Studiu: Aproximativ 30.000 de angajați din sistemul medical au fost deja infectați cu COVID-19

Studiu: Aproximativ 30.000 de angajați din sistemul medical au fost deja infectați cu COVID-19

Un studiu realizat de Federația Solidaritatea Sanitară, pe baza unui chestionar, arată că aproximativ 30.000 de angajați din sistem au fost deja infectați cu virusul Covid-19, în loc de 6.300, cifra cunoscută a cadrelor medicale confirmate. Printre principalele concluzii se numără și aceea că aproximativ 10 % dintre respondenți au indicat că deja au fost infectați. 

Potrivit studiului, procentul cel mai mare este îndreptat asupra medicilor și asistenților medicali. Mai mult decât atât, asistenții medicali au cel mai mare procent de infectare dintre toate categoriile profesionale. 

Cercetarea, care a fost denumită „Impactul pandemiei asupra lucrătorilor din Sănătate”, a fost efectuată pe baza unui set de întrebări care au evaluat percepția salariaților din sistem. 

Citește și Angajații din Sănătate fac apel la respectarea condițiilor de muncă decentă

Cum arată cifrele:
  • 18,2% dintre respondenții care au precizat că au fost confirmați cu virusul (113) au spus că au avut o formă gravă sau chiar o formă severă a bolii
  • 28% dintre angajați au spus că nu au fost deloc testați pentru SARS-CoV-2; chiar dacă ei cred că ar fi fost cazul să fie testați
  • 36% – au afirmat că au făcut testul ori de câte ori a fost nevoie
  • 22% dintre cei chestionați au spus că măsurile pentru protecția angajaților luate de unitatea în care lucrează sunt insuficiente, iar 44% dintre respondenți au spus că sunt „parțial eficiente”; 31% au spus că sunt eficiente măsurile de siguranță.
  • Salariații au mai menționat și efecte ale echipamentelor de protecție: disconfort accentuat (73%), mai mult timp pentru fiecare manoperă din cabinet (66%), comunicare cu pacienții îngreunată (63%)
  • 55% dintre cei chestionați au spus că echipamentul le provoacă deshidratare și 36% au menționat dermatita de contact
  • 54% – au vorbit despre înrăutățirea condițiilor de muncă; 68% dintre respondenți afirmă că poartă echipament mai mult de 3 ore
  • 36% apreciază că i-ar ajuta consilierea psihologică în această perioadă

Pe lângă cele menționate anterior, respondenții au vorbit și despre așteptările pe care le au de la autorități și de la angajatori. 

Principalele solicitări ale acestora sunt: asigurarea materialelor de protecție (93,2 %), asigurarea finanțării unității sanitare, raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază, acordarea sporului pentru combaterea epidemiei, testarea pentru coronavirus periodică și gratuită pentru toți salariații. 

Răspunsurile la întrebările deschise oferă un tabloul adecvat al problemelor cu care se confruntă lucrătorii din sănătate. Amploarea și conținutul lor indică o lipsă acută a dialogului cu aceștia. (…) Accentuarea problemelor de sănătate pe fondul amplificării eforturilor și a înrăutățirii condițiilor de muncă este una dintre problemele ce afectează grav o parte a salariaților”, subliniază reprezentanții Solidaritatea Sanitară într-un comunicat de presă. 

Citește și Solidaritatea Sanitară cere ministrului Sănătății recunoașterea eforturilor salariaților în lupta anti-Covid

În linii mari, tabloul efectelor negative ale pandemiei poate fi schițat după următoarele caracteristici: 

– Alterarea stării de sănătate

– Simptome și afecțiuni determinate de utilizarea echipamentului individual de protecție

– Creșterea sarcinilor și înrăutățirea condițiilor de muncă

– Modificarea programului de muncă în defavoarea salariaților

– Deteriorarea echilibrului dintre viața profesională și viața de familie

– Presiune psihică

– Nivelul foarte ridicat de stres

– Temeri și angoase

– Sunt indicate perturbări ale atenției

– Calitatea serviciilor medicale este afectată negativ în multe cazuri

– Comunicarea cu pacienții și colegii este perturbată

Studiul a fost efectuat în perioada 24 septembrie – 12 octombrie 2020. Chestionarul a fost adresat tuturor salariaților din sistemul sanitar, indiferent de forma unității în care lucrează. 

Citește și Covid-19: Consiliere psihologică online pentru cadrele medicale. Cum poți accesa aceste servicii?

Potrivit Federației Solidaritatea Sanitară, formularul a fost transmis pe două planuri, și anume:

– către 45.000 de angajați din sectorul sanitar din toată țara, identificați prin adresa de email din baza de date

– către toți salariații care au cont de Facebook. Aici, a fost utilizată drept punct central o pagină de Facebook urmărită de 56.000 de persoane și o infrastructură de diseminare a informației pe acest canal ce ajunge la 115.000 de salariați din sistem.

Au răspuns la invitația de a completa chestionarul 1.709 salariați, iar 1.130 dintre ei au oferit răspunsuri complete.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment