Tu ce salariu crezi că meriți? Cum să te evaluezi corect profesional

Tu ce salariu crezi că meriți? Cum să te evaluezi corect profesional

Fie că dorești să te angajezi în alt loc, să ceri o mărire de salariu ori să îți schimbi tipul de job, vrei să ai siguranța că vei primi un salariu pe care îl meriți. Pentru asta, trebuie să te evaluezi corect profesional mai întâi și apoi să negociezi oferta, în funcție de valoarea ta. 

Din păcate, nu e atât de simplu precum pare. Nu este vorba despre ce salariu crezi că meriți din auzite sau din surse care nu sunt relevante pentru tine, ci despre cum poți să-ți argumentezi și să îți ajustezi așteptările salariale atât pentru tine, cât și pentru angajator. 

Dacă te întrebi cum poți să te evaluezi corect profesional pentru a fi mulțumit cu un nou job sau noua mărire de salariu, ți-am pregătit la MEDIjobs un ghid cu resurse de care să ții cont când vrei să estimezi realist ce ofertă salarială meriți, în etapa ta de carieră în care ești. 

Ce factori să iei în calcul când te evaluezi profesional

Salariile cadrelor medicale au fost întotdeauna un subiect amplu dezbătut și negociat de-a lungul anilor, atât în spațiul public, cât și în cadru legal, pentru cei care lucrează în sistemul public de sănătate. 

La fel este, însă, și în sistemul privat, unde salariile diferă enorm de la un oraș la altul și unde sunt adesea negociate între angajatori și candidați. Aici îți poți influența oferta salarială, dar cel mai dificil lucru rămâne să-ți știi valoarea profesională.

Cu toate că așteptările salariale sunt negociate în mod egal de către candidați și angajatori, puțini candidați știu cum să negocieze bine. Se întâmplă fie să ceară prea mult, fie prea puțin, și asta crește șansele de-a rata o oportunitate reală de dezvoltare. 

Asta se întâmplă pentru că nu știu cât valorează profesional pe piața muncii pentru a arăta de ce merită o anumită ofertă. 

Iar valoarea ta profesională înseamnă să iei în calcul un mix de factori:

  • Ține cont de experiența de lucru, dar și de abilitățile tehnice și interpersonale
  • Ține cont și de cererea pe piață, așteptările salariale calculându-se și în funcție de media oferită celor în roluri similare
  • Ține cont și de pachetul de beneficii pe care îl poate oferi angajatorul împreună cu salariul efectiv.

Citește și: Salariul net vs. salariul brut: care este diferența?

Trebuie să fii realist și practic atunci când îți evaluezi valoarea corectă pentru un angajator. Toate abilitățile relevante, educația, experiența și performanța în joburile anterioare ar trebui luate în considerare atunci când faci asta. 

Când e prima oară în acel rol, e posibil să ai unele abilități necesare jobului, dar cu siguranță va fi nevoie să dezvolți și altele, iar asta cere timp (și investiții din partea angajatorului). Dacă ai mulți ani de experiență, atunci sigur poți bifa multe cerințe ale jobului și e posibil să ai abilități care te fac mai eficient, lucru care îți crește valoare profesională.

Pe lângă evaluarea competenței și abilităților medicale și tehnice, evaluarea corectă ține cont și de abilitățile mai puțin măsurabile – cum ar fi atitudinea, munca în echipă, abilități de leadership și de comunicare eficientă, punctualitatea, educația medicală formată continuu etc. care contează la fel de mult precum experiența practică în domeniul medical. 

Dacă știi că ai aceste abilități importante pentru succesul companiei, atunci poți miza pe ele și le poți promova atunci când ești intervievat. 

Dar iată câțiva pași care să te ajute să-ți faci o idee mult mai clară despre cum să te evaluezi corect profesional și să primești salariul pe care îl meriți. 

1. Folosește tool-uri online de calcul al salariilor 

O cercetare de piață a salariilor medicale poate începe ușor cu utilizarea unor instrumente online de comparare sau estimare a salariilor. Există platforme de recrutare care te ajută să afli un interval realist de salarii pentru un anumit tip de angajat, în funcție de post și de diferite detalii ale persoanei respective, sau publică în mod frecvent studii de piață.

Cu un astfel de tool sau chestionar de salarii, poți compara salariul tău actual cu cel mediu, pe baza datelor culese privind salariile pentru diferite ocupații. Sau pur și simplu poți folosi tool-uri care estimează media salariilor, precum Glassdoor sau Paylab.

Și noi la MEDIjobs analizăm frecvent tendințele în salarizarea cadrelor medicale. Fiind cel mai mare site de recrutare de personal medical din țară, am observat că salariile din orașele medii și mici, spre exemplu, au crescut mult din cauza deficitului de medici. 

Un exemplu este studiul nostru din 2019, care a arătat că specialiștii medicali au cerut salarii cu 20% mai mari față de oferta angajatorilor în 2018 (față de 15% cu un an înainte) – o astfel de diferență arată și o lipsă a evaluării corecte profesional.

De exemplu, în vest, salariile oferite de angajatori au fost în medie cu aprox. 25% mai mici decat cele oferite în București, în timp ce în regiunea Moldovei, salariile oferite medicilor au fost cu pâna la 30% mai mari decat în Capitală.  

Ține cont, însă, că aceste cifre sunt doar orientative. Dar ele te pot ajuta să te încadrezi într-un interval care îți permite să te simți mulțumit și care poate fi OK și pentru bugetul companiei.

Te-ar putea interesa și: Cand este momentul sa cereti o marire de salariu la primul job?

2. Ia “pulsul”, vorbind cu cei din breaslă pe care îi cunoști

România nu urmează modelul norvegian privind transparența salariilor dintr-o companie, iar Codul muncii vorbește despre salariu ca fiind confidențial, angajatorul având obligația să ia măsurile necesare pentru asigurarea confidențialității (aici ne referim la sistemul privat).

Deși aici vorbim de responsabilitatea angajatorilor, regulamentul intern sau contractele individuale de muncă pot menționa și ele o interdicție generală pentru angajați de a divulga salariile.  

În cazul în care acestea nu există, poți să porți conversații cu colegii tăi de lucru despre ce salariu cred ei că cineva cu jobul tău merită să câștige (întrebările directe despre salariile colegilor tăi nu vor fi primite prea bine pentru că nu sunt confortabile, ci prea personale).

Dar poți vorbi oricând dorești cu alți colegi de breaslă, poate prieteni sau cunoștințe cu care faci networking. E cu atât mai util dacă poți afla informații de la specialiști medicali care lucrează în diferite companii mici și mari sau în diferite orașe, ca să poți să-ți faci o părere lipsită de biasuri. 

Poți aborda aceeași strategie și să le ceri părerea privind salariul sau intervalul salarial pe care cineva în rolul tău (sau al lor, dacă este același) ar trebui să-l aibă sau să-l ceară. 

Citește și: Ce salariu are un medic rezident în 2021

3. Analizează ce contează cel mai mult pentru tine

Salariul nu este singurul lucru care îți reflectă valoarea și care îți poate aduce satisfacție profesională. Adesea sunt și politicile și beneficiile oferite de un angajator care te pot convinge să accepți un job nou sau o schimbare în cariera ta medicală. Sau poate ai de ales între diferite oferte de lucru și nu știi cum să le compari. 

De aceea, ca să te evaluezi corect profesional și să știi ce meriți, este foarte important să știi mai întâi ce contează cel mai mult pentru tine: doar salariul sau contează și ce oportunități de creștere profesională există? Îți permite compania să ai un program flexibil sau să dispui de bonusuri sau de zile extra de concediu? 

Analizează întreaga ofertă salarială, nu doar salariul. Pentru că adesea, oamenii se bucură de meseria lor atunci când găsesc sens, libertate, succes, o comunitate și motivație în ceea ce fac.  

Citește și: Cum sa ceri o marire de salariu si chiar sa o primesti

4. Ține cont de trendurile economice

Cum spuneam, este important să fii informat, dar și foarte realist când vine vorba de a evalua salariul sau o ofertă de lucru. Intervalele salariale pot diferi de la un oraș la altul din cauza economiei și a deficitului de personal medical, ceea ce e de înțeles.

De asemenea, așa cum pot exista profituri foarte ridicate în timp pentru anumite companii  sau profesii medicale, așa pot apărea și tăieri de bugete sau schimbări fiscale care pot afecta negativ bugetele salariale pentru noi angajați.

Dacă rămâi informat cu privire la aceste aspecte economice, poți să-ți găsești jobul mult visat chiar dacă salariul nu este chiar între limitele dorite de tine, dacă în schimb îți oferă un mediu de lucru incredibil și beneficii extrasalariale ori o experiență diferită și plăcută față de ce aveai înainte.

Citește și: Discuția despre salariu între colegi | argumente pro și contra

5. Colaborează cu angajatorul

E atât de important să ținem minte că atât candidatul, cât și angajatorul sunt doi parteneri egali care vor să primească o anumită valoare și trebuie să comunice și să colaboreze în procesul de recrutare. Iar negocierea este binevenită când vorbim de pachetul salarial, ea nu este o practică negativă, de evitat.

Așadar, nu te sfii să porți o conversație cu angajatorul la interviul de angajare. 

Poți să-ți aduni informațiile relevante și să-i prezinți datele pe care le-ai strâns, întrebând de asemenea dacă se potrivește cu așteptările organizației medicale. De aici poate porni o discuție constructivă care ține cont și de ce au ei nevoie de la persoana care va ocupa postul liber, cât și de nevoile tale pentru a-ți face treaba în mod performant.  

Ca să te ajutăm un pic, poți să ții cont de câteva întrebări pe care le poți pune angajatorului pentru a aduna cât mai multe informații privind jobul și pentru a cere un salariu potrivit și mulțumitor. 

De exemplu:

  • Care sunt așteptările pentru acest rol?
  • Care este planul de creștere profesională în acest rol?
  • Cum arată pachetul de beneficii extrasalariale?
  • Există și bonusuri de performanță sau alte tipuri de bonusuri?
  • Cât de des au loc evaluările angajaților privind performanța? Există creșteri salariale care se discută în aceste evaluări?

Citește și: Cum evaluezi o ofertă de muncă

Totodată, salariile diferă și de tipul de companie medicală. Iar satisfacția ta profesională poate depinde mult de locul în care lucrezi – o companie foarte mare cu filiale în toată țara diferă de o clinică sau un cabinet medical, atât ca mediu de lucru, cât și ca așteptări salariale.

De regulă, companiile mai mari își plătesc angajații mai mult decât companiile mai mici, deoarece au mai mare succes, reputație și venituri mai mari per angajat. Pe de altă parte, o companie mică îți poate aduce mai multă libertate și autonomie, poate chiar putere de decizie și satisfacția de-a lucra așa cum îți place.

În orice situație te-ai afla, fii propriul tău suporter. Încearcă pe cât posibil să arăți clar angajatorului valoarea pe care i-o aduci companiei sau echipei sale și ce variante există pentru a accepta un pachet salarial care să fie corect și just. Și nu uita să adresezi întrebări atunci când simți că oferta propusă de angajator nu pare deloc potrivită cu abilitățile și experiența ta.

Citește și: Cum am fost învățați să ne măsurăm succesul vs. cum ar trebui de fapt măsurat

Toate aceste informații pe care le-ai adunat pentru a-ți cunoaște valoarea profesională te pot ajuta enorm în a cere o mărire de salariu justificată sau pentru a fi angajat acolo unde îți dorești, pentru a-ți urma visurile. 

Întotdeauna este vorba despre o comunicare de la egal la egal: ei te aleg pe tine, dar și tu îi alegi pe ei, dacă aveți aceleași valori și scopuri comune. Mult succes!

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment