Doze uzuale în tratamentul cu medicamentul antigripal Oseltamivir

Doze uzuale în tratamentul cu medicamentul antigripal Oseltamivir

Oseltamivirul aparține unei clase de medicamente numite antivirale, fiind indicat pentru prevenirea gripei în cazul adulților și copiilor cu vârsta mai mare de un an și tratamentul gripei în cazul adulților și copiilor cu vârsta mai mare de două săptămâni, care au avut simptome de gripă timp de 48 de ore sau mai puțin. Despre eficacitatea oseltamivirului am scris într-un articol anterior.

Doza individuală va fi stabilită de medic în funcție de fiecare caz în parte, deoarece oseltamivirul se eliberează exclusiv pe bază de prescripție medicală.

În continuare sunt prezentate în scop informativ dozele uzuale în care este prescris oseltamivirul în funcție de indicație și categoria de pacienți.

Așadar, doza de oseltamivir prescrisă de medic va depinde de mai mulți factori. Aceștia includ:

-indicația pentru care este prescris oseltamivirul (prevenirea sau tratamentul gripei);

-vârsta pacientului;

-forma farmaceutică indicată;

-alte patologii pe care pacientul le poate avea.

Subliniez încă o data că informațiile prezentate mai jos descriu dozele care sunt utilizate frecvent sau recomandate. Cu toate acestea, pacientul trebui să se asigure că ia doza prescrisă de medicul său. Medicul va determina doza eficace în cazul fiecărui pacient în parte.

Formele farmaceutice ale oseltamivirului

Denumirea comercială a oseltamivirului este Tamiflu®. Tamiflu® se găsește sub forma a două forme farmaceutice cu administrare orală, și anume:

-sub formă de capsule, care sunt disponibile în trei concentrații diferite: 30 mg, 45 mg și, respective, 75 mg.

-sub formă de suspensie orală, care este o pulbere dispersată în apă. Suspensia orală este disponibilă într-o singură concentrație: 6 mg oseltamivir / mL suspensie.

Dozele uzuale de oseltamivir prescrise în tratamentul gripei

Doza tipică pentru tratamentul gripei în cazul adulților și copiilor cu vârsta de 13 ani sau mai mari este de 75 mg oseltamivir, administrată pe cale orală de două ori pe zi, timp de 5 zile.

Tratamentul cu oseltamivir trebuie inițiat în cel mult două zile de la debutul simptomelor gripei.

Dozele uzuale de oseltamivir prescrise în scopul prevenirii apariției gripei

Doza uzuală pentru prevenirea gripei în cazul adulților și copiilor cu vârsta de 13 ani sau mai mari este de 75 mg oseltamivir administrată pe cale orală o dată pe zi.

Medicul poate prescrie oseltamivir dacă pacientul a avut un contact apropiat cu o persoană care are gripă. Oseltamivirul prezintă eficacitate maximă în prevenirea gripei atunci când este administrat în termen de maxim două zile de la contactul cu persoana infectată. Pentru prevenirea apariției gripei, pacientul trebuie să își administreze oseltamivir timp de cel puțin 10 zile.

De asemenea, medicul poate prescrie oseltamivir pacientului dacă există un focar de gripă în comunitatea acestuia. Un focar este definit de un număr de obicei mare de persoane care au gripă în jurul aceleiași perioade de timp. Dacă se întâmplă acest lucru, pacientul ar putea lua oseltamivir până la 6 săptămâni pentru prevenire.

Dozele uzuale de oseltamivir prescrise în cazul copiilor

Dozele uzuale de oseltamivir în cazul copiilor cu vârsta mai mică de 13 ani sunt prezentate mai jos, atât pentru tratamentul, cât și pentru prevenirea gripei.

Dozele uzuale de oseltamivir prescrise în cazul copiilor pentru tratamentul gripei

În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani, doza de oseltamivir va fi stabilită în funcție de greutate. Dozele tipice pentru tratamentul gripei, administrate timp de 5 zile la rând, sunt următoarele:

-în cazul copiilor care cântăresc 15 kg sau mai puțin: 30 mg oseltamivir pe cale orală de două ori pe zi;

-în cazul copiilor care cântăresc mai mult de 15 kg, până la 23 kg : 45 mg oseltamivir pe cale orală de două ori pe zi;

-în cazul copiilor care cântăresc mai mult de 23 kg, până la 40 kg: 60 mg oseltamivir pe cale orală de două ori pe zi;

-în cazul copiilor care cântăresc mai mult de 40 kg: 75 mg oseltamivir pe cale orală de două ori pe zi.

În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 2 săptămâni și mai puțin de un an, doza tipică este de 3 mg oseltamivir pe kilogram de masă corporală. Această doză se administrează pe cale orală de două ori pe zi, timp de 5 zile.

Tratamentul cu oseltamivir trebuie inițiat în cel mult două zile de la debutul simptomatologiei copilului.

Dozele uzuale de oseltamivir prescrise în cazul copiilor pentru prevenirea gripei

În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani, doza de oseltamivir se va stabili în funcție de greutate. Dozele tipice pentru tratamentul gripei, administrate timp de 10 zile la rând, sunt următoarele:

-în cazul copiilor care cântăresc 15 kg sau mai puțin: 30 mg oseltamivir pe cale orală o dată pe zi;

-în cazul copiilor care cântăresc mai mult de 15 kg, până la 23 kg : 45 mg oseltamivir pe cale orală o dată pe zi;

-în cazul copiilor care cântăresc mai mult de 23 kg, până la 40 kg: 60 mg oseltamivir pe cale orală o dată pe zi;

-în cazul copiilor care cântăresc mai mult de 40 kg: 75 mg oseltamivir pe cale orală o dată pe zi.

Oseltamivirul nu trebuie administrat copiilor cu vârsta de sub 1 an pentru a preveni gripa.

Ce se întâmplă dacă pacientul uită să ia o doză?

Dacă pacientul uită să își administreze o doză de oseltamivir, trebuie să o ia imediat ce își amintește, cu excepția cazului în care mai sunt mai puțin de 2 ore până la următoarea doză. În acest caz, pacientul trebuie să omită doza pierdută și să ia următoarea doză conform schemei de tratament.

Pentru ca pacientul să se asigure că nu pierde nicio doză, își poate seta un memento pe telefon. 

Cât timp trebuie administrat oseltamivirul?

Oseltamivirul este destinat a fi utilizat pe termen scurt atât pentru tratarea, cât și pentru prevenirea gripei.

În cele mai multe cazuri, pacientul va trebui să ia oseltamivir timp de 5 zile, în cazul în care este folosit pentru a trata gripa. Când este utilizat pentru a preveni gripa, se recomandă ca oseltamivirul să fie administrat timp de 10 zile. Oseltamivirul poate fi utilizat până la 6 săptămâni pentru prevenirea gripei, în cazul în care există un focar comunitar.

Oseltamivirul nu este indicat să fie utilizat pe termen lung. Medicul va recomanda pacientului cât timp trebuie să ia acest medicament.

Oseltamivirul se poate elibera și fără prescripție medicală?

Momentan oseltamivirul nu poate fi eliberat fără prescripție medicală (nu este OTC). Cu toate acestea, un producător de medicamente a solicitat în prezent autorității americane responsabilă de reglementarea medicamentelor (Food and Drug Administration, FDA) de a încadra oseltamivirul ca OTC.

FDA are însă cerințe specifice care trebuie îndeplinite înainte ca un medicament să poată fi eliberat ca OTC. Acestea includ testări pentru certificarea faptului că medicamentul poate fi achiziționat și utilizat în siguranță fără prescripție medicală. În timp ce producătorul de medicamente lucrează la îndeplinirea acestor cerințe, oseltamivirul este disponibil deocamdată numai pe bază de prescripție medicală. Ar putea trece câțiva ani până când oseltamivirul va fi disponibil ca OTC.

Bibliografie:

F Hoffman-La Roche. Tamiflu label (for FDA NDA No 021087). 2011.

F Hoffmann-La Roche. Roche global policy on sharing of clinical trials data. 2013

Food and Drug Administration. Tamiflu (oseltamivir phosphate) capsule. Medical Review Part 2 (Application No. 021087). 2000.

Jefferson T, Jones M, Doshi P, Del Mar C. Neuraminidase inhibitors for preventing and treating influenza in healthy adults: systematic review and meta-analysis. BMJ2009;339:b5106.

Jefferson T, Jones MA, Doshi P, Del Mar CB, Heneghan CJ, Hama R, Thompson MJ. Neuraminidase inhibitors for preventing and treating influenza in healthy adults and children. Cochrane Database Syst Rev 2014;4:CD008965.

Toovey S, Rayner C, Prinssen E. Assessment of neuropsychiatricadverse events in influenza patients treated with oseltamivir. A comprehensive review. Drug Saf2008;31:1097-114.

US Department of Health and Human Services. HHS pandemic influenza plan. 2005.

World Health Organization. WHO interim protocol: rapid operations to contain the initial emergence of pandemic influenza. 2007.

Despre Autor

Piperea Alice

Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.

Facebook Comment