Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că angajații din sistemul medical reprezintă linia întâi în lupta cu COVID-19, pentru că se expun în mod direct pandemiei.
Chiar dacă pandemia de Coronavirus a afectat și alte domenii, precum educația sau viața în general, din moment ce lumea este sfătuită să lucreze mai mult de acasă, nu este imposibil ci doar foarte greu să menții o rutină de muncă normală, trebuie doar să realizezi câteva schimbări în stilul tău de viață, astfel încât să nu-ți pierzi speranța și să nu te abandonezi depresiei.
În ciuda faptului că, inițial, virusul fusese descris ca fiind unul cu pericol mediu, acesta se răspândește alarmant de repede și ia în continuare foarte multe vieți, iar angajații care lucrează în sistemul sănătății nu sunt apreciați la adevărata lor valoare. Chiar și ei duc lipsă de informații precise, de resurse și unii chiar de abilități, deși își riscă în continuu viețile, iar în acest caz, situația se poate înrăutăți, chiar dacă s-a ajuns la o oarecare relaxare a măsurilor de siguranță.
Citește și Covid-19: Consiliere psihologică online pentru cadrele medicale. Cum poți accesa aceste servicii?
Infirmierii
În timpul pandemiei, infirmierii au trebuit să învețe repede cum să îndeplinească din ce în ce mai multe sarcini, pentru că sistemul medical este suprasolicitat și duce lipsă de personal calificat. Abilitatea de a fi multitasking a devenit obligatorie mai ales pentru ei, care joacă un rol important în triaj. În plus, infirmierele au un rol foarte important în monitorizarea infecțiilor și a documentației necesare pentru a comunica eficient cu pacienții și aparținătorii acestora. Lor li se cere adesea să facă ore suplimentare și să le ofere pacienților simptomatici sau asimptomatici, sfaturi pentru un trai mai bun și protejarea nu numai a lor ci și a celor dragi.
Tehnicienii de la urgențe și de pe salvare
În aceste vremuri grele, sistemul de ambulanțe și camerele de gardă au fost suprasolicitate, din cauză că lumea a intrat în panică, neștiind exact care sunt simptomele acestei noi boli, dar cel mai bun aspect al profesiei de tehnician de urgență este că educația este în continuă formare, astfel ei fiind la curent cu ultimele noutăți. În plus, au abilitatea de a reacționa rapid și a lucra în condiții de stres, ceea ce-i face indispensabili și pentru secțiile normale din spitale, reprezentând colaboratori de succes.
Asistenții medicali
Luând în considerare posibilitatea unei pandemii pe termen lung, rolul fiecărui asistent trebuie maximizat pe cât posibil, astfel încât asistentții care în mod normal doar răspundeau la telefoane, înregistrau pacienții noi și răspundeau direct unui medic, acum au acces la și mai multe informații, fiind necesară intervenția lor la patul pacienților mai mult decât înainte. Ei sunt o parte foarte importantă a echipei medicale ce ajută la o mai bună diagnosticare și se asigură că fiecare pacient primește tratamentul adecvat atunci când trebuie. Pe scurt, asistă medicii și împart cu aceștia responsabilitățile. În plus, tot ei sunt prezenți, alături de infirmieri și în camerele de triaj, de aceea au nevoie de echipamente de protecție, chiar dacă nu întotdeauna beneficiază de acestea.
Provocările cărora trebuie să le facă față personalul din sistemul medical în timpul pandemiei de Corona
Nimeni nu era cu adevărat pregătit pentru o pandemie și cei mai afectați oameni sunt angajații care lucrează în sistemul medical, pentru restul situația fiind doar ușor deprimantă. Cei din linia întâi însă nu prea au luxul de a munci de acasă, deoarece trebuie să evite răspândirea panicii în rândul populației. În plus, de multe ori, spitalele și cabinetele medicale duc lipsă de echipamente de protecție, paturi pentru pacienți, ventilatoare și personal calificat.
Numeroși medici și personal auxiliar s-au plâns de-a lungul timpului de condițiile oferite și de ture de peste 24 de ore, de aceea și roagă populația să înțeleagă că pericolul este unul real și trebuie să se mai stea în casă.
Pentru a sprijini angajații din sănătate au fost oferite cursuri de scurtă durată și bonusuri, dar din păcate, acestea nu sunt suficiente pentru a evita burnout-ul, depresia și îmbolnăvirile.
Citește și Frica de Covid-19 nu dispare dupa ce parasesti spitalul. Cum iti gestionezi starile emotionale
Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.