Cu siguranță, fiecare dintre noi avem două CV-uri. Tot cu siguranță, unul dintre ele este acea hârtie unde avem listate toate abilitățile noastre și punctele forte. Pe aceasta sunt descrise cu lux de amănunte, educația noastră, funcțiile pe care le-am avut în trecut și experiențele dobândite. Acesta este folosit exclusiv pentru a informa viitorii noștri angajatori cine suntem noi și ce știm să facem. Până aici totul este bine, însă mai există și celelalte „CV-uri” ale noastre pe care angajatorii nu se sfiesc să le acceseze, precum contul de Instagram, care îi arată pasiunea noastră pentru diverse „activități” sau profilul de Facebook unde poate vedea imagini pe care nu ar trebui să le vadă un angajator.
Realitatea este că angajatorii se uită pe rețelele de socializare la fel cum se uită pe un CV sau pe o scrisoare de intenție. De fapt, mai mult de 45% dintre angajatori folosesc conturile de social media pentru a afla mai multe despre potențialii candidați. Acest lucru ne determină să păstrăm aceste conturi cât mai „curate” și să nu expunem ceva ce ar deranja un posibil angajator.
Aceste conturi ar trebui să ne pună într-o lumină favorabilă, însă prin curățarea imaginii online nu înseamnă că trebuie să schimbăm totul despre cine suntem cu adevărat, trebuie doar, pe cât posibil, să avem grijă la ceea ce postăm sau share-uim, dar mai ales cu cine o facem.
Mai jos încercăm să vă oferim câteva sfaturi care vă vor ajuta să puneți acele conturi într-o lumină favorabilă, fără a fi necesar să renunțăm la personalitatea noastră.
1. Trecem conturile de socializare în modul privat
Ne referim aici la cazul în care angajatorul se uită deja pe conturile noastre de socializare. Pur și simplu accesăm setările contului și alegem să fim doar „prieteni” fără a avea acces la activitatea noastră. De asemenea, dacă dorim ca profilurile noastre să rămână personale, atunci vom accepta solicitări numai de la persoane pe care le cunoaștem și nu oricine din rețeaua profesională, cum ar fi șefi mai vechi sau anumiți colaboratori.
Citește și: LinkedIn: de ce este important în găsirea unui loc de muncă
2. Ascundem sau ștergem orice postare sau mesaj inadecvate
Aceste postări nu trebuie să dispară complet, putem arhiva fotografiile Instagram, putem salva Snapchat-uri în amintiri, putem ascunde conținut din cronologia Facebook sau putem bifa setările pe „Only me”, astfel încât anumite postări să fie private.
3. Ștergem conturile vechi
Mai avem încă acel cont de Hi5 din școala generală sau acel cont de YouTube unde am postat filmulețe de la petreceri? Așadar, dacă vrem ca angajatorii noștri să nu afle de valurile tinereții noastre, ar fi bine să renunțăm la acele conturi.
4. Postăm fotografii adecvate
Fotografia noastră de profil este primul lucrul pe care angajatorii noștri îl găsesc atunci când ne caută în online. Nu este necesar să avem fotografii profesionale, însă profilul și fotografiile de copertă sunt ușor vizibile și ar trebui să ținem cont de calitatea lor.
5. Postăm știri, articole sau citate legate de domeniul medical pentru care activăm
Postăm sau distribuim orice în legătură cu ramura medicală din care facem parte sau dorim să facem parte. Atunci când un angajator observă că interesele noastre sunt comune, este cel mai probabil să fim luați în considerare pentru un viitor job.
6. Urmărim companii sau persoane care activează în domeniul medical
Atunci când angajatorul observă că accesăm surse de știri, bloguri sau orice alte site-uri din domeniul medical, aceștia își vor face o impresie despre ce te pasionează, ce oameni cu influență urmărești și cu ce tendințe ești la curent.
Înainte de a posta ceva, este indicat să luăm în considerare dacă ne avantajează acea postare și dacă se potrivește ideii pe care o susținem. În cele din urmă, trebuie să facem alegeri inteligente pentru conturile noastre de social media.
Citește și: Ce este networking-ul și cum te poate ajuta în carieră, indiferent dacă ești la început sau nu
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.