Taxele pe care asistenții medicali trebuie să le achite: de la cotizația de membru OAMGMAMR la participarea la cursuri

Taxele pe care asistenții medicali trebuie să le achite: de la cotizația de membru OAMGMAMR la participarea la cursuri

Toate cotizațiile și taxele pe care un asistent medical trebuie să le acopere pe perioada în care profesează sunt stabilite prin lege. Mai precis în hotărârea 31 din 6 decembrie 2017 privind stabilirea cuantumului cotizației de membru, respectiv cotizației de membru asociat al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și a unor taxe încasate de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).

Citește și Salariile Medicilor și ale Asistentelor: Cât mai Câștigă Cadrele Medicale în 2019

Această lege a suferit unele modificări la finele anului trecut și au intrat în vigoare în prima zi a anului 2019. 

Încă din primul articol a acestui act normativ se stabilește că asistenții medicali generaliști, moașele, asistenții medicali, dar și membrii asociați ai OAMGMAR care exercită profesia de soră medicală sau oficiant medical trebuie să plătească, lunar, cotizația de membru în valoare de 1% din valoarea salariului de bază. Această cotizație trebuie achitată indiferent de contractul de muncă pe care profesioniștii menționați l-au încheiat (normă întreagă sau jumătate de normă). 

Însă există și excepții în același act normativ. Persoanele care se încadrează în categoriile de mai jos au obligația să plătească o cotizație de membru în valoare de 120 de lei pe an:

– asistenții medicali generaliști, moașele, asistenții medicali, precum și surorile medicale și oficianții medicali care nu exercită profesia sau care exercită profesia în baza unui contract de voluntariat;

– membrii și membrii asociați ai OAMGMAMR care se află în situația suspendării contractului de muncă pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau a copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani sau în concediu de îngrijire copil bolnav până la vârsta de 7 ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap, dacă nu solicită suspendarea calității de membru;

– asistenții medicali generaliști, moașele sau asistenții medicali, precum și surorile medicale și oficianții medicali care sunt pensionari, nu exercită profesia, dar doresc să își păstreze calitatea de membru, respectiv de membru asociat al OAMGMAMR.

Alte taxe prevăzute în lege îi privesc pe asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali care exercită profesia în regim independent. Aceștia au obligația de a plăti o cotizație de membru în valoare de 1% din cuantumul veniturilor nete realizate conform declarației de venituri depuse la Administrația Finanțelor Publice.

Plata cotizației este în cuantum de 10 lei/lună, urmând ca regularizarea până la nivelul prevăzut în paragraful anterior să se facă după depunerea declarației anuale de venituri la Administrația Finanțelor Publice.

Redăm, mai jos, alte taxe pe care asistenții medicali trebuie să le achite, potrivit aceleiași legi: 

– asistenții medicali generaliști, moașele sau asistenții medicali, surorile medicale și oficianții care s-au pensionat și care nu exercită profesia, dar doresc să își păstreze calitatea de membru, respectiv de membru asociat al OAMGMAMR, vor plăti o cotizație în cuantum de 1% lunar din valoarea salariului minim brut pe economie;

– asistenții medicali cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparținând Spațiului Economic European sau ai Confederației Elvețiene, stabiliți în unul dintre aceste state, care au solicitat și au obținut calitatea de membru al OAMGMAMR, sunt obligați la plata cotizației în aceleași condiții ca și cetățenii români. Sunt exceptați de plata acestei taxe cei care prestează temporar servicii medicale pe teritoriul României.

– taxa pentru înscriere sau pentru reînscriere în OAMGMAMR: 100 lei;

– taxa pentru reatestarea competenței profesionale a membrilor OAMGMAMR: 100 lei;

– taxa pentru întocmirea și eliberarea certificatului de status profesional curent pentru membrii sau cei care nu sunt membriiOAMGMAMR: 100 lei;

– taxa pentru întocmirea formularelor-chestionar solicitate de statele terțe pentru exercitarea profesiei în afara granițelor Uniunii Europene sau a altor documente similare: 100 lei, la care se adaugă contravaloarea taxelor de expediere;

– taxa pentru întocmirea și eliberarea certificatului de conformitate pentru membrii/nemembrii OAMGMAMR: 100 lei;

– taxa de participare la cursurile/manifestările științifice organizate de către OAMGMAMR cu formatori/lectori proprii: maximum 50 de lei pentru fiecare participant și include și taxa de certificare. În cazul cursurilor pentru care nu se percepe taxă de participare nu se va percepe nici taxă de certificare;

– taxa de participare la cursurile de pregătire a infirmierelor: până la 1000 lei;

– taxa pentru eliberare duplicat al certificatului de membru: 100 lei;

– taxa de certificare a cursurilor și manifestărilor științifice organizate de către furnizorii de educație medicală continuă, alții decât cei prevăzuți în paragraful anterior: 30 lei pentru fiecare participant.

Citește și Ministerul Sanatatii Inaspreste Organizarea Examenului de Grad pentru Asistenti Medicali si Moase

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment