Site icon MEDIjobs

Noi reguli în domeniul telemedicinei. Schimbări preconizate și specialități adăugate

telemedicina

Ministerul Sănătății supune dezbaterii un proiect de hotărâre de Guvern care aduce noi reglementări privind serviciile de telemedicină din țară. 

În nota de fundamentare a proiectului se arată că telemedicina presupune furnizarea de servicii de asistență medicală în baza utilizării tehnologiei informației și a comunicațiilor (TIC), dacă medicul și pacientul se află în locuri diferite. 

În acest fel, creşte nu doar accesul la servicii medicale, a persoanelor din zonele rurale, din zonele geografice mai puţin accesibile sau din zonele care înregistrează deficit în ceea ce priveşte asigurarea asistenţei medicale de specialitate în anumite specialităţi clinice, dar și calitatea serviciilor medicale furnizate tuturor pacienților”, se mai punctează în nota de fundamentare. 

Inițiatorii proiectului subliniază că este nevoie ca serviciile de telemedicină să fie reglementate de urgență, pentru a nu se ajunge la un blocaj în sistemul de asigurări sociale de sănătate sau chiar la întreruperi ale îngrijirii medicale pentru pacienți. Un rol a avut și pandemia care a forțat sistemul sanitar să diversifice serviciile medicale. 

O astfel de soluție o reprezintă telemedicina, o adevărată necesitate în contextul actual, în care deplasările şi interacţiunile umane trebuie minimizate cât mai mult pentru limitarea răspândirii epidemiei cauzate de coronavirus”, explică documentul.

Citește și Telemedicina sau consultațiile online – ce trebuie să știi?

Schimbări propuse

Proiectul de act normativ intenționează să aducă un set de măsuri alternative de protecție a pacientului și să deschidă noi șanse. 

De asemenea, sunt aprobate noi specialități: 

– Anatomie patologică

– Alergologie și imunologie clinică

– Boli infecțioase

– Cardiologie

– Cardiologie pediatrică

– Chirurgie cardiovasculară

– Chirurgie generală

– Chirurgie orală și maxilo-facială

– Chirurgie pediatrică

– Chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă

– Chirurgie toracică

– Chirurgie vasculară

– Dermatovenerologie

– Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

– Endocrinologie

– Gastroenterologie

– Gastroenterologie pediatrică

– Genetică medicală

– Geriatrie și gerontologie

– Hematologie

– Hematologie pediatrică

– Medicina de familie

– Medicină internă

– Medicina de laborator

– Medicina muncii

– Nefrologie

– Nefrologie pediatrică

– Neonatologie 

– Neurologie

– Neurochirurgie 

– Neurologie pediatrică

– Obstetrică-ginecologie

– Oftalmologie

– Oncologie medicală 

– Oncologie pediatrică

– Ortopedie pediatrică

– Ortopedie și traumatologie

– Otorinolaringologie

– Pediatrie

– Pneumologie

– Pneumologie pediatrică

– Psihiatrie

– Psihiatrie pediatrică

– Radiologie imagistica medicala

– Radioterapie

– Recuperare, medicină fizică și balneologie

– Reumatologie

– Urologie

Sunt adăugate și serviciile furnizate de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie și psihopedagogie specială – logopezi şi kinetoterapeuţi. 

Citește și Telemedicina | un mijloc eficient de a comunica cu pacienții în carantină

Cum pot fi acordate îngrijiri prin telemedicină

Tot nota de fundamentare arată că serviciile de telemedicină pot fi acordate prin transmiterea imediată a informațiilor între medic și pacient. 

Ambii comunică în timp real, când aceștia sunt prezenți simultan, dar de la distanță, prin intermediul unui dispozitiv electronic dotat cu memorie și mijloace multiple de transmitere a informației sau alte echipamente (de exemplu, smartphone sau echipamente speciale pentru videoconferință).

Este atrasă atenția că, în cazul în care acest proiect nu va fi aprobat de factorii de decizie, va avea un „puternic impact negativ”.

Deoarece este imperios necesar ca serviciul de telemedicină să funcționeze având la bază situația epidemiologică la nivel mondial, generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, dar și în ceea ce privește imposibilitatea cuprinderii serviciilor medicale furnizate prin telemedicină în cadrul viitorului contract cadru cu furnizorii”, punctează inițiatorii. 

Ce servicii medicale pot fi acordate prin telemedicină

O anexă a proiectului arată lista serviciilor medicale pe care profesioniștii le pot acorda pacienților:

Înainte de orice interacțiune prin telemedicină, pacientul trebuie să primească detalii cu privire la modul în care se va desfășura actul medical. De asemenea, trebuie să fie informat și în privința tarifelor serviciului. Consimțământul pacientului este necesar pentru accesarea platformei sau pentru furnizarea unui serviciu.

Citește și Cum a modificat COVID-19 prioritatile tehnologice ale directorilor din domeniul sanatatii si la ce sa ne asteptam in 2021

Impactul social

Telemedicina se adresează tuturor medicilor și pacienților, iar printre efectele pozitive se numără și: 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Exit mobile version