Sindicaliștii cer Guvernului imunitate pentru acuzațiile de malpraxis pe perioada pandemiei

Sindicaliștii cer Guvernului imunitate pentru acuzațiile de malpraxis pe perioada pandemiei

Sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară cer autorităților ca, pe perioada pandemiei, cadrele medicale să beneficieze de imunitate pentru toate acuzațiile ce ar putea fi puse în sarcina lor. 

Concret, Federația a trimis recent o solicitare către Guvern, Ministerul Sănătății și către Parlament, prin care cere suspendarea prevederilor privind malpraxisul pentru întreaga durată a pandemiei Covid-19. 

Astfel, sindicaliștii vor introducerea imunității pentru profesioniștii din sistemul sanitar pentru toate acuzațiile ce vizează activitatea profesională. În lista de solicitări se mai numără și prelungirea perioadei de valabilitate a polițelor de asigurare, proporțional cu perioada de suspendare a prevederilor aplicabile malpraxisului profesional. 

Citește și Studiu: Aproximativ 30.000 de angajați din sistemul medical au fost deja infectați cu COVID-19

Solicitările sunt justificate invocând mai multe motive, unul fiind că acela, în timpul stării de urgență și de alertă, personalului medical i-a fost schimbat locul de muncă, deseori fără a se ține cont de specializare. 

Federația Solidaritatea Sanitară spune că trebuie avută în vedere și doza mare de incertitudine specifică virusului SARS-CoV2, accentuată în cazul diagnosticului, îngrijirii și tratamentului pacienților confirmați sau suspecți.

De asemenea, mai trebuie ținut cont și de „numeroasele lipsuri materiale din această perioadă, ivite în special în cazul echipamentelor medicale, a echipamentelor individuale de protecție și a dezinfectanților”. Și deficitul de personal este menționat în lista de motive pentru care trebuie asigurată imunitatea cadrelor medicale. 

Federația punctează că lipsa personalului este și mai accentuată din cauza pandemiei. Astfel, angajații din sistemul sanitar nu mai pot lucra la parametrii normali, aspect care influențează calitatea și corectitudinea „gesturilor profesionale”.

Având în vedere exemplele altor state (din cele care au sistem de malpraxis) care au decis deja introducerea imunității față de acuzațiile de malpraxis pentru specialiștii din sănătate pe toată durata pandemiei Covid-19, inclusiv retroactiv, Federația Solidaritatea Sanitară vă solicită: inițierea în regim de urgență a unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Legii 95/2020 în privința regulilor aplicabile malpraxisului profesional pe întreaga durată a pandemiei Covid-19 (inclusiv retroactiv)”, se arată în solicitarea transmisă autorităților. 

Citește și Angajații din Sănătate fac apel la respectarea condițiilor de muncă decentă

După câteva zile de la transmiterea acestei solicitări către forurile menționate, sindicaliștii au revenit cu câteva explicații. 

Aceștia spun că prin imunitate profesională, se înțelege adecvarea răspunderii profesionale a specialiștilor din sănătate la nivelul realității combaterii acestei pandemii.

Imunitatea nu înseamnă absența oricărei răspunderi, ci limitarea răspunderii profesionale la posibilitățile concrete de diagnostic, tratament și îngrijire și la puținele grade de libertate profesională rămase încă în vigoare”, explică Federația. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment