INTERVIU | Vișan Ionela Florentina, asistent medical ginecologie: “Viața pacientului este mai presus de orice”

INTERVIU | Vișan Ionela Florentina, asistent medical ginecologie: “Viața pacientului este mai presus de orice”

Vișan Ionela Florentina este numele meu, am 26 de ani, sunt asistent medical generalist, absolventă a Școlii Sanitare Postliceale Fundeni, unde am urmat cursurile la buget. În prezent, lucrez la Spitalul privat Royal Hospital-București, bloc operator-secție ginecologie.

Citește și INTERVIU | Andreea Mihaela Adămoae Manole, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Asistenţilor din Medicina Primarӑ: “Am realizat cӑ îmi place aceastӑ meserie, cӑ pot oferi alinare şi înţelegere.”

1. Ce anume te-a motivat să urmezi cursurile unei școli medicale?

Adrenalina! Tot timpul am știut că în această meserie există suspans, satisfacție și autodepășire. Viața pacientului este mai presus de orice. Ești tot timpul în mișcare, în continuă acumulare de informații. Îți dai toată silința ca toate cazurile să aibă un „happy end”.

2. Cum arata o zi din viata unui asistent medical într-un spital din Romania?

Bună întrebare! Nu toate zilele sunt la fel, de cum intri în tură, te întrebi cum va fi ziua de astăzi, sperând la una linistită. Ajungi pe secție, îți iei programul pentru ziua respectivă, pregătești tot ceea ce este necesar, în functie de afecțiunea pacienților, apoi începem ziua cu zâmbetul pe buze, optimism, energie și ne străduim să terminăm la fel. Este greu, dar satisfăcător!

3. Ai ales secția de ginecologie, ce anume te-a determinat să te îndrepți în această direcție?

Nu a fost alegere. Mi s-a oferit această șansă și am acceptat-o fără să stau pe gânduri prea mult. Fiind femeie, consider că mă aflu în locul potrivit. În fiecare zi culeg informații în ceea ce privește prevenția, tratamentul și igiena din viața fiecărei femei. De aceea, îndemn toate doamnele să meargă să se investigheze și în lipsa simptomatologiei, cosultul ginecologic trebuie făcut anual sau ori de câte ori este nevoie. Este mai ușor să previi, decât să tratezi!

Citește și INTERVIU | Cristina Manuela Sârbu, asistent medical licenţiat, director îngrijiri medicale: “Cea mai mare problemă a acestei meserii este stresul profesional.”

4. Care sunt principalele atribuții ale unui asistent medical?

Răspunsul ar trebui să vină din fișa postului, însă mă rezum la câteva atribuții:

– identificarea pacientului

– monitorizarea funcțiilor vitale

– recoltarea probelor biologice 

– administrarea medicației prescrisă de medic

– pregătirea pacientului prin tehnici specifice pentru investigații speciale și intervenții chirurgicale 

Lista este lungă și destul de complexă, diferită în funcție de secția pe care profesezi.

5. Ce calități ar trebui să aibă un asistent medical?

Empatie, seriozitate, răbdare, să fie un bun confident în ceea ce privește actul medical și nu în ultimul rând, să fie asumat. 

6. Cum ai descrie relația pacient-asistent medical pe durata tratamentului?

Întotdeauna plec de la ideea că orice pacient trebuie informat, are acest drept. Le explic ce urmează să facem, cu ce-l ajută manevra la care recurg, ce efecte poate avea tratamentul, beneficiile și riscurile acestuia și le răspund la orice întrebare sau nelămurire pe care aceștia o au. Îi liniștește vizibil acest lucru, iar relația se consolidează pe incredere. 

7.  Cât de importantă este comunicarea cu pacientul?

Este cea mai importantă, dacă mă întrebați pe mine. Așa cum am răspuns și mai sus, trebuie să fi dispus să înțelegi nevoile și grijile cu care aceștia vin încărcați. Unii dintre ei se află pentru prima dată într-un spital și îi sperie inclusiv montarea unui cateter venos (branulă). De aceea, comunicarea stă la baza relației cu pacientul.

Citește și INTERVIU Florin Dragomir, asistent medical UPU:„Provocări sunt multe și sunt diferite întrucât niciodată nu știm cu ce o să ne confruntăm”

8. Ne poți spune o experiență memorabilă cu un pacient al clinicii, ceva ce te-a impresionat?

Da, probabil nu am să-l uit niciodată. A fost internat și mai apoi am intervenit chirurgical asupra unui pacient cu neoplasm vezical. Un om deosebit, ce ținea tot blocul operator cu zâmbetul de buze,  de un optimism cum rar vezi în cazul pacienților cu patologii de gravitatea acesteia. S-a făcut memorabil prin asta și sunt sigură că niciunul dintre colegii mei nu l-au uitat și își aduc aminte cu drag de dumnealui. Îl așteptăm cu drag la fiecare consult, satisfacția noastră crește de fiecare dată când ne vedem cu dumnealui!

9. Cum gestionezi cazurile mai deosebite?

Legătura cu medicul curant și medicul anestezit sunt prioritare pentru mine. Totdeauna fac ce mi se spune, întreb de fiecare dată, chiar dacă zilnic ne confruntăm cu cazuri deosebite și aș știi cum să reacționez în fața acestora. Trebuiesc abordate cu calm și profesionalism. 

10. Care sunt provocările cu care se confruntă un asistent medical într-o zi de lucru pe secția de ginecologie?

Provocări sunt multe și consider că sunt pe toate secțiile. De exemplu, în momentul în care o persoană are nevoie de îngrijiri medicale, e posibil ca aceasta să nu se afle în cea mai bună dispoziție a sa. Este mereu o provocare să faci pacientul să înțeleagă că ești acolo ca să-l ajuți și este mai bine să coopereze pentru a înțelege problema cu care se confruntă. Activitatea unui asistent medical este plină de solicitări și provocări.

11. Care sunt cele mai frecvente cazuri pe care le tratați pe secția de ginecologie?

De la cele mai ușoare, la cele mai deosebite, din păcate sunt prezente ambele variante. Candidoza vaginală, endometrioza, col lezional, dismenoreea, chisturi ovariene, avorturi spontane și din păcate neoplasme vaginale și mamare. Sunt doar câteva exemple cu care ne confruntăm zilnic.

Citește și INTERVIU cu o asistenta medicala din Maternitate: „Glasul nou-nascutului ma face sa simt magia Craciunului”

12. Cum vezi în acest moment situația sistemului medical din România? Ce ar trebui îmbunătățit după părerea ta?

Raportandu-mă la actualul loc de muncă, aș spune fără rețineri că așa ar trebui să funcționeze un sistem medical. Din păcate nu toate unitățile medicale sunt dotate cu aparatură medicală conform cu standardele europene, și nu în ultimul rând cu igiena necesară unei astfel de instituții, personal medical bine instruit. Investițiile pe partea sanitară cred că ar trebui luate în calcul. Este un subiect delicat.

13. Care consideri că sunt cele mai importante realizări din cariera ta?

Având în vedere că am plecat de la un post de medicina muncii și am ajuns pe blocul operator, mi se pare cea mai mare realizare. Îmi place ceea ce fac, am tot necesarul pentru activitatea zilnică a unui asistent medical, iar asta mă face să îmi depășesc limitele și să fiu mai bună în profesie.

14. Ce îi sfătuiești pe asistenții medicali care sunt la început de drum?

Și eu mă consider la început de drum,  mai am multe de învățat. De fapt, în această meserie, ești într-o continuă învățare.

Îi sfătuiesc, dacă au această chemare să o facă. A veni în ajutorul și sprijinul oamenilor este un lucru măreț și îți dă satisfactie. Trebuie însă să fie conștienți și să își asume faptul, că ajungând acolo, timpul pentru tine și familie este limitat.

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment