Descoperă cât de multă încredere poți avea în vaccinurile anti-Covid-19

Descoperă cât de multă încredere poți avea în vaccinurile anti-Covid-19

Până la ora actuală există cel puțin trei mutații ale noului Coronavirus, fapt ce pune sub semnul întrebării eficacitatea noilor vaccinuri ieșite pe piață, dar reprezentanții firmei Pfizer au declarat că vaccinul lor este eficient și împotriva acestora, la fel precum și cei de la Moderna.

În ciuda declarațiilor oficiale, cercetătorii supraveghează îndeaproape noile variante ale SARS-Cov-2, chiar dacă producătorii vaccinurilor declară că nu sunt motive de îngrijorare. În acest sens, datele unui studiu publicat de curând arată că vaccinul Pfizer-BioNTech este eficient cel puțin în cazul mutațiilor din Anglia și Africa de Sud. 

Citește și Peste 150.000 de angajați din sănătate au fost imunizați cu serul Pfizer BioNTech. Ce reacții adverse au avut

Vaccinul Pfizer – BioNTech

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Pfizer s-au declarat mulțumiți de rezultatele pe care le-a avut până acum vaccinul lor, dar chiar și așa, au susținut că „trebuie colectate mai multe date din teren pentru a menține la zi vaccinul și a preveni îmbolnăvirile cu Covid-19”, deoarece dacă virusul suferă mutații și vaccinul trebuie îmbunătățit constant. 

Vaccinul Moderna

Deși vaccinul celor de la Moderna nu a fost pe deplin analizat în comparație cu noile variante ale virusului, reprezentanții companiei au declarat într-un comunicat de presă lansat la sfârșitul lunii decembrie că au încredere deplină în produsul lor și că acesta va produce anticorpii necesari. În comunicatul respectiv mai era menționat și faptul că „pe baza datelor colectate până acum, vaccinul induce imunitate față de virusul SARS-CoV-19 și va fi eficient și împotriva viitoarelor mutații ale acestui virus”, dar că se fac în continuare teste, pentru a confirma așteptările și a nu dezamăgi populația.

Citește și Profesarea medicinei în timpul pandemiei COVID-19 necesită un cadru adecvat situației actuale

Variantele Covid – 19

Doctorul Thomas Russo, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului Universitar Buffalo din New York, a declarat de curând că de când a izbucnit pandemia au luat naștere mai multe mutații, dar că unele deja au dispărut sau au prezentat schimbări insignifiante, cele mai importante până acum fiind cea din Marea Britanie (cunoscută drept Covid-19 B.1.1.7) și cea din Africa de Sud (denumită de cercetători Covid-19 501Y.V2), despre care el susține că: „din păcate sunt chiar mai contagioase decât tulpina originală”

Mutația din Marea Britanie

Această mutație înregistrează o modificare a proteinei principale, unde amino-acizii asparagine au fost înlocuiți de tyrosine, ceea ce face ca aceasta să fie o variație foarte contagioasă, detectată deja în mai multe țări, dar în special în Anglia și Statele Unite ale Americii, unde a apărut mai ales în California, Colorado, Connecticut, Florida, Georgia, Indiana, Maryland, Minnesota, New York, Pennsylvania și Texas.

Mutația din Africa de Sud

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aceasta a fost detectată în Zambia, Finlanda, Marea Britanie, Elveția, Japonia și Coreea de Sud, apărând pentru prima dată în Africa de Sud și suferind multiple mutații la proteina de bază. 

Citește și Medicii care vaccinează populația primesc 90 lei/oră. Care sunt tarifele pentru medicii de familie

Cum funcționează actualele vaccinuri

Atât compania Pfizer-BioNTech cât și Moderna folosesc o nouă tehnologie pentru a crea vaccinurile, denumită mRNA, tehnologie care preia o parte din proteina virusului, iar corpul uman creează un răspuns de imunizare când intră în contact cu aceasta, astfel rezultând anticorpii necesari combaterii bolii, ca mai apoi proteina și mRNA să fie eliminate din organism, dar anticorpii să rămână. În această ordine de idei, Richard Watkins, medic de boli infecțioase și profesor de medicină internă la Universitatea din Ohio de Nord are deplină încredere în ambele vaccinuri, fiind conștient că în următoarele luni vor mai apărea și altele pe piață, care să fie cel puțin la fel de eficiente.

Cât despre panica instalată din cauza noilor mutații, experții sfătuiesc populația să-și păstreze calmul, să respecte în continuare normele de distanțare socială, adică să mențină o distanță de cel puțin 2.5 metri față de oricine și să folosească cum trebuie echipamentele de protecție, respectiv mănuși de unică folosință și, de preferat, măști KN95, FFP2, care acoperă cum trebuie gura și nasul, filtrul acestora protejând atât purtătorul cât și pe cei cu care acesta intră în contact.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment