Site icon MEDIjobs

Top 5 tendințe medicale de urmărit în acest an

top-tendinte-medicale-din-acest-an

Avansul inteligenței artificiale a luat și mai multă amploare în 2024. A fi în pas cu noile tendințe medicale și inovații tehnologice a devenit o necesitate, mai ales pentru cei care activează în domenii care au un impact direct asupra societății. Medicina este clar unul dintre ele. 

Viața unui specialist medical este atât de agitată, încât de multe ori urmărirea trendurilor rămâne ultimul punct de pe lista priorităților. Probabil ai simțit-o pe propria piele – programul încărcat și responsabilitățile față de pacienți te împiedică de multe ori să-ți faci timp și pentru alte preocupări. 

Totuși, munca ta face parte dintr-un sistem global în continuă evoluție, care influențează semnificativ speranța de viață și implicit nevoile în materie de siguranță. România încă se află pe ultimele locuri la capitolul durată medie de viață, cu o valoare de 75,3 ani. Fără contribuția și atenția profesioniștilor din sănătate, medicina nu poate funcționa la capacitate maximă și nici nu poate garanta rezultatele dorite. 

Așadar, în acest articol îți prezentăm cele mai noi tendințe medicale din acest an. Ești gata să le descoperi? Rămâi până la final și vezi care sunt. 

Top 5 tendințe medicale de urmărit în 2024 

Avantajul de a fi mereu în pas cu cercetările științifice și soluțiile inovatoare de tratament este că îți oferă noi oportunități de evoluție. Vei observa schimbări nu doar în plan profesional, ci și în plan personal. Învățarea continuă creează contextul potrivit soluționării rapide a problemelor, îmbunătățirii serviciilor medicale, dar și consolidării relațiilor cu pacienții. Te ajută să ai mai multă încredere în capacitățile tale medicale, dar și să devii mai dedicat cauzei tale – aceea de a salva vieți. 

Urmărirea tendințelor este o parte importantă din procesul de educare continuă în medicină. Iată, așadar, 5 dintre cele mai importante descoperiri care vor schimba semnificativ traseul domeniului: 

  1. Medicina personalizată 

Aici nu e vorba doar de adaptarea tratamentelor la nevoile specifice ale pacienților, ci la integrarea inteligenței artificiale pentru a genera date valoroase despre fiecare caz. Ce înseamnă mai exact? Utilizarea aplicațiilor și sistemelor inteligente pentru a evalua ADN-ul pacienților și a identifica noi abordări pentru diagnosticarea și tratarea bolilor la care sunt predispuși. De asemenea, este propusă inclusiv crearea de medicamente personalizate, ceea ce ar putea spori și mai mult media de viață. 

Citește și: Piata fortei de munca din domeniul sanatatii are nevoie imediata de competente legate de Inteligenta Artificiala

  1. Îmbunătățirea securității digitale 

Atacurile cibernetice au început să crească în ultimul timp. Țintele vizate nu sunt doar spitalele cu renume, ci și cabinetele private sau unitățile de mici dimensiuni. Conform Biroului pentru drepturi civile al HHS, creșterea amenințărilor online a atins un procent de 93% în perioada 2018 și 2022. Nici pe plan național lucrurile nu stau mai bine – pe 12 februarie 2024, 21 de spitale au fost vizate de hackeri. Unitățile medicale ar trebui să investească mai mult în echipe IT specializate în securitatea cibernetică și protecția datelor organizaționale.

S-ar putea să-ți placă și: 7 tendințe de digitalizare a asistenței medicale în noul deceniu

  1. Teste de sânge efectuate acasă 

În mod clar, una dintre cele mai relevante modalități pentru a identifica dezechilibrele organismului este testul de sânge. O idee care a devenit interesantă și este în stadiu de cercetare este prelevarea probelor chiar de acasă. Există inclusiv dispozitive folosite deja în studii clinice pentru a testa performanța și fiabilitatea soluției. În momentul de față nu există date relevante, dar recoltarea automată de sânge ar putea fi concretizată la finalul anului. 

  1. Gemeni digitali

Conceptul de geamăn digital a apărut ca o alternativă inedită de educare și formare profesională. Este, în termeni cât mai simpli, un avatar digital care poate replica un concept din lumea reală. Poate fi vorba atât de obiecte, cât și de servicii medicale. Cercetătorii au propus deja gemeni digitali ale organelor umane pentru a identifica efectele afecțiunilor pe termen lung. 

Realitatea virtuală poate fi folosită inclusiv pentru generarea de informații în timp real cu privire la gestionarea rănilor sau durerii. 

  1. Îngrijirea persoanelor vârstnice 

O altă problemă nediscutată îndeajuns nici măcar la nivel european este tratarea vârstnicilor. De cele mai multe ori, paturile din spitale sunt blocate de pacienți trecuți de vârsta a treia. 

Este o situație cât se poate de actuală în România anului 2024. Mulți pacienți sunt practic abandonați de familii, susțin majoritatea medicilor din Giurgiu, ceea ce nu face decât să blocheze fluxul de internare a cazurilor mai grave. Ce se poate face? Dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu ar putea lua o amploare din ce în ce mai mare.

Te-ar putea interesa și: Medicina viitorului: predicții despre cum va arăta medicina în următorii 10 ani


Cum poți să ții pasul cu noile schimbări din industrie?

Tendințele de azi s-ar putea să nu mai fie relevante peste câteva luni. Ca specialist medical, este important să te menții la curent cu noutățile din domeniul tău de activitate. 

Tu și ceilalți profesioniști medicali sunteți parte din schimbare, parte din procesul de evoluție. Mințile ingenioase lucrează împreună pentru binele comunității. 

Așadar, nu te poți opri din învățat și asimilat informații. Cu cât ești mai informat, cu atât îți îmbunătățești practicile și contribui la bunăstarea pacienților. 

Dacă vrei ca fii la curent cu tot ce se întâmplă nou, există câteva trucuri care te vor ajuta. Nu trebuie să ieși din rutina zilnică sau să te abați de la priorități, ci doar să:

Concluzii 

Inovația este unul dintre cele mai importante aspecte care poate susține dezvoltarea armonioasă a sectorului medical. Fără evoluție continuă nu se poate atinge performanța.
Ca specialist medical trebuie, așadar, să fii în pas cu trendurile. 

Poate părea destul de greu să îți îndrepți atenția și către alte lucruri, atunci când prioritatea numărul unu este îngrijirea și tratarea pacienților. Însă educația continuă și urmărirea trendurilor medicale te pot ajuta să-ți schimbi perspectiva asupra tratamentelor și să vii cu soluții mult mai fiabile. 

De asemenea, este un exercițiu ideal pentru a-ți dezvolta abilitățile și a-ți îmbunătăți viteza de reacție. Nu contează în ce stadiu al carierei ești – educația medicală nu se termină niciodată. 

Printre cele mai importante cercetări din 2024 se numără: medicina personalizată, testele de sânge efectuate acasă, securitatea cibernetică din spitale, gemenii digitali și îngrijirea vârstnicilor. 

Până la finalul anului, specialiștii se așteaptă să obțină date despre rezultate palpabile pentru fiecare în parte. Până atunci, un sfat pe care ar trebui să-l iei în considerare este să te conectezi la schimbările din industrie. Discută despre cele mai noi subiecte cu ceilalți colegi și abonează-te la jurnale științifice. 

Implicarea ta e mai importantă decât crezi. Integrează noutățile din medicină în rutina zilnică de la muncă și bucură-te de avantaje!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version