Vorbim din ce in ce mai despre rezultate, eficienta, productivitate si tot mai putin despre pasiune. Visele alea mici care te-au impins catre medicina. Pentru care ai lucrat de cand te stii si au dat nastere la ceea ce esti acum.
Medicii sau asistentii aleg, de obicei, o profesie medicala pentru a face o diferenta in vietilor oamenilor. Pentru ca vor sa-i ajute, vor sa le trateze suferintele, vor sa faca lumea un loc mai bun. S-au informat despre ceea ce presupune o cariera in domeniu si si-au asumat rolul cu entuziasm, asteptari mari, cele mai bune intentii si poate cateva frustrari care vor aparea din cand in cand.
Dupa ani de invatat-practicat, ajung sa lucreze in spitale, centre sau cabinete medicale si atunci apare realitatea. Apar responsabilitatile zilnice care presupun consultarea, diagnosticarea si tratarea pacientilor, gestionarea birocratiei, buna functionare a mediului de lucru, mentinerea unei bune relatii cu colegii.
Se doreste obtinerea celor mai bune rezultatate, imbunatatirea experientei cu pacientul si generare de venituri. Usor se instaleaza rutina. Atunci cand apar provocari, apar si frustrari. Cand sunt multe de facut si putin personal, apare oboseala si incep sa experimenteze sindromul burnout. Acesta este momentul cand pasiunea moare.
Cu toate astea, medicii pot reinvia aceasta pasiune de dragul lor si al pacientilor lor. Pentru fiecare dintre ei, medici sau asistenti, exista motive solide pentru care au ales medicina. Au simtit chemarea.
Poate a fost experienta unei persoane din familie care i-a motivat, poate o dorinta profunda pentru a descoperi vindecarea unei boli specifice, poate pasiunea pentru stiinte sau pur si simplu, schimbarea in bine. Pasiunea a fost vie si au muncit pentru ca visul lor sa devina realitate.
Cum poti reinvia pasiunea pentru medicina?
Atunci cand, din motive reale, pasiunea dispare sau nu mai este traita cu intensitate, cadrele medicale nu raman niciodata fara optiuni. Sfatul specialistilor este sa invete sa se adapteze medicinei moderne, in loc sa ramana blocati in trecut, sa schimbe sectiile sau poate chiar unitatea medicala, sa identifice factorii producatori de stres si sa schimbe modul in care le raspunde.
Reconectarea la pasiune inseamna sa pastrezi doar acele momente care iti amintesc de ce medicina a fost prima ta optiune. Gandeste-te in mod specific la realizarile tale, la modul in care le-ai obtinut si cum te-ai simtit in acele momente. Acest lucru te va duce mai aproape de pasiunea ta.
Un alt mod de a te reconecta la valorile esentiale ale medicinei si de a gasi sens in ceea ce faci este sa discuti cu alti colegi de-ai tai despre problemele cu care te confrunti. Poate fi o discutie din care vei pleca energizat, cu o alta perspectiva asupra intregii situatii.
Pe masura ce descoperi cine esti si care este semnificatia muncii tale, bucuria, satisfactia si pasiunea vor reaparea si vor fi o forta energizanta.
Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.
Curatoare de informații. Organizatoare. Nature lover and part-time dancer. Nu deține obsesii și posesii.