Thoma Ionescu ramane in istoria romanilor un personaj aparte prin realizarile sale ce au condus la avansul cunoasterii in domeniul medicinei mondiale, prin carisma sa de profesor, prin profilul sau uman generos ce nu a cunoscut egoismul, ura si resentimentul profesional, complet necreatore pentru spiritele înalte, dupa cum remarca si doctorul Cantacuzino.
Meritele sale de ordin moral si intelectual stau astazi marturie intr-un capitol luminos al istoriei medicinei, al istoriei romanilor, al istoriei acelor insi brilianti ce si-au iubit meseria, patria si nu in ultimul rand, oamenii.
Thoma Ionescu a fost fratele politicanului conservator Take Ionescu cunoscut pentru oratoria sa unica si daruirea sa politica. Ionescu a urmat medicina la Paris unde a si devenit cadru didactic mai tarziu datorita rezultatelor sale deosebite in cercetare. De tanar a cunoscut recunoasterea meritelor sale, obtinand doua distinctii – medalia de argint a spitalelor din Paris si premiul Labour de catre Academia de Medicina din Paris.
Faima acestui medic roman de pe meleaguri franceze ajunge la Bucuresti
Inzestrat cu un spirit inovator remarcabil acesta a sporit considerabil avansul cunoasterii la acea vreme in chirurgie, la doar 30 de ani. Tanarul Ionescu era un fenomen la Paris. Faima acestui medic roman de pe meleaguri francize a ajuns la Bucuresti, iar in 1895 este chemat sa ocupe locul de Sef al catedrei de Anatomie topografica si chirurgicala infiintata printr-o lege speciala in acel an si cel de profesor la Clinica de Chirurgie Coltea.
La Bucuresti si-a demonstrat talentul sau chirugical si inovator in domeniul medicinei. Contributiile sale au fost decisive si l-au introdus in panteonul medicinei romanesti si in istoria medicinei in lume.
A infiintat si condus Institutul de Antomie topografica si chirurgie experimentala, un muzeu si o biblioteca dedicata studiului medicinei. Era un spirit sarguincios si dedicat intru-totul meseriei. In anul 1902 a publicat lucrarea “Tratamentul chirurgical al cancerului uterin” prin care descria extirparea pe cale abdominala, o tehnica revolutionara la inceputul de secol pentru medicina mondiala. Pe langa tehnici medicale a inventat si instrumente medicale cum ar fi: Acul Ionescu sau Departatorul Ionescu.
Doctorul Ionescu a fost un patriot
O alta descoperirie a sa, a fost Rahianestezia inalta, in zona cervicala pentru care a primit si o medalie la Bucuresti din partea colegilor doctori. Isi prezinta metoda de anestezie intr-un turneu de mare succes in mai multe orase importante ale vremii, precum: Londra, New York, Chicago. Rochester. Este primit si la Casa Alba de presedintele Taft, iar evenimentul este consemnat in ziarul New York Times pentru posteritate.
Doctorul Ionescu a fost si un patriot organic, pe langa stralucita cariera la catedra, in laborator si in clinica. Sunt cunoscute eforturile sale intreprinse in realizarea Marii Uniri din 1918, el fiind si primul delegat al Romaniei la „Societatea Natiunilor“, unde a pledat pentru drepturile tarii. Pentru activitatea sa, Franta i-a oferit Ordinul „Legiunea de Onoare“, iar Romania statutul de academician.
Era un savant foarte bine cunoscut si respectat , nu doar la București ci si in Europa si in lume, in special pentru doua contributii absolut remarcabile, una legata de descrierea unei structuri anatomice ale rectului, fascia rectului care apare in premiera in Tratatul de anatomie publicat in 1895 la Paris.
Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.