Se întâmplă foarte des ca cei mici să se înece cu diferite alimente sau obiecte, iar cei care sunt în jur, în special părinții, să fie nevoiți să le ofere primul ajutor. Însă primul ajutor, esențial într-o astfel de situație, este cunoscut de foarte puțini părinți. Vorbim de o problemă de conștientizare publică, cu puțin suport din partea autorităților. Din fericire însă, există medici și specialiști dedicați din domeniul medical care-și dedică timpul educației părinților. Pentru că, uneori, o simplă tehnică de prim ajutor bine aplicată poate salva o viață.
Zeci de copii își pierd viața din cauza unui astfel de accident. De aceea Tiberiu Mihăescu, medic rezident chirurgie pediatrică, s-a hotărât să ofere o mână de ajutor părinților, și ţine cursuri de prim ajutor pentru aceștia în cadrul Crucii Roşii.
Gest demn de lăudat
Tiberiu Mihăescu spune că un prim ajutor aplicat, chiar si parţial corect, dar respectând anumite idei de bază poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
„Sunt situații precum stopul cardio respirator în care părinții trebuie să aplice compresii şi respiraţii gură la gură, sufocarea cu un obiect străin în care trebuie să aplice manevra Heimlich şi noi le explicăm că nu este singura care se poate face şi care trebuie aplicată şi cum se face un pansament şi în ce situaţii se aplică anumite pansamente, dacă punem garou sau nu mai punem”, a spus Tiberiu Mihăescu, medic rezident chirurgie pediatrică şi cursuri prim ajutor.
„Primul şi primul lucru pe care îl putem face este să-l încurajăm pe copil să tuşească. De cele mai multe ori tendinţa este să tragă aer în piept ceea ce duce la agravarea obstrucţiei. Tusea singură poate să ducă la eliminarea corpului străin”, a afirmat acesta.
Părinții apreciază cursul de prim ajutor
Mihaela Anghel este mamă , dar nu a urmat cursuri de prim ajutor. Îşi doreşte să facă asta, mai ales după ce a trecut printr-o experienţă traumatizantă pentru orice părinte.
„Stăteam de vorbă cu soţul meu. Eram la trei metri de ea, pe canapea. Ea stătea şi se juca pe păturică şi o dată am văzut că s-a învineţit la faţă, ne-am uitat unul la altul, am alergat la ea. Am avut viteză de reacţie şi a fost totul bine, nu s-a întâmplat nimic, dar de cele mai multe ori te panichezi”, a spus Mihaela Anghel, mamă.
Te-ar putea interesa și: INTERVIU | Boțan Alexandru, asistent medical pe ambulanță și instructor de prim-ajutor
Ana Măiţă este şi ea mamă şi a urmat cursuri de prim ajutor organizate de Crucea Roşie. Vrea să le repete, spune că este necesar să le faci periodic.
„Ca să poţi să îţi menţii sângele rece şi să poţi face cu celeritate ceea ce te învaţă la cursul de prim ajutor, trebuie să ai antrenament. Şi acest antrenament se dobândeşte repetând acest curs, periodic. Eu aş zice chiar anual”, a declarat Ana Măiţă, mamă, pentru Mediafax.
Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.