Turele solicitante si stresul asociat in randul cadrelor medicale din prima linie

Turele solicitante si stresul asociat in randul cadrelor medicale din prima linie

Turele solicitante de munca la care sunt supuse cadrele medicale in aceasta perioada, pot fi un factor de stres important si pot afecta productivitatea acestora. In plina pandemie de Covid-19, cadrele medicale se afla in prima linie in lupta impotriva noului coronavirus. De aceea, turele devin din ce in ce mai solicitante pentru asistentii medicali, nu numai din cauza ca poate fi nevoie de ore suplimentare, ci si pentru ca stresul asociat cu acest nou virus declanseaza o stare de oboseala mintala ce poate favoriza epuizarea.

Intrucat asistentele medicale au un rol esential in aceasta lupta, este necesar ca acestea sa isi foloseasca toate resursele pentru a face fata turelor solicitante si pentru a-si duce, zi de zi, misiunea de a isi ingriji si salva pacientii, la capat. 

Oboseala are efecte nedorite precum:
  • scaderea vitezei de reactie;
  • tulburari de concentrare si probleme de memorie;
  • lipsa atentiei la detalii;
  • incapacitatea de a manifesta empatie fata de pacientii tratati;
  • erori medicale.

De aceea, acum mai mult ca niciodata, asistentii medicali trebuie sa fie in alerta si sa nu permita oboselii sa apara si sa le afecteze calitatea muncii. 

Citeste si: Mituri despre noul coronavirus, demontate de specialisti

Sfaturi pentru a face fata turelor solicitante

Nu neglija programul de odihna. Poate ca in timpul liber simti nevoia sa stai alaturi de cei dragi, in loc sa faci din odihna o prioritate. Insa, in aceasta perioada, in care cadrele medicale trebuie sa fie mai vigilente ca oricand, e bine sa nu neglijezi importanta odihnei. Dormi cel putin 7-8 ore pe noapte. 

Nu consuma cofeina in exces. Cafeaua este adesea un prieten de nadejde pentru asistentul medical, insa, atunci cand este consumata in exces, efectul este invers: in loc sa te faca sa fii mai alert, accentueaza oboseala. Asadar, incearca sa nu depăsesti doua cesti de cafea pe zi, chiar si in timpul turelor solicitante. 

Hidrateaza-te. Cand ai in grija mai multi pacienti, cu greu iti faci timp sa iei o pauza pentru a bea apa, a manca sau a merge la toaleta. Insa trebuie sa ai in vedere ca este foarte important sa te simti tu bine, pentru a putea avea apoi grija de ceilalti. Asa ca nu uita sa te hidratezi in mod constant pe parcursul zilei. Deshidratarea contribuie la instalarea oboselii si chiar nu ai nevoie de un motiv in plus sa fii obosit. 

Ia-ti pauza de pranz intr-un loc linistit. Avand in vedere agitatia din spitale din aceasta perioada, e bine sa iti tragi sufletul macar in pauza de masa. Asadar, gaseste un loc linistit si bucura-te acolo de putinele momente de liniste. Astfel, iti vei putea reincarca bateriile in asa fel incat sa rezisti pana la final de program.

Ai grija de ceea ce mananci. Este recomandat sa adopti o dieta sanatoasa si echilibrata, bazata pe fructe, legume, cereale, carne slaba si produse lactate. In acest fel, te asiguri ca organismul primeste substantele nutritive de care are nevoie pentru a face fata efortului sporit. 

Cere ajutorul celor dragi. In aceasta perioada solicitanta pentru tine, nu ar trebui sa stai pe ganduri daca simti nevoia de ajutor. Cu totii te vor intelege. Nu mai trage de tine sa speli vasele seara, dupa cina, ci roaga-ti partenerul de viata sau pe cineva din familie, iar daca ai nevoie de cumparaturi, poti apela la una dintre persoanele cu care locuiesti. In acest fel, in zilele libere, vei putea sa te odihnesti cum se cuvine, nu te vei obosi mai tare cu treburi casnice. 

Orice ar fi, aminteste-ti ca este o chestiune temporara, iar lucrurile vor reveni, mai devreme sau mai tarziu, la normal. Pana atunci insa, medicii, pacientii si apartinatorii acestora au nevoie de tine. Tu esti cel care poate oferi o mana de ajutor cuiva aflat in suferinta. 

Daca te simti coplesit de situatia cauzata de noul coronavirus, poti cere ajutorul unui specialist, care te poate ajuta sa te linistesti. Un psiholog iti poate fi de mare ajutor in momentele grele.

Citeste si: Telemedicina | un mijloc eficient de a comunica cu pacienții în carantină

Despre Autor

Diana - Maria Stilpeanu

Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.

Facebook Comment