5 greșeli de evitat în timpul procesului de recrutare

5 greșeli de evitat în timpul procesului de recrutare

Greșelile în recrutare te pot costa viitorul, deoarece lasă o impresie negativă candidaților, de aceea trebuie să vii mereu cu idei noi și să ții pasul cu vremurile, mai ales dacă vrei să fii privit ca pe un angajator cu perspective moderniste. 

Ca să fii mereu în top, încearcă să eviți următoarele 5 greșeli:

Îți bați joc de timpul candidaților

În ziua de astăzi, oamenii au vieți haotice, de aceea nimănui nu-i place să piardă timpul, care este o resursă prețioasă mai ales pentru cei în căutare activă a unui loc de muncă. De exemplu, nerespectarea programării interviului sau chemarea inutilă la mai multe etape ale procesului de recrutare este unul dintre motivele principale pentru care multă lume renunță la a se mai angaja într-un loc. 

Iată cum poți evita această greșeală:

  • Asigură-te că atât tu cât și alte persoane din interiorul companiei care ar putea fi interesate ajungeți la timp la interviu;
  • Analizează dinainte CV-ul candidaților și ia-ți notițe, ca să știi ce trebuie să întrebi și sfătuiește-ți colegii să facă același lucru, deoarece candidații își dau seama din primele 10 minute dacă cel din fața lor este sau nu pregătit;
  • Fii organizat, ca să nu fie nevoie să chemi candidații la un alt interviu, deoarece peste 41% dintre cei în căutarea unui loc de muncă declară că mai mult de 2 interviuri influențează în mod negativ impresia lor despre angajator.

Citește și Strategii HR de succes în domeniul medical – nevoi, provocări și oportunități în recrutarea profesioniștilor medicali

Comunicare deficitară

Comunicarea este cheia oricărei relații, chiar și a uneia profesionale, dar fiecare candidat preferă un anumit ritm al mesajelor și un anumit canal de comunicare. Evită extremele și nu trimite prea multe cerințe sau întrebări, astfel încât email-urile tale să nu enerveze oamenii și să-i faci să-ți șteargă toate mesajele. În acest fel vei evita să intri într-o gaură neagră în care nimeni nu primește de fapt nici un răspuns de la nimeni. În legătură cu acest lucru, studiile au arătat că determină o experiență negativă a unui candidat altfel foarte bun. 

În plus, evită comunicarea deficitară sau cu greșeli de gramatică, punctuație și ortografie, verifică de două ori cum se scrie sau se pronunță numele unui candidat, dar și informațiile pe care i le transmiți. Nu este o rușine să întrebi de două ori dacă n-ai înțeles ceva, deoarece astfel de greșeli se fac foarte ușor mai ales când chemi la interviu foarte multe persoane, așa că fii foarte atent.

Încurci detaliile

Ceea ce deranjează cel mai mult un candidat este atunci când recrutorul greșește ceva esențial. Iată care sunt cele mai des întâlnite probleme:

  • Folosirea termenilor tehnici în mod eronat – dacă nu ești la curent cu terminologia de specialitate și rolurile din companie, mai bine înainte să începi procesul de recrutare petreci un timp la training, pentru a putea vorbi apoi în cunoștință de cauză;
  • Subestimezi experiența unui candidat – desigur fiecare om are cerințele lui și dacă este dispus să facă sacrificii, foarte bine pentru tine, dar să presupui din start că cineva cu foarte multă experiență va accepta un job entry level sau invers, acest lucru lasă candidatului o impresie proastă despre tine și locul de muncă respectiv;
  • Pui întrebările greșite – fie încurci postul pentru care a venit cineva, fie pur și simplu pui întrebări care nu au nici o legătură cu cerințele postului. Ar fi mai bine să lași candidații să se prezinte singuri, pentru că astfel vei descoperi și cum vorbește un candidat, câtă cultură, câtă experiență, dar și câtă imaginație are. 

Citește și Ce SĂ FACI și ce SĂ NU FACI, în timpul interviului de recrutare

Abordezi totul din punctul tău de vedere, în loc să te pui în pielea candidaților

Nimic nu justifică graba și prezentarea la un interviu de angajare fără pregătire, nici măcar faptul că ai foarte mult de lucru și deadline-uri de respectat. Nu lăsa oamenilor impresia că te grăbești și ia-ți tot timpul necesar pentru a cunoaște fiecare candidat. Percepe-te ca pe un mentor care are de împărtășit din experiența lui și care vrea să facă viața oamenilor mai bună, cel puțin din punct de vedere profesional.

De asemenea, poți vorbi cu managerul tău despre implementarea interviurilor online scrise, audio sau video, pentru a-ți mai ușura din muncă și practic a introduce astfel un alt pas în procesul recrutării, prin care să cunoști mai bine fiecare candidat în parte. Dacă te vei concentra mai mult pe oamenii cu care interacționezi și facilitarea accesului lor la job-ul mult visat, recrutarea va decurge mult mai bine. 

Lași managerii de HR să te intimideze

Ca și tine, managerii au și ei foarte mult de lucru și în graba lor, caută diverse subterfugii pentru a face treaba mai repede, cum ar fi să nu analizeze personal portofoliile candidaților sau să sară peste ședințele cu personalul existent sau cu echipa de recrutări. În acest caz, ține minte că tu ești expertul și urmează procesul așa cum știi tu că este mai bine, ca să poți selecta cei mai buni candidați, fără a fi influențat de nimeni din exterior. 

Este perfect acceptabil ca atunci când simți că managerii nu tratează cu profesionalism procesul recrutării să renunți la un client sau să le zici cum trebuie de fapt să decurgă treaba, pentru că astfel le poți chiar câștiga respectul.

În concluzie, nici un om nu este perfect, iar până găsești omul potrivit pentru locul de muncă potrivit poate dura timp îndelungat, dar cu răbdare și atenție, vei reuși să faci o treabă bună.

Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment