Pentru multi dintre medici, viata este o fuga, o incercare constanta de a gasi un echilibru intre viata profesionala – salile de operatie, pacienti, uneori si catedra de universitate – si viata personala. De cele mai multe ori, pentru acestia, prioritate in viata lor o au bolnavii, oamenii fata de care isi manifesta empatia zi de zi. Inarmati cu puterea de a infrunta zilnic problemele celor din jur, medicii sunt eroii pentru care, negresit, salvarea unei vieti inseamna o implinire sufleteasca.
Cu acest gand a trait si domnul Shigeaki Hinohara, un doctor japonez, care in cei 105 ani ai vietii sale a trait in intelepciune si fericire, dedicandu-se darului sau, acela de a fi medic, pana in ultima zi. „Sa traiesti mult este minunat”, spunea tot timpul domnul doctor Hinohara, iar sa traiesti pentru a salva vieti este o binecuvantare, as adauga eu. Acesta a lasat in urma sa sfaturi pentru toti cei care, cu voie sau fara voie, au pus medicina mai presus de viata personala. Contrar asteptarilor, domnul doctor Hinohara nu indeamna la schimbare, ci din contra, propune trairea vietii profesionale cu mai mult entuziasm si cu mai mult gram de personal in ea.
1. Salveaza vieti… si fa din asta o viata lunga
Intr-un interviu acordat in timpul vietii sale, medicul Hinohara declara cu mandrie ca longevitatea vietii sale se datoreaza tocmai pacientilor sai. Prin dedicarea fiecarei zile ingrijirii pacientilor si construirii relatiilor temeinice cu acestia, medicul a fost fericit. Din cuvintele pline de bunatate si simplitate ale acestuia, tu, medic dedicat, trebuie sa tii cont ca secretul unei vieti de lunga durata este tocmai dedicarea fiecarei zile activitatilor care te fac fericit. Pastrarea in aproape a lucrurilor valoroase iti va aduce intotdeauna timpul, energia si determinarea sa zambesti, sa te bucuri si sa fii impacat cu propria viata. Domnul doctor Hinohara a invatat ca bucuria este esenta vietii, iar in repetate randuri vorbea despre asta: „Omul nu primeste energie nu din mancare sau somn, dar din starea de bine da. Tineti minte cand erati veseli, uitati de mancare si nu aveati nevoie de somn. La adulti este acelasi lucru. Nu trebuie sa va epuizati organismul cu un regim strict de alimentatie sau de somn”.
2.Salveaza vieti… si priveste tot timpul inainte
Cea mai buna gandire este cea orientata catre viitor, spre gasirea acelor lucruri pe care le-ai putea face pentru imbunatatirea pasiunii tale, cea de a salva vieti. Domnul doctor Hinohara, de-a lungul timpului, s-a lasat condus de eroi, vorbind deseori despre importanta pe care o are gasirea unui model bun de urmat in viata. Fie ca este vorba despre un parinte, o personalitate sau chiar un pacient care te-a facut mandru, gaseste-ti eroul si incearca sa-l depasesti! Ce-ar face acel erou daca ar fi medicul care a salvat vietile a milioane de oameni? Acel om ar fi fericit si si-ar ocupa timpul liber gandindu-se la asta.
3.Salveaza vieti… dar fii constient ca medicii nu pot vindeca orice durere
Fiind vorba de salvarea vietilor oamenilor, responsabilitatea de pe umerii medicilor este una foarte mare. In general, orice esec ne afecteaza. Din acest motiv este important sa constientizezi si tu ca nu orice durere isi gaseste vindecare prin medicamentatii sau interventii chirurgicale. Uneori, pentru depasirea unei astfel de situatii, ai putea doar sa vorbesti deschis cu pacientul tau, sa il asculti si sa il intelegi. Medicul Hinohara, intr-un interviu acordat, a vorbit deschis despre puterea limitata a specialistilor medicali de a vindeca orice suferinta, lansand o afirmatie foarte profunda: „Cand medicul va recomanda niste analize sau o interventie chirurgicala, intrebati-l daca ar fi facut acelasi lucru copiilor, sotiei sau altor rude de-ale lui”.
4.Salveaza vieti… dar tine minte ca durerea nu este o sentinta
Este clar ca pacientii care se afla in spitale se confrunta cu anumite probleme de sanatate. Dar oare cat de benefic este sa fie tratati in acelasi mod? In spitalele din Romania ar trebui sa fie mai multa bucurie, muzica, poate chiar dans. Este important sa fii tu cel care ia initiativa, cel care ar putea sa implementeze in spital terapia artistica. Uneori, aceste activitati ar putea ajuta pacientii, alaturi de tratamentul medicamentos, iar pentru medici ar putea reprezenta avantajul de a profesa intr-un mediu de lucru mai placut.
Salvarea vietii oamenilor va fi intotdeauna prioritatea principala a medicilor. Domnul doctor Hinohara este acel exemplu de medic care s-a dedicat profesiei sale, facand din asta o viata buna si lunga. Gandurile si directia in care alegi sa privesti sunt aspecte ale vietii pe care tu ti le programezi. Sa traiesti mult este minunat, iar sa traiesti pentru a salva vieti este o binecuvantare!
Sursa articol: www.japantimes.co
Imi place sa cred despre mine ca sunt un bun comunicator, nu datorita felului in care vorbesc, ci datorita felului in care stiu sa ii ascult pe ceilalti!