Site icon MEDIjobs

Reumatologia de la A la Z – ce este și de ce să urmezi această carieră?

reumatologie

Un reumatolog reprezintă un intern sau un pediatru care este specializat în tratamentul nechirurgical al afecțiunilor autoimune, inflamatorii, Toate acestea afectiuni tin de sistemul osos sau muscular sau al altor afecțiuni ce țin de sistemul osos sau muscular, fiind denumite în mod normal boli reumatice. 

Aceste boli pot afecta articulațiile, artrita fiind una dintre cele mai frecvente probleme, dar și mușchii și oasele, cauzând pacientului durere, umflare, rigiditate și deformare. Reumatologia este o ramură foarte importantă a medicinei, iar în cele ce urmează veți afla mai multe informații despre ea.

Cu ce probleme te vei confrunta dacă alegi să urmezi reumatologia?

În prezent, există peste 200 de tipuri de afecțiuni reumatologice, printre care se includ cel puțin 100 de variațiuni de forme ale artritei, cea mai comună problemă. Cea mai frecventă formă de artrită cu care se va confrunta un reumatolog pe durata carierei sale este osteoartrita, care apare în momentul în care cartilajul protector de la capetele oaselor începe să se uzeze.

O altă afecțiune a artritei, de data aceasta inflamatorie, este artrita reumatoidă. Ea reprezintă o boală autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat articulațiile corpului.

Alte boli ce pot presupune provocări pentru un reumatologist sunt bolile autoimune cunoscute, cum ar fi Lupusul, Sclerodermia și Vasculita, precum și alte condiții de sănătate ca osteoporoza, guta, durerile cronice de spate, miozita, iar lista poate continua.

Mediu de lucru

Majoritatea medicilor reumatologi sunt nevoiți să lucreze în sistem ambulatoriu. Serviciile de furnizori de îngrijiri primare sau la domiciliu, cât și alți medici, pot recomanda un reumatolog pentru consultații și în funcție de parteneriate, dar și de renumele în domeniu. 

Unii reumatologi nu necesită trimitere de la un alt medic pentru o consultație, însă aceste detalii sunt stabilite de medicul în sine, cât și de instituția de care aparține. În foarte multe cazuri, reumatologii sunt afiliați la un spital sau o clinică și li se va cere să evalueze pacienții care sunt spitalizați pentru o boală reumatică în funcție de numărul și gravitatea cazurilor.

Pentru a deveni reumatolog, este necesară absolvirea examenului de specialitate care are loc după sfârșirea perioadei de rezidențiat, aspect valabil pentru toate specialitățile, mai puțin pentru medicina de urgență.

Sfaturi pentru cei aflați la început în specialitatea de reumatologie

Exit mobile version