Alocare urgentă de bani pentru reabilitarea spitalelor: 50 milioane euro printr-un memorandum

Alocare urgentă de bani pentru reabilitarea spitalelor: 50 milioane euro printr-un memorandum

Suma de 50 de milioane de euro va ajunge către spitalele din România pentru a pregăti infrastructura necesară pentru siguranța pacienților.

Este vorba despre o soluție de alocare urgentă a finanțărilor pentru spitale. În urmă cu câteva zile, Guvernul României a aprobat un memorandum care urgentează alocarea acestei sume de 50 de milioane de euro (fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare POIM), pentru creșterea siguranței pacienților în spitale.

Acest memorandum a fost propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și de Ministerul Sănătății. 

Menționăm că o Ordonanță de Urgență care aborda o parte dintre aspectele acoperite de Memorandum a fost inițiată în noiembrie 2020, fiind ulterior blocată pe circuitul de avizare după două restituiri ale documentului de la Ministerul Sănătății către Ministerul Fondurilor Europene (din 23.11.2020 și din 09.12.2020)”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății. 

Citește și Ministerul Sănătății lansează o broșură pentru medici cu întrebări și răspunsuri despre vaccin

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a spus că ordonanța blocată a fost transformată în acest memorandum și, în cel mai scurt timp, va fi lansat apelul de finanțare de 50 de milioane de euro. 

Am decis să resetăm un parcurs birocratic care întârzia Ordonanța de Urgență pentru infrastructura de gaze medicinale și energie din spitale și am găsit o soluție eficientă”, a explicat Cristian Ghinea.

La rândul său, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a subliniat faptul că banii vor rezolva infrastructura slabă a spitalelor din România. 

Este o investiție în infrastructura spitalicească absolut necesară și urgentă pentru creșterea siguranței pacienților, care vine să repare investiții inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani. Sunt 50 de milioane de euro fonduri europene pe care îi alocăm unităților spitalicești pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor ce asigură creșterea siguranței pacientului în spitalele din România”, a explicat Vlad Voiculescu.

Citește și Ordin propus de Ministerul Sănătății privind cerințele de școlarizare și pregătire în protecție radiologică pentru personalul implicat

Ce prevede memorandumul

În linii mari, documentul aprobat se referă la posibilitatea ca spitalele să primească decontări din fonduri europene pentru a rezolva mai multe probleme ce țin de infrastructură. 

Procedurile ce ar putea fi demarate în spitalele de stat sunt: evaluarea, extindere, reabilitarea, modernizarea infrastructurii de fluide medicinale și a rețelei de energie electrică, inclusiv a sistemelor de supraveghere și control a instalațiilor și a sistemelor de ventilații și climatizare a aerului.

De asemenea, sunt vizate și lucrări pentru a crește securitatea la incendiu în spațiile unde sunt utilizate gaze medicinale (de exemplu, oxigen) din spitalele publice de faza I și II și suport Covid-19 din sistemul sanitar de stat. Clădirile în care sunt aparate mari, consumatoare de energie, vor fi și acestea supuse reabilitării.

Citește și Vești bune pentru sistemul medical în pandemie

În următoarea etapă, urmează a fi elaborat ghidul pentru apelul de finanțare, iar apoi vor fi lansate finanțările.

Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment