- Cu ce se ocupa un biolog medical?
- Ce studii de specialitate trebuie sa urmeze un viitor biolog medical?
- Care este fisa postului pentru un biolog medical
- Oportunitati de cariera pentru biologi medicali
Industria medicala si farmaceutica are nevoie in permanenta de specialisti pasionati si pregatiti. Cercul profesional include nu doar medici, asistenti medicali, farmacisti, ci si cercetatorii din domeniu – personalul medico-sanitar: chimisti, biologi, biochimisti care aduc o contributie majora la medicina moderna si, cel mai probabil, dincolo de ea.
In fond, acestia din urma se concentreaza pe studiul vietii (grecescul βίος, bios, inseamna viata) – de la studiul molecular al proceselor vitale la cele complexe care au loc in organismele vii, cat si in raportul dintre ele si cu mediul inconjurator.
Daca luam in calcul si inovatiile si dezvoltarea tehnologiei in medicina moderna, ne dam seama de ce cu totii joaca multe roluri diferite, dar la fel de importante intr-un sistem medical performant si concentrat pe imbunatatirea calitatii vietii si siguranta pacientilor.
Mai intai, cu ce se ocupa un biolog medical?
In primul rand, biochimistii, chimistii si biologii pot urma diferite cariere, in functie de aria lor de interes, si pot ajuta in dezvoltarea cunostintelor, cat si in intelegerea mai buna a proceselor vietii. Scopul lor poate fi de a gasi noi tratamente ale bolilor moderne la forme de sustenabilitate a mediului natural.
Acestia pot lucra in zeci de specialitati medicale precum: biologie aplicata, bacteriologie, biochimie medicala, chimie sanitara, citologie, toxicologie, controlul biochimic si biologic, farmacologic samd. al medicamentelor, epidemiologia bolilor transmisibile, genetica, hematologie, imunochimie si multe alte ramuri, inclusiv cele mai noi precum embriologie si managementul calitatii din laboratoarele medicale – conform OBBCSSR.
Un biolog este o persoana care studiaza si cerceteaza stiinta organismelor vii (vegetale si animale). Mai precis, biologul analizeaza structura, organizarea, functionarea si dezvoltarea organismelor vii, cat si relatiile dintre acestea, dar si cele pe care le au organismele cu mediul inconjurator. Prin urmare, biologia acopera un spectru larg in cadrul stiintelor vietii, dar in mod obisnuit, un biolog isi va alege o anumita specialitate si va urma o cariera in acel sens.
Biolog medical in Romania: ce studii de specialitate trebuie sa urmeze un viitor biolog medical?
Pentru a deveni biolog cu acte-n regula, sunt necesare studiile superioare din domeniu – absolvirea unei facultati de profil. Nu este obligatoriu, insa ulterior se poate opta pentru un masterat in biochimie si biologie moleculara, biologie medicala, neurobiologie, genetica aplicata si biotehnologie, microbiologie aplicata si imunologie etc.
De asemenea, pentru a profesa in Romania, biologii medicali au nevoie de: certificatul de membru OBBCSSR si de avizul de libera practica.
Recunoasterea profesiilor de biolog medical specialist si biolog medical principal in Romania
Ulterior, este nevoie de mai multi pasi pentru a deveni biolog medical specialist sau un biolog medical principal care poate lucra in diferite laboratoare de analize medicale, in principiu.
Pana in 2014, in cadrul Clasificarii Ocupatiilor din Romania a existat doar functia de biolog, indiferent de domeniul in care activa. Aceasta profesie, la fel ca cea de chimist si biochimist, au fost incadrate la „personal superior”. In urma eforturilor OBBCSSR, in prezent in Nomenclatorul COR se recunosc oficial functiile medicale de: Biolog medical specialist si Biolog medical principal.
Prin urmare, biologii care lucreaza in laboratoarele de analize medicale sunt acum recunoscuti oficial si se diferentiaza de colegii lor, care nu au ocupatii medicale, prin mai multe aspecte precizate de OBBCSSR. Cel mai important este ca un biolog care doreste sa lucreze intr-un laborator de analize medicale din sistemul public fara certificat de membru al OBBCSSR. Mai multe raspunsuri la posibilele intrebari poti gasi aici, dar si aici.
Acte necesare exercitarii profesiei de biolog in Romania
De asemenea, conform Legii 460/2003 privind exercitarea profesiunilor de biochimist, biolog si chimist in sistemul sanitar din Romania:
Art. 3. –
(1) Exercitarea profesiunilor de biochimist, biolog și chimist în sistemul sanitar se face pe baza autorizației de liberă practică, care se acordă de Ministerul Sănătății pe baza următoarelor acte:
- a)diplomă eliberată de o instituție de învățământ superior de profil biochimic, biologic sau chimic, recunoscută de lege;
- b)certificat de cazier judiciar;
- c)certificat de sănătate;
- d)avizul Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor.
Biolog medical in Romania: care este fisa postului pentru un biolog medical?
Printre responsabilitatile de baza ale unui biolog medical se numara:
- O buna asigurare a prelucrarii, analizarii si interpretarii rezultatelor analizelor medicale;
- Verificarea inscrierii rezultatelor analizelor in buletinul de analize al unitatii medicale;
- Asigurarea calitatii desfasurarii activitatilor de laborator pe tot parcursul programului;
- Verificarea termenului de valabilitate si a gradului de conformitate al specificatiilor tehnice declarate de furnizori cu metodele de lucru/echipamente, prin control intern de calitate
- Asumarea responsabilitatii pentru modul in care sunt intocmite si colectate inregistrarile din compartimentul de lucru, precum si de pastrarea integritatii si confidentialitatii lor
Ca pentru orice profesie, este nevoie si de abilitati soft precum: bune abilitati de comunicare; fire analitica si meticuloasa; o imagine profesionala reflectata si in atitudine, si abordare; respect si profesionalism, putere de concentrare, responsabilitate si abilitati de organizare.
(2) Exercitarea profesiunilor de biochimist, biolog și chimist în unele laboratoare din sistemul sanitar se face și pe baza certificatului de acreditare, care se acordă de Ministerul Sănătății pe baza următoarelor acte:
- a)autorizație de liberă practică;
- b)adeverință de salariat;
- c)cerere-tip;
- d)avizul Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor.
Art. 4. –
(1) Profesiunile de biochimist, biolog și chimist pot fi practicate în unități sanitare publice sau private și în instituții de învățământ și cercetare cu profil biomedical.
(2) În spitalele publice și în ambulatorii biochimiștii, biologii și chimiștii cu o vechime de cel puțin 5 ani în specialitate pot ocupa funcția de șef de laborator.
Oportunitati de cariera pentru biologi medicali
Daca prima intrebare care vine in mintea cuiva interesat de o cariera in domeniu este „ce pot face cu o diploma in Biologie”, raspunsul pe scurt ar fi: multa cercetare. Iar cercetarea cuprinde un spectru larg de roluri pe care le poate avea cineva ca biolog. Dar nu este vorba doar de atat. Un biolog medical se poate bucura de recunoastere profesionala, dar si de multumirea personala datorata faptului ca munca sa ajuta pacientii prin furnizarea unor rezultate precise, rapide si revelatoare pentru un diagnostic detaliat corect si potential tratament personalizat.
De asemenea, acestia se pot implica in multe arii de interes precum sistemul sanitar, biotehnologie, domeniul farmaceutic, cercetarea medicala. Exista oportunitati de cariera atat in sectorul public, cat si in cel privat. Poti gasi mai multe joburi relevante pe platforma MEDIjobs.
Fiind un domeniu inepuizabil, cercetarea in biologie aduce cu sine atat oportunitati profesionale, cat si o anumita recunoastere binemeritata in breasla. A fi parte din biologii, chimistii si biochimistii profesionisti de azi inseamna a contribui major la cunoasterea aprofundata a lumii in care traim, dar si la dezvoltarea unui sistem cat mai complet de informatii vitale pentru medicina moderna si imbunatatirea calitatii vietii.
Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni – așa cum au nevoie.