S-a împlinit deja mai bine de un an de pandemie, iar în această perioadă, Ministerul Sănătății a avut trei miniștri. Fie că au demisionat sau au fost demiși, portofoliul de la Sănătate a fost unul cu provocări în această criză sanitară.
Primul caz de coronavirus în România, confirmat în luna februarie 2020, l-a surprins la conducerea instituției pe Victor Costache. El a ocupat scaunul de ministru în perioada 4 noiembrie 2019 – 26 martie 2020. A părăsit această funcție prin demisie.
Citește și Ministerul Sănătății asigură că vaccinurile anti-COVID-19 nu sunt experimentale
Anunțul oficial al acestei decizii, adoptate de Costache din „motive personale și profesionale”, a venit de la premierul de la acea vreme, Ludovic Orban.
„Am luat act de această demisie. Îi voi transmite președintelui această demisie, pentru a putea să se emită decretul de revocare. Aproape 5 luni de zile, Victor Costache a făcut parte din guvernul pe care-l conduc. Am făcut echipă și împreună am luat o serie de decizii importante, benefice pentru sistemul medical. Regret demisia domnului ministru, pe de altă parte o înțeleg și îi mulțumesc pentru buna colaborare pe care am avut-o”, a spus Orban la acel moment.
Însă cu o seară în urmă, adică pe 25 martie 2020, Victor Costache a declarat la mai multe posturi de televiziune că are în plan testarea tuturor bucureștenilor pentru coronavirus. Acest lucru i-a adus numeroase critici din partea reprezentanților din sistem, dar și din aparatul administrativ, mai ales pentru că, la acel moment, nu erau suficiente resurse. Țara noastră efectua, pe atunci, aproximativ 1.000 de teste pe zi.
În prezent, Victor Costache este consilier onorific în cadrul Guvernului.
El a fost înlocuit de Nelu Tătaru, care fusese secretar de stat în Minister. Tătaru a ocupat fotoliul de ministru de la Sănătate în perioada 26 martie 2020 – 23 decembrie 2020.
În timpul scurtului său mandat, Nelu Tătaru a vizitat focarele de infecții din țară, a dat numeroase declarații publice cu privire la pandemie și a demis șefi de instituții din sistemul sanitar.
Însă a fost nevoit să părăsească poziția după alegerile parlamentare din România, când s-au împărțit portofoliile ministerelor și a fost format un nou Guvern.
Alegerile parlamentare au avut loc la începutul lunii decembrie anul trecut, iar după ce rezultatele finale ale voturilor au fost făcute publice, au început discuțiile pentru noul Guvern condus de data aceasta de Florin Cîțu.
Astfel, Vlad Voiculescu a fost desemnat ministrul Sănătății, funcție pe care a mai ocupat-o în perioada 20 mai 2016 – 4 ianuarie 2017.
Însă nici acest mandat nu a fost unul de durată pentru Voiculescu. A condus Ministerul Sănătății în perioada 23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021
În pandemie, mandatul de ministru al Sănătății nu este unul ușor în niciun stat afectat de virus. Iar când în această perioadă se petrec tragedii precum incendiul de la Institutul „Matei Balș”, sau accidentul de la tirul ATI de la Spitalul „Victor Babeș” din București, criticile sunt tot mai frecvente.
Citește și Ministerul Sănătății propune un ordin de modificare a organizării cabinetelor medicale
Vlad Voiculescu a fost demis de Florin Cîțu în data de 14 aprilie 2021.
Premierul nu a oferit foarte multe explicații după ce a luat această decizie:
“România trece printr-o perioadă dificilă în lupta cu pandemia. Lupta a întins la maximum resursele statului. Ca să ducem la capăt lupta, mereu am spus că e nevoie de încredere în instituțiile statului. Pentru a mă asigura că încrederea în instituțiile statului rămâne, am decis să fac o modificare la vârful Ministerului Sănătății”.
Odată cu demiterea lui Voiculescu, a fost semnată de președintele României și demiterea secretarului de stat Andreea Moldovan.
Unul dintre motivele care au dus la această decizie a premierului Cîțu este elaborarea și semnarea de către Andreea Moldovan a unui ordin prin care este modificată modalitate de carantinare a unei localități. Indicatorii din ordin ar fi dus la închiderea mai multor zone din țară. Premierul a precizat că nu știa de acest ordin, care fusese între timp și publicat în Monitorul Oficial.
Citește și Ministerul Sănătății lansează o broșură pentru medici cu întrebări și răspunsuri despre vaccin
În cursul zilei de 14 aprilie, a fost revocat însă ordinul privind noile criterii de carantinare.
Florin Cîțu a preluat, interimar, funcția de ministru al Sănătății, însă acesta și-a delegat atribuțiile lui Andrei Baciu, secretar de stat în acest Minister.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Sursa foto: Facebook
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.