Atât în cazul epidemiei de gripă, cât și al celei de COVID-19, medicii de familie trebuie să țină evidența pacienților care prezină o formă simplă sau moderată a virusului și să gestioneze numărul cadrelor medicale pentru a oferi asistența necesară fiecăruia.
Astfel, pacienții cu foarme ușoare sau medii vor trebui să sune direct la medicul de familie pentru a primi sfaturi pentru îngrijirea la domiciliu, însă, dacă pacienții sunt deja într-un stadiu avansat, iar simptomele sunt severe, atunci aceștia trebuie să sune direct la 112 pentru a fi preluați și internați la spital.
Reguli de diagnosticare și îngrijire a pacienților cu COVID-19
Teleconsultația. Atunci când pacientul sună la medicul de familie, este indicat ca specialistul să îi adreseze o serie de întrebări specifice pentru a determina dacă acesta poate suferi de noul coronavirus sau de o altă afecțiune. Dacă simptomele sunt moderate, atunci medicul de familie va gestiona cazul ambulatoriu, ținând cont de evoluția acestora.
Teleconsultația este o metodă eficientă în cazul pacienților cu forme simple sau moderate, întrucât în acest fel se evită răspândirea virusului prin prezența pacienților la cabinetul medical, aglomerarea sălilor de așteptare etc.
Consultația la cabinet. În acest caz, pacienții se prezintă direct la cabinetul medical pentru a fi consultați de către medicul de familie, însă, înainte de a se prezenta la cabinet, este indicat ca aceștia să sune și să se programeze pentru a se încadra în intrevalul orar creat special pentru oferirea consultațiilor doar pacienților care prezintă semne de infectare cu COVID-19.
Pentru a proteja pacienții aflați în sala de așteptare și în cabinetele medicului de familie, trebuie să se respecte următoarele reguli:
- Creați zone de așteptare în care persoanele suspecte de COVID-19 să poată fi izolate, în cazul în care nu se poate respecta acest lucru, asigurați-vă că pacienții stau la cel puțin 1m distanță în sala de așteptare;
- Aerisiți și dezinfectați sala de așteptare cât mai des posibil, de cel puțin 2-3 ori pe zi;
- Pentru pacienții ce au nevoie de însoțitori, limitați numărul acestora la o singură persoană;
- Cereți personalului să se spele pe mâini cu apă și săpun sau cu o soluție hidro-alcoolică după fiecare pacient ce se prezintă la recepție;
- Pacienții care prezintă semne ale unei infecții respiratorii și vin la consultație trebuie să se spele pe mâini și să respecte zonele create special.
Citește și: Covid-19: Consiliere psihologică online pentru cadrele medicale. Cum poți accesa aceste servicii?
În cadrul fiecărei consultații, medicii de familie urmăresc aflarea simptomelor, comorbidităților, semnele de gravitate, situația familială etc.
De asemenea, pe lângă protejarea pacienților care vin la cabinet, personalul medical trebuie să se protejeze pe ei înșiși, să poarte mască de protecție în timpul intervalelor orare dedicate consultațiilor pentru COVID-19 și să se spele pe mâini după fiecare pacient. Dezinfectarea stetoscopului sau a altor instrumente folosite în timpul consultației, după fiecare pacient, este foarte importantă.
Medicul de familie trebuie să investigheze următoarele semne clinice:
- Data de debut a simptomelor;
- Febra sau frisoanele;
- Tusea;
- Alte simptome respiratorii superioare sau inferioare;
- Alte semne de infecție virală (dureri corporale etc.);
- Semne de decompensare ale unei patologii pre-existente
Comorbiditățile reprezintă aspecte clinice sau terapeutice ce favorizează evoluția agravantă a infecției cu noul coronavirus și pot fi:
- Persoane cu vârsta peste 70 de ani au sistemul imunitar slăbit și organismul nu poate să lupte cu niciun fel de virus, de aceea sunt categoria care trebuie protejată cel mai mult;
- Insuficiență respiratorie cronică sub oxigenoterapie, astm, fibroză chistică sau orice boală respiratorie cronică în cazul unei infecții virale;
- Insuficiență renală cronică sub dializă;
- Insuficiență cardiacă stadiul NYHA III sau IV;
- Ciroză ≥ stadiul B;
- Antecedente cardiovasculare: hipertensiune arterială, accident vascular cerebral sau boală coronariană, chirurgie cardiacă;
- Diabet insulino-dependent sau prezentând complicații patologice secundare;
- Imunosuprimare:
◦ Medicamentoasă: chimioterapie anticanceroasă, imunosupresie, bioterapie sau corticoterapie cu doze imunosupresive;
◦ Infecție HIV ieșită de sub control sau cu CDA < 200/mm3;
◦ Transplant de organe sau celule stem hematopoietice;
◦ Cancer metastazic;
◦ Obezitate morbidă IMC > 40;
◦ Sarcină (măsură preventivă)
Aceste rezultate indică necesitatea ca pacientul să fie internat și îngrijit corespunzător:
- Ritm respirator accelerat (frecventă respiratorie > 22/min);
- Oxigenare sanguină (Sp02) < 90% în aerul ambiental;
- Presiune arterială sistolică < 90 mmHG;
- Alterarea stării de conștientă, confuzie, somnolență;
- Deshidratare;
- Deteriorarea bruscă a stării generale, la persoanele în vârstă.
Cine trebuie să facă testul pentru identificarea noului coronavirus?
În cazul în care medicul de familie solicită realizarea unui test biologic pentru confirmarea diagnosticului, acesta trebuie să indice pe biletul de trimitere și factorii de risc și semnele clinice pe care pacientul le are, și anume:
- Pacienții ce au fost spitalizați în urma unui tablou clinic de simptome specifice COVID-19, cu scopul de a confirma diagnosticul și de a lua măsurile de igienă și izolare ce se impun, pentru evitarea răspândirii virusului;
- Primii trei pacienți rezidenți ai unui centru de bătrâni sau ai altui tip de locuință colectivă destinată persoanelor vulnerabile, dacă prezintă un tablou clinic de simptome specifice COVID-19, cu scopul de a identifica un caz de COVID-19 pe fondul infecțiilor respiratorii acute virale sau bacteriene;
- Tot personalul medical, de îndată ce apar simptome specifice COVID-19;
- Persoanele cu risc de a dezvolta forme grave și care prezintă simptome specifice COVID-19;
- Femeile însărcinate simptomatice, indiferent de termenul sarcinii;
- Donatorii de organe, țesuturi sau celule stem hematopoietice.
Pacientul este considerat vindecat la 48 de ore după dispariția simptomelor, când i se va face un nou test biologic, iar dacă rezultatul va fi negativ, se va confirma vindecarea.
Citește și: Peste 46.000 de angajați din sănătate au primit stimulentul de 2.500 lei pentru luna mai
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).