Taxe și cotizații pentru membrii Ordinului Asistenților

Taxe și cotizații pentru membrii Ordinului Asistenților

Membrii Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) au obligația de a plăti, lunar, cotizația de membru. Această cotizație este în valoare de 1% din salariul de bază pentru funcția declarată, indiferent dacă lucrează cu normă întreagă sau part time.

La finele anului trecut, în Monitorul Oficial a fost publicată o hotărâre care aduce noi modificări unei vechi hotărâri privind stabilirea cotizației de membru. Deoarece a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 15 decembrie 2020, ea este valabilă în 2021. 

Citește și Procedura de eliberare a avizului de liberă practică 2021 a fost modificată

Prin această modificare a fost introdus un nou articol care prevede taxele pe care le încasează Ordinul și anume:

  • Taxa pentru recunoașterea titlurilor de calificare de asistent medical generalist, de moașă și de asistent medical dobândite în celelalte state membre ale Uniunii Europene și în Confederația Elvețiană este de 100 lei
  • Taxa pentru elaborarea și emiterea cardului profesional european este 200 lei

Pe de altă parte, există o categorie de membri care pot achita o taxă fixă de 120 lei:

  • Asistenții medicali, moașele, surorile medicale care nu exercită profesia sau care lucrează în baza unui contract de voluntariat
  • Membrii care au suspendat contractul de muncă pentru că sunt în concediu de creștere a copilului
  • Profesioniștii care sunt deja pensionați, nu lucrează, însă doresc să își păstreze în continuare calitatea de membru
  • Membrii care au încheiat contract de subvenție cu Ministerul Sănătății. 

Citește și Revalidarea avizului de libera practica pentru asistenti medicali

Mai departe, taxele și cotizațiile rămân neschimbate, așa cum sunt subliniate într-o hotărâre din 2017. Acestea sunt:

  • Taxa de înscriere sau reînscriere în OAMGMAMR – 100 lei
  • Taxa pentru reatestarea competenței profesionale a membrilor – 100 lei
  • Taxa pentru întocmirea formularelor-chestionar solicitate de alte țări pentru a lucra în afara granițelor UE – 100 lei
  • Taxa pentru întocmirea și eliberarea certificatului de conformitate pentru membri sau chiar și pentru cei care nu sunt membri ai Ordinului – 100 lei.
Ce se întâmplă dacă nu este achitată cotizația

Membrul OAMGMAMR care nu a achitat cotizația datorată pe o perioadă mai mare de 6 luni va avea calitatea de membru suspendată. Această suspendare este efectuată printr-o decizie emisă de Biroul Consiliului Județean sau de biroul din București. 

Citește și Încetarea calității de membru al OAMGMAMR. Ce trebuie să știi

Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment