Vrei sa urmezi o scoala de asistent medical si inca nu te-ai hotarat ce sa faci dupa terminarea studiilor? Noi iti prezentam cateva dintre subdomeniile in care un asistent medical poate profesa:
Asistent Terapie Intensiva
→ Participi sub indrumarea medicului ATI la pregatirea bolnavului pentru anestezie si verifici aparatura inaintea utilizarii, iar orice incident sau accident legat de functionarea aparaturii trebuie semnalat imediat medicului ATI.
→ Supravegheazi bolnavul si administrezi dupa indicatii si sub supravegherea medicului, tratamentul intraoperator.
→ Urmaresti evolutia postoperatorie, pana la transportarea bolnavului la pat in postoperator, unde imediat este preluat de asistenta de sectie. Consemnezi zilnic in foaia de observatie clinica, in limita competentelor, evolutia medicala, medicatia administrata, diagnostice terapeutice, parametrii de monitorizare si rezultatele diverselor analize de laborator.
Asistent dentar
→ Il ajuti pe medicul stomatolog sa pregateasca materialele dentare si sa prepare plombele dentare.
→ Pregatesti instrumentele stomatologice, le pui la dispozitia doctorului stomatolog si dezinfectezi si sterilizezi instrumentele medicale, pregatesti injectiile pentru anestezie locala inainte de extractii.
→ Pregatesti materialele pentru luarea de mulaje (pentru dinti) si transmiti amprentele dintilor, radiografiile etc. tehnicianului dentar.
→ Raspunzi la telefon, faci programari pentru clienti si dai sfaturi si indrumari cu privire la igiena dentara.
→ Tii evidenta fiselor medicale ale pacientilor si intretii camera de asteptare in ordine si curatenie.
Asistent farmacie
→ Organizezi spatiul de munca si activitatile specifice necesare distribuirii
medicamentelor si materialelor sanitare si asiguri aprovizionarea, receptia, depozitarea si pastrarea medicamentelor si produselor farmaceutice.
→ Eliberezi medicamente, produse galenice, materiale sanitare conform documentelor de primire (facturi fiscale) si documentelor de eliberare (retete, foi de condica) si verifici termenele de valabilitate a medicamentelor si produselor farmaceutice.
→ Verifici documentele de eliberare sa fie completate corespunzator si sa contina parafa si semnatura medicului prescriptor, inclusiv parafa si semnatura medicului sef de sectie.
→ Recomanzi modul de administrare a medicamentelor eliberate, conform prescriptiei medicului si oferi informatii privind efectele si reactiile adverse ale medicamentului eliberat.
→ Respecti reglementarile in vigoare privind prevenirea, controlul si combaterea
infectiilor nosocomiale si participi la realizarea programelor de educatie pentru sanatate.
→ Utilizezi si pastrezi in bune conditii echipamentele si instrumentarul din dotarea farmaciei si respecti secretul profesional si codul de etica si deontologie al asistentului medical.
→ Utilizezi calculatorul pentru documente de primire (facturi fiscale) si documente de eliberare a medicamentelor si materialelor sanitare conform programului agreat de instituţie, CASMB, CNAS, unde institutia are relatii contractuale.
Acest articol reprezinta prima parte dintr-o serie de materiale despre subdomeniile medicale in care poate profesa un asistent medical. Vom continua seria cu mai multe exemple de subdomenii, cu accent pe partea de responsabilitati.
Partea a 2-a (radiologie si imagistica, oftalmologie si medicina de urgenta) este aici.
Partea a 3-a (dermatologie, pneumoftiziologie si diabet, boli nutritie si metabolice) este aici.
Partea a 4-a (chirurgie, ginecologie si obstetrica si dializa) este aici.
Partea a 5-a (pediatrie, terapie intensiva si recuperare medicala) este aici.
Partea a 6-a (igienist, anatomie patologica si medicina de familie) este aici.
Partea a 7-a (medicina interna, medicina de laborator si medicina muncii) este aici.
Partea a 8-a (orl) este aici.
Partea a 9-a (cardiologie) este aici.
Daca acest material ti-a fost de folos, nu uita sa te abonezi la newsletter-ul nostru pentru a primi regulat, direct pe email-ul tau cele mai recente articole!