Top 10 calități ale unui medic apreciat de pacienți

Top 10 calități ale unui medic apreciat de pacienți

Să fii un bun medic implică cunoștințe solide, experiență, dar și o mulțime de alte abilități dobândite atât în timpul facultății, cât și în practica din spital sau chiar la locul de muncă. Nimeni nu se naște profesionist și multe dintre competențe se acumulează de-a lungul a mai multor ani.

Dacă te pregătești pentru această meserie sau vrei să devii un medic și mai bun și să ai succes în carieră, va trebui să dobândești combinația perfectă de abilități, cunoștințe și să ai atitudinea potrivită. Am pus la un loc topul celor mai dezirabile calități pe care orice medic trebuie să le aibă pentru a fi un bun profesionist și pentru a fi apreciat de pacienți.

Citește și Caritatea – o conditie pentru cresterea calitatii ingrijirilor medicale

Abilități „hard” și „soft”

Termenul „abilități hard” se referă la abilitățile dobândite pentru un anumit loc de muncă. Pentru medici acestea includ cunoștințele clinice, abilități TIC și cunoașterea unei limbi străine. Mulți angajatori examinează abilitățile hard ale unui candidat pentru a stabili dacă va ajunge sau nu la etapa interviului. 

Apoi vor interveni cele „soft”. Ele sunt mai mult bazate pe personalitate și includ abilități precum comunicarea, munca în echipă și gestionarea timpului. Acestea au ajuns să facă diferența și acest lucru se vede și în profesia medicală unde mulți dintre cei care au cunoștințe solide nu sunt neapărat medici apreciați deoarece nu comunică eficient sau nu sunt empatici cu pacienții.

Abilități ale medicilor profesioniști

Rezolvarea problemelor 

În timpul carierei în medicină, una dintre abilitățile cheie pe care va trebui să le ai este rezolvarea problemelor. Precum detectivii, medicii trebuie să poată aduna indicii de la pacient despre simptomele și să efectueze teste pentru a identifica cauza. Uneori, acest lucru poate necesita o gândire structurată, deoarece nu fiecare prezentare din etapa anamnezei va fi clară, iar unele simptome pot să nu aibă legătură cu potențiala boală sau afecțiune. 

Această abilitate se va dovedi utilă atunci când pacienții nu pot să descrie foarte bine ce simt, nu sunt conștienți sau când pacienții sunt copii.

Munca în echipă

Fie că lucrezi în spital, într-o clinică, într-un laborator sau cabinet stomatologic ori ești medic de familie, va trebui să lucrezi ca parte a unei echipe mai largi de profesioniști multidisciplinari. Abilitatea ta de a lucra bine cu ceilalți este importantă, deoarece calitatea muncii în echipă și colaborarea vor avea un impact direct asupra standardului de îngrijire pe care îl oferi pacienților. 

De aceea va trebui să te gândești la binele colectivului în ansamblu, să îți asculți colegii, să iei în considerare ideile tuturor, să vii tu însuți cu propuneri, să împărțiți responsabilitățile echitabil și să fiți respectuoși unii cu ceilalți.

Luarea deciziilor

Una dintre caracteristicile unui medic bun este capacitatea de a lua decizii solide. Te ajută dacă ai o personalitate logică și analitică, deoarece te vei baza adesea pe date și pe rezultatele testelor pentru a te ajuta să faci cea mai bună alegere posibilă. În unele cazuri, va trebui să iei decizii rapide, așa că este esențial să rămâi calm, profesionist, în timp ce te afli sub presiune.

Citește și Cum să fii cel mai bun medic pe care l-au întâlnit pacienții tăi

Profesionalism

În calitate de profesionist medical, ai datoria să tratezi fiecare pacient într-un mod amabil și respectuos. Ca atare, va trebui să afișezi tact și maturitate emoțională în interacțiunile cu pacienții. De asemenea, ai responsabilitatea să te asiguri că toți colegii oferă cea mai bună calitate a îngrijirii în orice moment. Profesionalismul îi va face pe pacienții cu simptome potențial jenante să se simtă mai confortabil. 

Atenție la detalii

Buni profesioniști din domeniul medical observă totul. În ciuda programelor aglomerate și a volumelor mari de muncă, este esențial să tratezi fiecare pacient cu același nivel de atenție și să nu neglijezi lucrurile mici. Acest lucru nu se referă doar la proceduri medicale, ci și la mici modificări de care apar în urma tratamentelor și procedurilor, indiferent cât de nesemnificative ar părea.

Abilități de leadership

Fără îndoială, de-a lungul carierei medicale va trebui să ocupi o poziție de conducere. Ca atare, este vital să te simți încrezător în asumarea responsabilității atunci când este nevoie. Aceasta va implica conducerea prin exemplu și oferirea de sprijin pentru alții atunci când lucrurile nu merg bine. Abilitățile de conducere puternice și empatice nu numai că te vor ajuta să scoți tot ce este mai bun în echipă, dar le va inspira și încredere pacienților. 

Bun comunicator

Abilitățile de comunicare sunt apreciate ca fiind calitatea de top căutată la candidații la majoritatea locurilor de muncă. De-a lungul carierei tale de medic, vei interacționa cu oameni din toate categoriile sociale. Medicina este un subiect complex, deci trebuie să poți comunica în mod clar cu pacienții cu privire la simptomele, diagnosticul și planurile de tratament. De aceea, este esențial să dezvoltați abilități de comunicare eficiente, astfel încât poți să oferi cea mai bună îngrijire posibilă. Abilitățile bune de comunicare te vor ajuta, de asemenea, să construiești o relație de lucru pozitivă și eficientă cu colegii.

Inteligența emoțională

Inteligența emoțională reprezintă capacitatea de a monitoriza emoțiile proprii și ale celorlalți, de a deosebi între diferite emoții și de a le eticheta în mod corespunzător, dar și de a utiliza informațiile emoționale pentru a ghida comportamentul. Conform cercetătorilor Peter Salovey și John  D.  Mayer inteligența emoțională poate fi împărțită în patru categorii principale: perceperea, utilizarea, înțelegerea și gestionarea emoțiilor. 

În multe cazuri, întâlnirea cu tine și tratamentul pe care îl vei oferi s-ar putea dovedi un moment de cotitură din viețile pacienților, deci este important să poți să arăți nivelul adecvat de tact, sensibilitate, empatie, compasiune și înțelegere. Aceste abilități vor fi deosebit de utile atunci când vei da și vești mai puțin bune.

Citește și 5 abilități importante, căutate de angajatorii medicali în 2020: cum îți asiguri o carieră bună într-un viitor plin de schimbări?

Abilitatea de a lucra sub presiune

Capacitatea de a rămâne calm în momente de presiune este una dintre abilitățile cheie necesare pentru a fi medic. Vei avea de-a face cu situații stresante în fiecare zi, de aceea este necesar să poți să rămâi concentrat și productiv sub presiune. Având în vedere natura stresantă a locului de muncă, mulți profesioniști din domeniul medical suferă de epuizare. Pentru a minimiza riscul de burnout, va trebui să dezvolți tehnici eficiente de gestionare a stresului. 

Bune cunoștințe academice

Toate aceste abilități enumerate mai sus sunt în zadar în lipsa unei pregătiri temeinice și au unor riguroase cunoștințe academice. Cei șase ani de facultate, dar și anii de rezidențiat precum și experiența de la locurile de muncă te vor pregăti și te vor face să fii tot mai sigur pe abilitățile tale. Cu cât construiești o bază mai solidă, cu atât poți să adaugi mai multe cunoștințe de-a lungul timpului.

Cum să te faci remarcat pe piața muncii cu abilitățile tale

Pentru că vrei nu doar să îți dezvolți aceste abilități de-a lungul timpului și să devii un medic foarte bun, vei avea nevoie să îți construiești un CV impecabil pentru a putea să ai jobul pe care ți-l dorești și să tratezi cu pasiune pacienții. Mulți dintre medici au aceste abilități și consideră că nu este nevoie să le treacă în CV, deși ar trebui. Câteva dintre cele mai eficiente sfaturi sunt:

1. Analizează cu atenție descrierea locului de muncă și notează-ți abilitățile care sunt menționate explicit sau implicit și ajustează-ți CV-ul în consecință pentru a-ți demonstra abilitățile în aceste domenii. De exemplu, dacă jobul presupune bune abilități de comunicator sau de leadership, pune-le pe ele în prim plan.

2. Sub fiecare rol din secțiunea „experiență” a CV-ului, asigură-te că detaliezi competențele enumerate și spune în ce context le-ai dobândit.

3. În funcție de specialitatea medicală aleasă, poți alege să incluzi secțiunea „abilități clinice” în CV pentru a-ți completa istoricul profesional. Aceasta conține informații suplimentare despre experiențele clinice și abilitățile pe care le ai relevante pentru noul job.

4. Dacă nu ai multă experiență relevantă, poți evidenția abilitățile transferabile pe care le-ai dobândit din roluri și experiențe anterioare.

Concluzie

Profesia de medic nu este una ușoară, dar este cu siguranță palpitantă și plină de succese și tratamente reușite. Dacă vrei să fii apreciat de pacienții tăi, încearcă să dobândești cât mai multe dintre abilitățile enumerate. Mult succes!

Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment