Un robot autonom numit Victor, care ucide microorganismele patogene, inclusiv coronavirusul folosind radiatii UV-C, lupta impotriva pandemiei coronavirusului la Spitalul Universitar din Bucuresti. Datorita unui proiect de consultanta sustinut de BERD si Uniunea Europeana UE, asamblarea robotului dureaza aproximativ doar o zi.
Potrivit unui mesaj al reprezentantei Comisiei Europene in Romania, robotul a fost creat de compania romaneasca Modulab, care a beneficiat de sprijinul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si de cel al Uniunii Europene, prin programul Orizont Europa 2020, lucru care a contribuit la intensificarea productiei a start-up-ului romanesc, potrivit unui comunicat al BERD.
Robotul, care a luat numele bacteriologului roman Victor Babes, unul dintre fondatorii microbiologiei moderne, omoara microorganisme patogene, inclusiv coronavirusul, prin utilizarea de radiatii UV-C. Modulab, o companie din domeniul prototiparii si inovatiei tehnologice creata de fratii Paul si Andrei Popescu, s-a concentrat in ultimii patru ani asupra roboticii, cei doi frati dezvoltand o gama larga de roboti industriali sau umanoizi.
Mai multi roboti ca Victor sunt in drum spre institutiile medicale locale, intrucat producatorul a spus ca mareste productia.
Echipa producatorului experimenteaza tehnologii avansate de peste 15 ani si peste 60 de prototipuri unice au prins viata in laboratorul companiei. In ultimii patru ani, fratii Paul si Matei Popescu si-au concentrat creativitatea tehnologica asupra roboticii, dezvoltand o gama larga de roboti industriali, umanoizi si colaborativi.
Au proiectat initial un robot autonom pentru scenarii mai banale, industriale – capacitatea sa de a naviga in medii complexe si de a evita obstacolele il face perfect pentru curatarea sau transportul pieselor de schimb. Cu toate acestea, 2020 a dat robotului si producatorilor sai un scop nou si eroic in viata.
In timp ce pandemia de coronavirus s-a raspandit la nivel global in martie, Modulab a reproiectat robotul si a accelerat dezvoltarea acestuia pentru a oferi spitalelor din Romania o noua arma impotriva virusului. Prin adaugarea unor lampi C ultraviolete puternice pe platforma robotica, compania a creat un dispozitiv care poate dezinfecta o suprafata de 20 m2 in aproximativ 10 minute, inclusiv imbracaminte si echipamente – tot ceea ce poate atinge lumina ultravioleta. Datorita functiei sale de autonomie de 5 ore si telecomanda, robotul are avantajul de a se putea deplasa fara a implica personalul spitalului, protejand astfel viata umana.
O banca locala importanta l-a cumparat pe Victor de la Modulab la cost de productie si l-a donat spitalului. In curand, alti roboti vor ajunge in spitale din intreaga tara si nu numai, precum si in cladiri de birouri, hoteluri si alte unitati care au nevoie de ajutor pentru combaterea coronavirusului.
Cu sprijinul Uniunii Europene in cadrul programului Orizont 2020, compania producatoare se poate implica acum mai repede si mai bine in lupta impotriva pandemiei. BERD a ajutat compania sa lucreze cu un consultant roman, Advanced Thinking, pentru optimizarea operatiunilor, standardizarea proceselor si extinderea productiei. La sfarsitul proiectului de consultanta, compania a realizat o reducere impresionanta a timpului de asamblare a robotului. Suprafata de productie a fost, de asemenea, redusa de la 1.000 m2 la 105 m2, dupa optimizarea spatiului, echipamentelor si etapelor de asamblare.
Aplicatie mobila pentru accelerarea studiilor pentru tratamentul SARS-CoV-2
Aplicatiile inovative de tehnologie au fost potentate anul asta de provocarile din zona medicala. Tot anul acesta, utilizatorii de telefoane inteligente din Romania sunt incurajati sa contribuie la accelerarea studiilor pentru gasirea unor tratamente impotriva virusului COVID-19 folosind aplicatia gratuita DreamLab, ca parte a colaborarii dintre Fundatia Vodafone si oamenii de stiinta de la Imperial College London.
Aplicatia mobila utilizeaza puterea comuna de procesare a smartphone-urilor pentru a efectua calcule complexe intr-un ritm mult mai rapid decat in mod traditional.
„Ne bucuram ca putem pune tehnologia DreamLab la dispozitia cercetatorilor de la Imperial College, care lucreaza la combaterea coronavirusului” a afirmat Joakim Reiter, membru in Boardul Fundatiei Vodafone si Director External Affairs, Vodafone Group.
„Aplicatia DreamLab a contribuit deja la noi descoperiri in tratarea cancerului, multumita implicarii utilizatorilor, iar acum vrem sa ne alaturam in lupta societatii cu virusul COVID-19.”
DreamLab este o aplicatie premiata, dezvoltata de catre Fundatia Vodafone Australia, care ofera oricarui posesor de telefon inteligent o modalitate usoara de a sprijini cercetarea in domeniul cancerului. Incepand de astazi, in aplicatie a fost inclus Corona-AI, un nou proiect care va folosi aceeasi tehnologie pentru a ajuta la lupta impotriva raspandirii coronavirusului.
Cercetatorii estimeaza ca proiectul ar putea grabi accesul la medicamente eficiente si ar permite elaborarea de tratamente adaptate impotriva acestei boli infectioase.
Citește și: Tehnici simple care vă eliberează de stres în timpul pandemiei de COVID-19
Platforma medicala pentru analiza radiografiilor pulmonare
O alta aplicatie, XVision, o platforma medicala care analizeaza radiografiile pulmonare folosind inteligenta artificiala, a inceput sa fie folosita pentru identificarea pacientilor cu leziuni pulmonare asociate cu COVID-19.
Solutia, oferita pro-bono, a devenit parte a laboratoarelor mobile pentru detectia coronavirusului amplasate in spatiile exterioare aferente Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucuresti, respectiv al Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara. XVision este un startup romanesc fondat in 2018 de o echipa multidisciplinara din Timisoara, pasionata de inteligenta artificiala, deep learning si optimizarea proceselor medicale.
XVision foloseste algoritmi de inteligenta artificiala pentru analiza radiografiilor pulmonare, avand rolul de a asista medicii in procesul de diagnosticare. Cu ajutorul platformei, imagistica medicala beneficiaza de avantajul tehnologic oferit de inteligenta artificiala asigurand un act medical mai eficient, centrat pe calitatea relatiei pacient-medic. Aceasta noua modalitate de triere a cazurilor medicale va reduce riscul de contaminare al altor pacienti deja internati, dar si al cadrelor medicale.
In plus, aceasta solutie MedTech sustine colectivul medical in gestionarea volumului de munca extrem de incarcat in aceasta perioada.
Astfel, printr-un parteneriat facilitat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitala, XVision este folosit in sustinerea triajului pacientilor ce arata semne de infectare cu virusul SARS-COV-2. Aceasta unitate spitaliceasca detine doua laboratoare mobile dotate cu aparate de raze X pentru detectia tuberculozei.
Unul dintre laboratoare a fost detasat la Spitalul Judetean Timisoara pentru facilitarea procesului de triere a pacientilor. Acestea vor fi folosite pana la finalul pandemiei pentru prioritizarea pacientilor care necesita radiografii pulmonare.
Citeste si: Societatea Naționala a Medicilor de Familie a lansat platforma Atlas Gripal
Platforma pentru monitorizarea imbolnavirilor cu SARS-COV-2 in randul personalului medical
Tot in acest an, Federatia „Solidaritatea Sanitara” a anuntat ca a fost lansata o platforma de monitorizare a infectarii cu SARS-CoV-2 a salariatilor din sistemul de sanatate. Aceasta a fost creata in Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala „Solidaritatea” (CCDSS). Site-ul prezinta numarul total de salariati infectati, mergand pana la nivel de unitate, si metodologia de culegere a acestor informatii.
Potrivit unui comunicat de presa, acest instrument faciliteaza atat perspectivele de ansamblul, cat si privirile de detaliu asupra situatiei acestei categorii de salariati aflata in lupta impotriva COVID-19.
Platforma poate fi accesat aici: https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/
Conform datelor la zi publicate pe platforma, acum exista 6.395 total cazuri confirmate a salariatilor din sanatate
- 3,5% este ponderea salariatilor din sanatate infectati din totalul cetatenilor infectati
- 37 – numarul de decese inregistrate in randul salariatilor din sanatate
- 2,56% – ponderea salariatilor infectati din totalul salariatilor implicati in lupta impotriva COVID 19
Una din 29 persoane infectate este salariat din sanatate
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.