Rezidenții vor putea fi pregătiți și în unitățile medico-militare

Rezidenții vor putea fi pregătiți și în unitățile medico-militare

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care rezidenții pot beneficia de pregătire în rezidențiat și în cadrul unităților medico-militare. Deși acestea au personal încadrat care îndeplinește condițiile de desemnare pe post de coordonatori, nu se putea efectua pregătire în rezidențiat deoarece sunt încadrați în universități particulare acreditate, nu în centrele universitate.

Noua lege prevede că „cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs, cumulat cu numărul de posturi conform art. 18, stabilit prin ordin al Ministrului Sănătății.

Citește și Ministerul Sănătății a aprobat noile tematici și bibliografii pentru concursul de intrare în Rezidențiat

Dacă numărul candidaților pentru domeniul medicină care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se poate suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat. Ministerul Finanțelor asigură resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate”, se mai arată în lege.

Responsabilii de formare trebuie propuși de instituțiile de învățământ superior acreditate

Conform acesteia, pregătirea rezidenților se face la nivel regional, descentralizat, în centrele universitare cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, prin intermediul departamentelor postuniversitare medicale, medico-dentare și farmaceutice, în unitățile medico-militare și în unitățile sanitare din subordinea Ministerului Sănătății, autorităților administrațiilor publice locale, instituțiilor cu rețele sanitare proprii dar și în cabinete individuale de medicină de familie.

Te-ar putea interesa și Cum obții certificatul de membru al Colegiului Medicilor: acte necesare

Coordonatorii, directorii și responsabilii de formare de programe de rezidențiat vor fi propuși de instituțiile de învățământ superior cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate. De asemenea, legea stipulează că responsabilii de formare trebuie să fie șefi de secție, de laborator, farmaciști-șefi, șefi de serviciu medical sau șefi de compartiment. În plus, responsabilii de formare vor beneficia de plata indemnizației prin transfer de la DSP-uri. De asemenea, se mai prevede că unitățile sanitare private pot să suporte din bugetul propriu cheltuielile de personal aferente rezidenților în baza unui angajament de plată care trebuie depus la Ministerul Sănătății.

Citește și: Colegiul Medicilor din România înființează Comisia Medicilor Rezidenți

Tot în lege se mai specifică că ”rezidențiatul pe post se organizează în ultimul trimestru al fiecărui an, în funcție de numărul de posturi solicitate de unitățile medico-militare și unitățile sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății, autorităților administrației publice locale sau ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, precum și în cabinete medicale individuale de medicină de familie, în specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală”.

Pentru asigurarea salariilor rezidenților, spitalele private au posibilitatea de a încheia contracte cu DSP-urile județene sau Direcția de Sănătate Publică a municipiului București pe toată perioada pregătirii în rezidențiat. Sumele necesare se vor asigura de la bugetul de stat. Dacă se constată nerespectări ale obligațiilor contractuale, contractele încheiate încetează de drept la data constatării.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment