bunatate poate alina suferinta unui pacient. Au fost si cateva dezavantaje. Dintre ele oboseala a fost pe primul loc, iar restul au fost infime in comparatie cu tot ceea ce invatam dupa fiecare garda si bagajul de cunostinte cu care plecam spre casa sau de cele mai multe ori, spre facultate. Tot timpul meu liber era dedicat activitatii in cadrul Departamentului de Voluntariat. Cum aveam o zi libera la facultate mergeam la o garda sau la o actiune. In sesiuni aveam o activitate ceva mai redusa, insa compensam in celelalte luni in care nu aveam examene sau in vacante.
5. Ati recomanda studentilor sa faca voluntariat pe ambulanta?
Absolut. Sunt multe domenii de practica pe care facultatea nu le acopera, studentul trebuie sa invete foarte mult singur si in timpul liber. Cum a fost cazul meu, ocupandu-mi timpul liber cu activitatea in cadrul Departamentului de Voluntariat, am vazut multa teorie pusa in practica si am interactionat cu pacientul mai mult decat am avut ocazia in timpul stagiilor. Consider ca orice medic, pe orice specialitate ar fi el, trebuie sa stie cum sa reactioneze intr-o urgenta, nu doar cei are isi aleg aceasta specialitate, iar facultatea nu te pregateste in acest sens. Merita 100%.
Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.
Acest articol reprezinta prima parte dintr-o serie de materiale despre voluntariatul in perioada studentiei. Vom continua seria cu mai multe sfaturi si informatii despre voluntariat.
Citeste aici Voluntariatul in perioada studentiei – part 2
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.