Site icon MEDIjobs

Voluntar român in Africa: «Viața bate și filmul, și cartea»

În domeniul medical, nu ne ferim să spunem de multe ori că “viața bate filmul”. În sprijinul acestei afirmații vine și experiența unui tânăr medic stomatolog, Bogdan Popa, a cărui pasiune pentru profesia pe care o exercită l-a purtat prin locuri de pe glob de care alții fug. Mai mult, lunile petrecute ca și voluntar în India și mai apoi în Kenya, i-au schimbat lui Bogdan percepția asupra vieții per ansamblu. “Pe când eram în India, o prietenă kenyancă ne-a povestit despre super experiența ei la Masai Dental Clinic. Șase luni mai târziu mi-a scris că medicul care trebuia să fie acolo de Crăciun a trebuit să renunțe. Crăciun în Kenya, cum aș fi putut să zic nu?”. Entuziasmat, așa își începe povestea africană, într-un interviu acordat exclusiv pentru MEDIjobs Romania. 

Primul Crăciun departe de casă

Voluntariatul a fost o surpriză extrem de plăcută pentru tânărul medic stomatolog. Acesta își amintește cu plăcere de momentele petrecute departe de casă, chiar în timpul Sărbătorilor. “A fost primul meu Crăciun petrecut altundeva decât în casa bunicilor. Dar niciodată realitatea nu m-a dezamăgit. Am stat în jurul mesei români, kenyeni, ugandezi și indieni. Pot să spun că am avut parte de trăiri cu adevărat deosebite”, povestește nostalgic Bogdan Popa. 

Focul mistuitor al Africii

Urmărindu-i firul epic al relatărilor, am aflat și de un alt moment care l-a marcat pe tânărul medic stomatolog. “Era prima zi din an și ne aflam într-un shanty town. Am citit despre aceste shanty towns, am văzut documentare, filme, dar viața bate și filmul, și cartea. Un incendiu în noaptea de revelion distrusese aproximativ 300 de metri pătrați de barăci (asta înseamnă zeci de locuințe). Mai tulburător decât incendiul în sine a fost faptul că zonele învecinate, neafectate, nu se deosebeau cu mult de cele mistuite de flăcări. Doar bucățile de material care acopereau geamurile și bidoanele cu apă care erau nelipsite din fața fiecărei barăci făceau diferența”, rememorează cu tristețe în glas Bogdan. 

Voluntarii, prietenii adevăraţi

Revine apoi la oamenii care i-au fost aproape în tot acest timp. Cu ei a depășit momentele mai puțin plăcute, ei l-au ajutat să se integreze și i-au dat încredere în sine. “Mi-am făcut mulți prieteni, prieteni foarte buni. Se împletește repede o legătură foarte puternică între membrii echipei de voluntari. După o zi totul funcționează de parcă am fi lucrat împreună de o viață”, recunoaște senin și fericit Bogdan. 

Poveștile lui nu se opresc aici. Viața de voluntar în Asia și Africa oferă în fiecare clipă petrecută departe de casă o experiență nouă, iar Bogdan Popa ne-a dezvăluit că a primit chiar o oferă de a lucra în Nairobi după terminarea voluntariatului. Citește mai multe în Episodul 2 al interviului.  

Citeste si: Voluntariatul poate fi schimbarea pe care o astepti in cariera

Exit mobile version