Site icon MEDIjobs

Subdomenii medicale ale Pediatriei

Group of cute children lying on grass

Pediatria este o ramura a medicinei care se ocupa de patologia medicala a copilului de la 0 la 18 ani. Are un domeniu profilactic (puericultura) si unul curativ plus cateva subdomenii (cardiologie pediatrica, gastroenterologie pediatrica, hematologie si oncologie pediatrica, pneumologie pediatrica, nefrologie pediatrica). Singurul contact al studentilor cu aceasta specializare este un stagiu de doua luni, in anul V de facultate. Avand in vedere complexitatea acestei specializari si derivatele ei, timpul petrecut la stagiu nu cred ca este sufficient pentru a ne forma o parere si a intelege ce presupune cu adevarat pediatria.

Cei care isi doresc o cariera medicala in aceasta directie trebuie sa fie pregatiti pentru o avalansa de provocari. In primul rand este vorba despre constituirea unei anamneze, care de cele mai multe ori este destul de dificila. Un copil nu isi poate exprima verbal simptomatologia la fel de usor ca un adult sau poate exista varianta de a nu dori sa colaboreze deloc. Aici intervine rolul parintelui apartinator. Parintii, ingrijorati fiind, au tendinta de a grabi etapele unei anamneze in vederea stabilirii mai rapide a unui diagnostic.

Insa pediatria este cea mai vasta specializare. Subdomeniile mentionate in primul paragraf au fost propuse, iar curricula acestor noi specialitati o puteti gasi online, avand trunchi comun cu pediatria in primii ani.

Cardiologia pediatrica:

Este un subdomeniu de specialitate complex, care inclaveaza multiple arii de subspecializare teoretica si practica. Cei care termina acest rezidentiat vor fi certificati ca “Medici specialisti Pediatrie si Cardiologie pediatrica”, putand efectua garzi in specialitatea Pediatrie si sa ofere ingrijiri pediatrice in conformitate cu competentele dobandite conform curriculei de pregatire.

Timp de 3 ani aceasta specializare are trunchi comun cu Pediatria, continuand cu inca 2 ani ce vizeaza domeniul cardiologiei. Alegerea acestei specializari se poate face dupa terminarea Facultatii de Medicina, sustinand examenul de rezidentiat sau dupa terminarea specialitatilor pediatrice, ca a doua specializare (echivalandu-se primii 3 ani).

Rezidentii pot efectua stagii in alte institutii de pregatire, specializate, in tari ale Uniunii Europene, pentru ca vor fi recunoscute si echivalate.

Coordonatorul rezidentiatului pentru subspecialitatea de Cardiologie pediatrica este acelasi atat pentru trunchiul comun (3 ani) cat si pentru cei 2 ani de pregatire.

Gastroenterologie pediatrica:

Se ocupa de toate aspectele aparatului gastrointestinal ale unui organism in crestere, cuprinzand perioada fetala pana la adolescenta. Scopul este de a observa dezvoltarea normala, de a pune un diagnostic, de a administra un tratament corect si de a preveni bolile congenitale si dobandite ale acestuia. Programa de rezidentiat cuprinde 3 ani in trunchi comun cu Pediatria, continuand cu inca 2 ani potrivit curriculei de Gastroeneterologie pediatrica.

Absolventii acestei specializari vor fi numiti “ Medici specialisti Pediatrie si Gastroenterologie pediatrica”, putand efectua garzi atat pe sectia de Pediatrie cat si pe Gastroenterologie pediatrica. La finalul acestui stagiu candidatul trebuie sa fie cabail sa desfasoare singur, fara supervizare si in mod competent, activitatea de gastroenterologie pediatrica. De asemenea, candidatii in gastroenterologie pediatrica vor obtine dupa examenul de specialitate competenta de ultrasonografie generala si endoscopie digestive diagnostica si terapeutica (nivel I) pediatrica.

Intrarea la rezidentiat se poate face dupa terminarea Facultatii de Medicina (sustinerea examenului de rezidentiat) sau dupa terminarea specialitatii de pediatrie, ca a doua specializare (echivalandu-se primii 3 ani).

Nefrologie pediatrica:

Este o ramura a pediatriei care se ocupa de patologia reno-urinara la copii si abordeaza therapeutic si diagnostic cauzele si sechelele afectiunilor renale si ale cailor urinare. Copii care sufera de patologie renala sunt vizati de la nastere pana la sfarsitul pubertatii/adolescenta.

Activitatea didactica acopera 20-30%, iar restul este alocat activitatilor practice si studiului individual. La finalul fiecarui modul de pregatire are loc o evaluare de etapa, iar intreaga activitate de pregatire este monitorizata prin caietul de stagiu (log-book).

Oncologia si hematologia pediatrica:

Se ocupa de afectiunile oncologice si hematologice la copil si adolescent. Include 3 ani de pediatrie (trunchi comun) si inca 2 ani, conform curriculei de oncologie si hematologie pediatrica.

Curricula a fost elaborate de Societatea Internationala de Oncologie Pediatrica-Europa (SIOPE) si de Societatea Europeana de Hematologie Pediatrica si Imunologie in 2001, revizuita de SIOPE in 2013. In Romania a fost introdusa in 2016.

Pneumologie pediatrica:

Este o ramura a pediatriei care se studiaza in trunchi comun, in primii 3 ani, continuandu-se in urmatorii doi ani cu modulele de pneumologie pediatrica. Sunt urmarite afectiunile respiratorii ale copilului pana la adolescenta, cuprinzand capitole precum: brongologie, explorari functionale respiratorii etc.

Cei care opteaza pentru aceasta specializare pot alege sa sustina examenul de rezidentiat sau pot continua, dupa terminarea rezidentiatului de Pediatrie, ca a doua specializare, echivalandu-si primii 3 ani.

 

Neonatologia este o specialitate medicala care se ocupa cu studiul nou-nascutului sanatos sau cu risc, diagnosticarea si tratarea bolilor specifice acestei grupe de varsta, precum si ingrijirea si protezarea pentru mentinerea in viata a nou-nascutului prematur.  Include un stagiu de 1 an de pediatrie, 3 luni de chirurgie si ortopedie infantile, 2 luni stagiu de boli infectioase si epidemiologie, 3 ani si 4 luni stagiu de neonatologie si 3 luni stagiu de ecodiagnostic mio-enetzo-osteo-articular.

 

Pentru detalii despre obtinerea celei de-a doua specialitati inrudite fara sustinerea concursului de rezidentiat va recomand sa urmariti Blogul MEDIjobs.

Daca v-a placut acest articol si doriti sa fiti la curent cu astfel de materiale sau oportunitati de cariera in domeniul medica, va invitam sa va creati un cont gratuit pe MEDIjobs AICI.

Exit mobile version