Site icon MEDIjobs

Telemedicina, o practică de viitor? Cât de viabilă este folosirea ei la scară largă

telemedicina

Deși aparent necunoscută la scară largă înainte de apariția pandemiei COVID-19, telemedicina este o practică ce le permite persoanelor să aibă acces la servicii medicale de la distanță. Ea a fost practicată pentru prima dată în 1950 când compania aerospațială NASA o folosea pentru monitorizarea permanentă a stării de sănătate a cosmonauților și a devenit tot mai precisă și s-a dezvoltat constant, alături de progresele majore înregistrate în medicină. 

În prezent, peste tot auzim de telemedicină. Este preferată deopotrivă de medici și de pacienți pentru consultații care nu necesită prezența fizică în cabinet. Dar este aceasta o practică ce va rezista în viitor? 

Vom explora, pe rând, avantajele și dezavantajele sale, dar și principalele provocări. 

Citește și Telemedicina | un mijloc eficient de a comunica cu pacienții în carantină

Ce este telemedicina și care sunt beneficiile sale?  

Telemedicina reprezintă totalitatea serviciilor medicale furnizate de la distanță prin intermediul tehnologiei, proces în care pacientul și medicul se află la distanță și discută referitor la metode de prevenție a bolilor, la tratamente sau diagnosticare corectă. Totodată, ea presupune asigurarea transmiterii în siguranță a datelor și informațiilor furnizate și păstrarea confidențialității. 

Printre serviciile oferite de telemedicină se numără teleconsultația, telemonitorizarea și teleradiologia. Telemedicina poate fi asigurată și prin intermediul centrelor de informare pentru pacienți sau consultații la distanță.

În anumite cazuri, platformele online de informații specializate din domeniul medicinei pot fi considerate servicii de telemedicină dacă oferă informații practice, în timp real și dau răspunsuri întrebărilor pacienților.

Principalul beneficiul al telemedicinei îl reprezintă permiterea distanțării în momente în care interacțiunea nu este dezirabilă. Astfel, în contextul actual, telemedicina ajută la un răspuns mai eficace din partea oamenilor și la conformarea la măsurile cerute de autorități, grăbind totodată procesul de utilizare a tehnologiilor în practica medicală.

Cine poate beneficia de telemedicină?

Pandemia COVID-19 a modificat dramatic modul în care oamenii socializează și se conectează atât în scopuri sociale, dar și de afaceri. Autoritățile române au instituit stare de urgență începând cu jumătatea lunii martie, aceasta rămânând în vigoare până la jumătatea lunii mai, ceea ce s-a tradus printr-o scădere semnificativă a interacțiunilor de toate felurile. 

Multe dintre metodele de comunicare obișnuite s-au transformat în unele digitale, iar medicina nu a făcut o excepție de la regulă. Având în vedere contextul, multe clinici și spitale au apelat la tehnologie video și la telemedicină pentru  consulta de la distanță pacienții și pentru a le oferi cele mai bune sfaturi și tratamente, fără o întâlnire fizică, ci virtuală.

În prezent, telemedicina este reglementată în România prin HG 252/30 martie 2020 

Privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României ce a fost publicată în Monitorul Oficial pe 31 martie 2020.

La articolul 12 pot fi găsite următoarele prevederi referitoare la telemedicină:

Citește și 7 mituri despre COVID-19 pe care trebuie să le explici pacienților tăi

Telemedicina a putut fi de folos pentru următoarele categorii în ultimele luni:
Adaptarea la telemedicină

Pentru ca telemedicina să fie cu adevărat utilă pacienților și profesioniștilor din domeniul medical, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), organizație reprezentativă și cu acoperire națională, a făcut o serie de recomandări utile. 

Printre sfaturile oferite de FNPMF se numără:

Citește și Riscul isteriei în masă: cum pot medicii și sistemele de sănătate să reducă frica generată de COVID-19, în rândul populației

Principalele provocări ale telemedicinei

La fel cum se întâmplă cu fiecare practică nouă, integrarea serviciului de medicină online în sistemul de sănătate se poate dovedi presărat de provocări. Deși în prezent există o mare necesitate, iar populația a îmbrățișat telemedicina, există mai multe probleme precum:

Viitorul telemedicinei

La fel cum companii din toate domeniile se reorganizează și acordă prioritate forței de muncă în jurul unui model de lucru virtual, folosind instrumente și soluții de colaborare virtuală, furnizorii de sănătate vor trebui, de asemenea, să aplice aceeași filosofie. 

Spitalele și clinicile vor trebui să își digitalizeze multe dintre procese pentru a se pregăti pentru noul viitor al medicinei, cel care se va baza mai mult pe telemedicină.

Deoarece planează o incertitudine asupra datei de revenire la normal a vieților și a circulației transfrontaliere, telemedicina va fi un instrument eficient pentru a-i menține în siguranță pe profesioniștii din domeniul sănătății, asigurând, în același timp, asistență medicală de calitate.

Mai mult, pe măsură ce oamenii se obișnuiesc cu telemedicina, ea poate deveni o alternativă viabilă și eficientă la asistența medicală clasică.

Concluzie

Folosită extensiv în ultimele luni, telemedicina este un instrument eficace care poate să ajute la buna gestionare a situației create de răspândirea virusului mortal COVID-19 și la crizele sanitare și economice pe care le-a creat. 

Deși s-a dovedit utilă, aceasta poate să aibă limitările sale. Așa cum este reglementată în prezent în le permite pacienților să beneficieze de tratamente și de atenția medicilor, dar îi ajută și pe profesioniștii din domeniul medical să monitorizeze îndeaproape evoluția unor pacienți. Astfel, nu se creează o situație de rupere totală a serviciilor medicală, în afara celor urgențe.

Mai mult, pentru că medicii și personalul medical se supun celui mai mare risc de infectare cu COVID-19, telemedicina este metoda eficientă care diminuează acest risc, prin reducerea la minimum a interacțiunilor față în față.

Viitorul pe termen scurt și mediu este cu siguranță al telemedicinei, dar dacă practica va arăta că ea este eficientă, atunci s-ar putea să schimbe pentru totdeauna modul în care este practicată medicina.

Exit mobile version