Viata de spital difera total de cea din facultate, sustine Dr. Vlad Atanasescu, medic rezident. Desi considera ca ar trebui sa isi concentreze mai mult atentia pe practica medicala si mai putin pe birocratie, nu de putine ori medicii rezidenti ajung sa devina mici scriptori.
Marturiseste ca incearca sa petreaca cat mai multe ore in sala de operatii si sa descopere tot ce are de oferit specialitatea pe care a ales-o, pastrandu-si intotdeauna pasiunea pentru ceea ce face. Insa, din punctul sau de vedere, un medic bun mai are nevoie si de rabdare, empatie si motivatie constanta de a evolua. Pentru ca, oricat de bun ai fi si oricat de multe informatii ai acumulat, nu inseamna ca nu te poti insela…
In ceea ce priveste perioada pandemiei, Dr. Atanasescu subliniaza ca, desi s-a obisnuit cu expunerea la factori biologici ca medic, o provocare importanta a constant in a-i face pe oameni sa inteleaga gravitatea situatiei si necesitatea de a respecta cu strictete anumite reguli.
1. Ce te-a determinat sa alegi aceasta specializare? Care a fost momentul in care ai stiut ca vrei sa urmezi o cariera in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva?
In cadrul pregatirii din facultate trecem prin mai multe stagii tocmai pentru a ne putea orienta in privinta specialitatii alese. Pot sa spun ca dupa ce am absolvit eram aproape sigur ca vreau sa fac o specialitate chirurgicala, si spun aproape pentru ca mereu am avut o pasiune pentru Cardiologie. Insa, in timpul alegerilor, pe masura ce ma apropiam de momentul adevarului am decis sa urmez o specialitate chirurgicala. Alegerea Chirurgiei Plastice, Estetice si Microchirurgiei Reconstructive a fost in planul meu inca din facultate si in momentul acela mi-am dat seama ca acesta este drumul pe care vreau sa il urmez.
Citeste si: INTERVIU | Alexandru Roman, Medic rezident Radiologie și Imagistica Medicala
2. Te gandesti si la o supraspecializare mai tarziu?
Sunt inca la inceput de drum si vreau sa descopar tot ce are de oferit aceasta frumoasa specialitate, dar consider ca pentru a fi cu adevarat bun in ceea ce faci, dupa ce ti-ai format o baza, trebuie sa iti concentrezi eforturile pe un anumit segment.
3. Ai vreun mentor care te indruma sau un medic pe care il admiri?
In cadrul sectiei unde imi desfasor activitatea lucreaza mai multi medici specialisti si primari si am de invatat de la fiecare dintre ei. Mentorul meu este Conf. Dr. Ruxandra Sinescu si pot spune ca sub indrumarea dumneaei am invatat multe lectii importante.
4. Ce calitati consideri ca sunt de baza pentru orice medic, indiferent de specialitatea sa?
Consider ca pentru a face fata in aceasta meserie trebuie sa fii mereu pasionat de ceea ce faci. Rabdarea, empatia si motivatia constanta de a evolua sunt niste calitati absolut necesare pentru a deveni un medic bun.
Citeste si: INTERVIU | Delia Anton, Medic Rezident Diabet zaharat, Nutritie si Boli metabolice
5. Care sunt cele mai mari provocari cu care te-ai confruntat pana in prezent in perioada de rezidentiat?
Una din provocarile cu care m-am confruntat ca rezident la inceput de drum a fost aceea de a face fata multiplelor informatii cu care m-am intalnit in drumul pe care l-am ales. Viata de spital este total diferita de facultate. A trebuit sa invat sa jonglez intre a invata partea de birocratie aferenta fiecarui spital si dorinta de a petrece cat mai multe ore in sala de operatii. O alta provocare a fost sa invat sa ma adaptez rapid la situatiile de urgenta, lucru pe care, de asemenea, nu apuci sa il pui in practica in facultate.
6. Ce aspecte consideri ca sunt de imbunatatit la modul in care decurge rezidentiatul in sistemul romanesc de sanatate?
Of…asta este un subiect delicat. Ca sa putem imbunatati ceva, mereu o sa ne raportam la „ograda vecinului” si aici ma refer ca putem sa aruncam un ochi la vecinii nostri mai indepartati, cum ar fi Franta sau Anglia. Consider ca un rezident ar trebui sa isi concentreze mult mai mult atentia pe practica medicala si mai putin pe partea ce tine de birocratie. De foarte multe ori si nu doar in specialitatea mea, rezidentii sunt mici scriptori.
Un alt lucru la care ar putea fi aduse imbunatatiri ar fi modul de repartizare al locurilor de munca de dupa terminarea rezidentiatului. Dar aici este o alta poveste care ar trebui sa inceapa inca de la intrarea in facultate.
Citeste si: INTERVIU | Tudor Strimbu, medic rezident chirurgie pediatrică
7. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai invatat pana in prezent in timpul rezidentiatului?
Una din cele mai importante lectii invatate este ca oricat de bun ai fi si oricat de multe informatii ai acumulat nu inseamna ca nu te poti insela. Parerea colegilor este mereu binevenita si nu trebuie sa ezitam in a ne sfatui in echipa atata timp cat binele pacientului este pus la mijloc.
8. Ce ti-ai dori sa inveti in urmatorii 5 ani? Ce interventii chirurgicale ti-ar placea sa faci?
Imi doresc sa capat mai multa experienta pe partea de chirurgie reconstructiva. Vreau sa ajut cat mai multi pacienti care au avut de suferit in lupta cu cancerul si sa le redau increderea in sine pentru a se reintegra cat mai rapid in societate.
9. Crezi ca este util sa participi la diverse conferinte/seminarii pentru a te dezvolta profesional?
Da! Este extrem de util si necesar. Nu numai ca este modul cel mai bun de a afla tot ceea ce este nou in domeniul care te intereseaza, dar iti ofera si posibilitatea de a impartasi cu lumea medicala diverse studii la care ai lucrat si care pot aduce beneficii. Pe langa toate acestea, este cel mai bun prilej de a cunoaste oameni noi, cu mai multa experienta, de la care poti invata.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Horia Ionut Lupu, medic rezident psihiatrie
10. Cum decurge o zi obsnuita din viata unui medic rezident?
Pentru mine ziua incepe la 6-6:20 cand ma trezesc si ma pregatesc de plecare. Pe la ora 7-7:30 ajung la spital si imi incep activitatea. Prima data verific statusul pacientilor internati, un fel de mica vizita. Acestia trebuie examinati si ascultati cu atentie. In continuare, fie ne ocupam de controale postoperatorii ale pacientilor externati si de consultatii, fie mergem in blocul operator pentru a pregati pacientul si a incepe operatia.
Acest lucru variaza in functie de programul preoperator. Dupa ce am terminat activitatea din sala de operatii verificam inca odata pacientii si ne ocupam de externari. Teoretic programul se termina la ora 15:00, dar acest lucru nu este valabil mereu intrucat unele operatii se pot prelungi sau pot aparea diferite urgente ce necesita atentie imediata.
Odata ajuns acasa incerc sa ma deconectez de la viata de spital si sa petrec putin timp cu familia. Totusi, activitatea de medic rezident si de medic in general nu se termina complet atunci cand ajungem acasa intrucat suntem intr-un proces continuu de invatare.
11. Anul acesta a fost unul dificil pentru toata lumea, din cauza pandemiei de coronavirus. Cum a fost pentru tine? Ce provocari ai intampinat?
Pandemia ne-a afectat pe toti, dupa cum bine stim, si probabil vom fi schimbati pentru totdeauna chiar si dupa terminarea acesteia. In primul rand stresul la locul de munca a crescut exponential, si nu neaparat din pricina fricii de a nu ma infecta, ci mai degraba de a nu ii afecta pe cei dragi. Am luat parte la cazuri legate de complicatiile aparute post-infectie cu Covid, chiar si la oameni tineri, iar asta nu a fost deloc incurajator. Ca si medici suntem obisnuiti cu expunerea la factori de risc biologici, dar una din provocari a fost aceea de a ii face pe oameni sa inteleaga gravitatea situatiei si necesitatea de a respecta cu strictete anumite reguli.
12. Ce sfat ai dori sa transmiti celor care se afla in primul an de rezidentiat?
Pentru colegii proaspat intrati in rezidentiat pot sa le recomand sa isi faca din timp un plan de desfasurare a rezidentiatului. Sa isi inregistreze fiecare operatie, sa invete cat de mult pot si sa isi pastreze mereu acelasi avant si dorinta de invatare cu care incep rezidentiatul si sa nu uite niciodata ca sunt oameni care din pasiune trateaza alti oameni.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.