Solidaritatea Sanitară cere ministrului Sănătății recunoașterea eforturilor salariaților în lupta anti-Covid

Solidaritatea Sanitară cere ministrului Sănătății recunoașterea eforturilor salariaților în lupta anti-Covid

Sindicaliștii din sistemul sanitar au pregătit o serie de solicitări pentru ministrul Sănătății, fiind nemulțumiți de condițiile actuale de lucru. În acest sens, reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară, dar și cei din Federația Sanitas au fost la discuții cu premierul Ludovic Orban și ministrul Nelu Tătaru. 

Potrivit unei informări transmise de Ministerul Sănătății la finalul discuțiilor, cei doi oficiali susțin „intensificarea dialogului social la toate nivelurile”.

Totodată, în această perioadă, Executivul lucrează la un act normativ care să permită o creștere salarială în cadrul direcțiilor de sănătate publică. 

De asemenea, punctează tot Ministerul Sănătății, se încearcă identificarea unor soluții pentru creșterea plafonului ce vizează numărul de ore suplimentare. Aici, s-a convenit stabilirea unui cadru care să prevadă purtarea combinezonului fără pauză, pentru cel mult 3 ore.

„Fiecare a abordat problemele din propria sa perspectivă. Pentru mine, prioritară este asigurarea resurselor umane pentru funcționarea sistemului de sănătate și pentru a trata pacienții. Există mai multe categorii de personal care nu au beneficiat de creșterea în avans, în baza salarizării – sunt infirmieri, brancardieri, personal TESA care nu au beneficiat. O să facem o analiză de impact și, în măsura în care vom avem resurse, suntem deschiși unei creșteri a salariilor la nivelul anului 2022. În cazul sporturilor de risc nu există altă entitate decât managementul unei instituții sanitare care decide ce angajați au interacționat cu bolnavi sau suspecți COVID”, a spus premierul Ludovic Orban, la finalul întâlnirii.

Citește și Sporuri de până la 30% din salariu, până la mijlocul lui august, pentru cadrele medicale care au lucrat cu pacienții Covid-19

Care sunt solicitările Federației Solitaritatea Sanitară

Sindicaliștii au cerut implementarea unui sistem echitabil de stimulare, plată, recompense și despăgubiri. În linii mari, aceștia vor un stimulent de risc pentru toți salariații din sistemul sanitar care se află în activitatea în această perioadă, dar și pentru cei care au lucrat în starea de urgență. 

Altă solicitare a vizat acordarea unui spor pentru condiții deosebit de periculoase pentru combaterea epidemiei (55% – 85%) pentru toți salariații care lucrează atât cu pacienții confirmați cu Covid-19, dar și cu cei suspecți de acest virus. 

Federația a mai punctat necesitatea recunoașterii eforturilor cadrelor medicale în lupta împotriva virusului prin majorarea tuturor salariilor la nivelul anului 2022, dar și raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază. 

„Constatarea oficială a faptului că toți pacienții care nu sunt testați au statutul de pacienți suspecți, salariații care lucrează cu astfel de pacienți având dreptul la sporul corespunzător. Eliminarea limitei de 30% privind cheltuiala cu sporurile pe perioada stării de urgență și a stării de alertă”, mai cer sindicaliștii. 

De asemenea, aceștia mai consideră că se impune ca toți salariații care lucrează cu pacienții Covid-19, dar și cu suspecții, să aibă un număr maxim de zile de concediu de odihnă, suplimentar.

Citește și Legea carantinei a intrat în vigoare: cadrele medicale pot fi angajate fără concurs sau pot fi detașate acolo unde este nevoie

Categoria „Măsuri de protecție și sprijin”

Sindicaliștii consideră că se impune stabilirea standardelor privind echipamentele de protecție ale salariaților din sistem, aici reperul minim fiind recomandările Centrului European pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile. Ei mai cer reducerea duratei de purtare a aceluiași echipament individual de protecție la maximum 3 ore. 

Programul de lucru pentru salariați ar trebui redus la 6 ore pe zi în cazul celor care lucrează cu pacienții confirmați și suspecți de Covid-19, consideră reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară. Mai mult, ei au cerut și demararea unei cercetări privind impactul noilor condiții de muncă și al echipamentelor de protecție asupra cadrelor medicale. 

Federația a mai solicitat ministrului Sănătății: 

  • Constatarea Covid-19 ca boală profesională pentru angajații din sistemul sanitar
  • Toți angajații care lucrează cu pacienții confirmați cu noul coronavirus să beneficieze de consiliere psihologică
  • Testarea urgentă și gratuită a salariaților, demers finanțat prin programul național
  • Negocierea anexelor la contractul colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate
  • Refacerea normativelor de personal pentru salariații care lucrează cu pacienții Covid-19 aferent posibilitățile de asigurare a serviciilor medicale de muncă și protecție specifice. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment