Site icon MEDIjobs

Angajații din Sănătate fac apel la respectarea condițiilor de muncă decentă

sindicalistii

Sindicaliștii din cadrul Federației Solidaritatea Sanitară au lansat o petiție prin care atrag atenția că doresc respectarea tuturor drepturilor legale ale angajaților din Sănătate, precum și recunoașterea noului status al acestora. 

Reprezentanții Federației au mai multe revendicări care, potrivit acestora, „definesc munca decentă în contextul pandemiei COVID-19”.

Munca decentă 

Sindicaliștii atrag atenția că dreptul la condiții de lucru decente este în pachetul de obligații ale guvernanților și ale autorităților. Siguranța cadrelor medicale este asigurată de standarde calitative și cantitative. 

Standardele cantitative implică stabilirea numărului minim de echipamente individuale de protecție la care avem dreptul pentru fiecare pacient tratat, defalcat pe categoriile profesionale din care facem parte. În absența standardelor cantitative ajungem să suferim un deficit de echipamente individuale de protecție ce nu poate fi identificat și recunoscut, cu un risc major asupra sănătății și securității noastre”, spun aceștia în manifest. 

Sindicaliștii mai solicită și reducerea timpului de lucru pentru toți îngrijirea pacienților confirmați cu COVID-19. Ei vor ca toate cadrele medicale să poarte maximum 3 ore echipamentul de protecție împotriva virusului Sars-Cov-2. 

Distribuirea uniformă a poverii este o altă solicitare a Federației Solidaritatea Sanitară.

Nu putem rezista în continuu în prima linie! Avem nevoie să fim înlocuiți periodic pentru a ne putea reface capacitatea de muncă”, punctează Federația.

Citește și Evoluția salariilor cadrelor medicale în 2020

Respectarea dreptului la pensia de urmaș

Autoritățile trebuie să pună la punct normele de aplicare a legii astfel încât copiii cadrelor medicale decedați din cauza COVID-19 să primească pensie de urmaș. 

Care sunt măsurile urgente solicitate: 

Salariații trebuie să beneficieze de un tratament echitabil prin creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile, începând cu 1 ianuarie anul 2021, la nivelul anului 2022. Sindicaliștii mai vor plata gărzilor cu tariful normei de bază și raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază actuale.

Tratamentul echitabil implică, de asemenea, acordarea stimulentului de risc în toate situațiile în care salariații asumă tipul specific de risc, respectiv pe perioada stării de alertă și pentru tratarea pacienților suspecți”, mai precizează sursa citată.

Citește și Cadrele medicale pot demisiona fără preaviz dacă nu primesc sporul de până la 30% din salariu

În continuare, Federația cere și recunoașterea drepturilor în privința stagiului de cotizare și pensionare. Pe lângă acest aspect, este necesară și o reducere a vârstei de pensionare pentru angajații care lucrează în condiții deosebit de periculoase.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version