Cadrele medicale din linia întâi care lucrează în mod direct cu pacienții confirmați cu noul coronavirus vor primi în fiecare lună un stimulent financiar de risc în valoare de aproximativ 500 de euro.
Măsura a fost inclusă în Ordonanța de urgență 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului, pe perioada stării de urgență. Ordonanța a fost deja publicată în Monitorul Oficial.
„Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct in transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacientilor infectați cu COVID-19, pe perioada stării de urgență, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului național unic de sănătate sau, dupa caz, de la bugetul de stat”, se arată în articolul 8 al ordonanței care indică acordarea acestei sume.
Stimulentul de risc acordat nu este cuprins în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul V “Contributii sociale obligatorii” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, atrage atenția actul normativ.
Medicii și tot personalul medico-sanitar, paramedical, inclusiv personalul auxiliar care lucrează cu pacienții infectați cu noul coronavirus se stabilesc printr-o decizie a conducătorului spitalului sau unității în care aceștia își desfășoară activitatea.
Citește și COVID-19 | 7 moduri de a te proteja dacă îngrijești pacienții infectați
În aceeași ordonanță de urgență a fost aprobată și decontarea, din fonduri europene, a cheltuielilor cu echipamente medicale, dispozitive medicale și de protecție medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare și suport triaj, containere de logistica medicală, capabilități/formațiuni medicale mobile de diagnostic și tratament utilizate în combaterea raspandirii coronavirusului COVID-19.
Adoptarea unei astfel de măsuri a creat nemulțumiri în rândul medicilor de familie. Într-un comunicat de presă al Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie se arată că și această categorie de specialiști vrea același stimulent financiar.
„Am aflat cu surprindere prin intermediul mass-media despre discriminarea pe care Guvernul României urmează să o facă faţă de întregul personal medical care lucrează în asistenţa medicală primară din România, adică peste 10.000 de medici specialişti în medicina de familie şi peste 15.000 de asistenţi medicali generalişti care lucrează în cabinetele de medicina familiei. (…) Discriminarea va avea loc prin acordarea din fonduri europene a stimulentului de risc pentru personalul medical care luptă cu pandemia COVID-19, în valoare de 2.500 de lei, doar pentru 75.000 de cadre medicale – medici, asistenți medicali, personal care deservește ambulanțele, personal paramedical – care lucrează exclusiv în spitalele publice, în serviciile de ambulanță și SMURD”, se arată în sursa menționată.
Aceștia cer măsuri pentru a „corecta această gravă discriminare și pentru a demonstra respectul cuvenit medicilor specialiști în medicină de familie și asistenților medicali generaliști care lucrează în cabinetele de medicină de familie din România, prezenți la datorie în lupta cu pandemia COVID-19”.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.