Site icon MEDIjobs

Telemedicina sau consultațiile online – ce trebuie să știi?

telemedicina

Telemedicina este distribuția de servicii și informații legate de sănătate prin intermediul informațiilor electronice și tehnologiilor de telecomunicații, mai simplu spus, posibilitatea de a avea parte de consultații online, fără a te deplasa la cabinetul medical, mai ales în perioada actuală, în care fie nu ai voie să părăsești domiciliul, fie îți dorești să te protejezi pe cât posibil. 

Acest tip de consultații online a luat amploare în ultimul timp, însă nu toți pacienții sunt la curent cu ceea ce presupun. De asemenea, nu toate cadrele sau instituțiile medicale au început implementarea consultațiile online. Indiferent dacă lucrezi în domeniu sau ești un medic la început de drum, află mai multe despre ceea ce presupune serviciul de telemedicină sau consultațiile online!

Ce spun medicii – pentru ce tip de probleme se poate apela la o consultație online în detrimentul uneia față în față?

Telemedicina este un instrument extrem de eficient pentru îngrijiri medicale care nu sunt de urgență. Poate fi utilizată în aproape toate domeniile din medicină – toate problemele fiind variate de la un caz la altul, și privind situații de la asistența primară la managementul post-chirurgical. 

Totuși, majoritatea medicilor care prestează astfel de servicii au o politică destul de strictă în ceea ce privește condițiile pe care sunt dispuși să le trateze și să le verifice prin intermediul unei consultații online. Printre cele mai comune probleme pe care un cadru medical le investighează astfel se numără (a se avea în vedere faptul că în situația actuală, simptomele care pot marca o potențială conexiune cu COVID-19 trebuie examinate și testate fizic, nu prin mediul online):

Ce trebuie să știe pacienții – de ce ai nevoie pentru o consultație online?

Multe dintre dispozitivele tehnologice din zilele noastre, cum ar fi telefoanele mobile inteligente, laptopurile și tabletele, sunt deja echipate cu tot ce ai nevoie pentru consultația ta online! Principalele necesități sunt o conexiune destul de bună la internet, accesul permis pentru camera video a dispozitivului și un microfon funcționabil. În funcție de problema avută, este posibil să fie necesară și prezența unei alte persoane, eventual un membru al familiei – de exemplu, dacă este vorba despre o iritație apărută pe spate, poate fi mai ușor ca persoana din exterior să arate doctorului zona respectivă.

Principalele avantaje ale consultațiilor online:

Citește și: Riscul isteriei în masă: cum pot medicii și sistemele de sănătate să reducă frica generată de COVID-19, în rândul populației

Exit mobile version